gebelikte-akinti-renkleri-ne-anlama-geliyor

Gebelikte Akıntı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Hamilelik dönemi, anne adaylarının vücutlarında peş peşe birçok değişim yaşadıkları bir süreçtir. Çünkü embriyonun anne rahmine yerleştiği ilk günden itibaren normalin dışında birtakım belirtiler oluşmaya başlar. Göğüsler hassaslaşır, kilo alımı başlar, saçlar ve cilt güzelleşir, hatta kadınların günlük vajinal salgılarında artış dahi yaşanır.

Ancak bu vajinal salgılar, bazı durumlarda kendini farklı renklerde gösterebilmektedir ve bu renkler, önemli durumların habercisi niteliğindedir. Bu nedenle gebelikte akıntı renkleri, takip edilmesi gereken bir konudur. Anne adayı, kıvamından rengine ve kokusuna kadar akıntısını gözlemlemelidir.

Gebelikte yaşanan akıntıların renkleri neyi ifade ediyor, hangi renkler tehlike habercisi, birlikte inceleyelim.

Gebelikte Akıntı Neden Olur?

Bir kadının, normal zamanlarında olduğu gibi hamilelik zamanlarında da akıntı sorunu olabilmektedir. Bu, genç kızlık döneminden başlayan oldukça normal bir durumdur. Vajinayı bakteri ve mikroplardan koruyucu özelliktedir. Fakat “Gebelikte akıntı neden olur?” sorusu, anne adayları tarafından çok daha merak konusudur. Bunun altında yatan asıl neden, değişik renkteki salgıların farklı biyolojik sebeplerden kaynaklı olarak meydana gelebilme ihtimalidir.

Peki akıntıya ne sebep olur?

Vajinal akıntının rengine göre sebebi de farklılık gösterir. Bazı akıntılar hamilelikte gayet doğal bir durum iken, bazı akıntılar bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

Genellikle aşağıdaki durumlar vajinal salgı miktarını artıran ve yapısını değiştiren faktörlerdir:

  • Bakteriyel enfeksiyon
  • Mantar enfeksiyonu
  • Östrojen hormon seviyelerinde artış
  • Düşük belirtisi
  • Dış gebelik durumu
  • Erken doğum hâli
  • Doğum zamanının gelmesi
  • Embriyonun rahme yerleşmesi gibi nedenler akıntıya yol açabilir.

Gebelikte Akıntı Renkleri

Hamileyseniz ve akıntı probleminiz varsa, salgının rengine göre ne anlam ifade ettiğini öğrenmek isteyeceksiniz. Bazı durumları normal karşılamanız, bazı durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekebilir. Bu sebeple renk ve kıvam konusunda dikkatli olmalısınız.

  • Beyaz ve Sümüklü:

    Sadece hamilelikte değil, her kadının normal günlerinde de yaşadığı akıntı türü, beyaz ve sümüksü yapılı salgılardır. Hamilelikte bu salgının miktarında ciddi artış yaşanabilir. Östrojen hormonunun etkisi ile genişleyen vajina duvarının kan akışı hızlanır ve daha çok akıntı salgılanmaya başlar. Normaldir.

 

  • Şeffaf ve Süt Beyazı:

    Normal bir salgı türüdür. Renginde değişiklik yaşanmadığı sürece olağan kabul edilir. Şeffaf olması, su gibi bir görüntü oluşturabileceği için doğum belirtisi olarak su gelmesi ile karıştırılmamalıdır.

 

  • Beyaz ve Pütürlü:

    Süt kesiği benzeri görüntüsü ile lor peynirini andıran bu salgı, beraberinde kaşıntı, yanma, idrar yaparken acı gibi şikâyetlere de sebep olabilir. Beyaz pütürlü akıntı, çoğu zaman bir mantar enfeksiyonu Hamilelikte enfeksiyon riskinde artış görülür. Vajinal mantar, çoğunlukla anneyi rahatsız eden, bebeğe bulaşmayan bir enfeksiyon türüdür. Ancak doğum sırasında bebekte pamukçuk oluşmasına neden olabilir.

 

  • Yeşil:

    Akıntınızın rengi yeşilse, vajinal enfeksiyon varlığından şüphelenilmelidir. Yeşil, kokulu, yoğun akıntı, iltihabik bir durumun habercisidir. Cinsel yolla bulaşmış bir enfeksiyon durumu olabilir. Bu enfeksiyonlar, anne ve bebek sağlığı için risklidir. Mutlaka tedavi edilmelidir.

 

  • Sarı:

    Gebelikte sarı akıntı, salgının yeşile dönmeden önceki hali olabilir. Aynı yeşil renkli akıntılar gibi bakteri enfeksiyonuna işaret eder. Yoğun kıvamlı ve kokuludur. Genelde beraberinde kaşıntı ve yanma belirtisi vardır.

 

  • Kahverengi ve Lekeli:

    Kahverengi akıntının lekelenme şeklinde görüldüğü durumlar gebelikte normaldir. Özellikle hamileliğin belli olduğu ilk günlerde meydana gelebilir ve yerleşme kanamasının belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Ancak kötü koku ve yoğun kıvam eşlik ediyorsa, bir uzmana danışılmalıdır.

  • Açık Pembe veya Pembe:

    Bu renkteki salgılar, meydana geldikleri döneme göre yorumlanmalıdır. Hamileliğinizin ilk başlarında pembemsi akıntı ile karşılaşmanız; yerleşme kanaması, dış gebelik veya düşük belirtisi olabilir. Gebeliğin son günlerinde ortaya çıkmışsa vücudun doğuma hazır olduğunun habercisi olarak yakın zamanda doğumun başlayabileceğini ifade eder.

  • Kırmızı ve Parlak:

    Alışık olduğunuz kanama benzeri görüntüsü ile en çok endişe uyandıran akıntı türü, kırmızı parlak ve yoğun akıntılardır. Beraberinde kramp, kasılma, sancı gibi şikâyetler de mevcutsa mutlaka en yakın sağlık birimine başvurulmalıdır. Düşük veya erken doğum belirtisi olabilir.

  • Gri:

    ‘Bakteriyel Vajinozis’ adı verilen bir enfeksiyonun belirtisi olarak gri akıntı görülebilmektedir. Eğer akıntınız gri ve yoğun kıvamlıysa, ağır balık kokusuna benzer bir koku eşlik ediyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

gebelikte-akinti-renkleri

 Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Tehlikeli Olabilir?

Bir anne adayı için gebelik sürecinde yaşayacağı her olağan dışı durum endişe vericidir. Bir sağlık sorununa veya bebeğinizle ilgili bir duruma işaret edebileceği düşüncesi ile yaşadığınız vajinal salgının ne gibi sonuçları olacağını, sebebini, taşıdığı riskleri bilmelisiniz.

  • Eğer ağır kokulu, iltihabımsı, yapışkan ve sarı, yeşil, gri benzeri renkli bir akıntınız varsa vajinal bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. Bu enfeksiyonlar, anne ve bebek sağlığı açısından tedavi edilmediğinde daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

  • Eğer kırmızı, pıhtılı ve yoğun kıvamlı veya açık kırmızı ve parlak renkli kanama şeklinde bir akıntınız varsa, gebeliğinizle ilgili dış gebelik, düşük, erken doğum gibi bir olay yaşıyor olabilirsiniz. Vakit kaybetmeden doktorunuza müracaat etmelisiniz.

Hamilelik Akıntılarının Faydası Var mı?

Bir kadının normal günlerinde salgılanan akıntısının ne gibi faydaları varsa gebelik döneminde salgılanan vajinal sıvılar da aynı şekilde vajinayı dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Beyaz renkli, çoğu zaman açık beyaza kaçan, hafif sümüksü yapılı akıntı hamilelikte normaldir ve anne/bebek açısından birtakım yararları vardır.

  • Bu salgı, rahim ağzı girişini zararlı mikroorganizma ve bakterilerden koruyarak doğum kanalında vajinal enfeksiyon oluşma riskini azaltır. Böylelikle hem anne hem de bebek enfeksiyonlardan korunmuş olur.

 

  • Normal bir gebelik salgısı, vajinanın pH dengesini dengede tutarak zararlı bakteri üretimini azaltır ve yararlı bakterilerin yaşayabilmesi için sağlıklı bir ortam oluşturur.

Hamilelik Döneminde Akıntı ile Nasıl Baş Edilir?

Hamilelik dönemi boyunca farklı renk ve kıvamlarda görülen akıntı şikâyetlerinizi en aza indirebilirsiniz. Gündelik hayatınızda uygulayacağınız bazı basit yöntemler sayesinde akıntı sorunu ile kolaylıkla baş etme şansınız olacaktır.

Vajinal akıntısı olan anne adayları,

  • Pamuklu iç çamaşırı kullanmaya özen göstermelidir.
  • İç çamaşırları, yıkadıktan sonra mutlaka ütüleyerek kullanmalıdır. Böylelikle çamaşırda bakteri üremesine engel olabilirsiniz.
  • Genital bölgeyi uzun süre ıslak tutmamalıdır. Özellikle banyo yaptıktan ve havuz ya da denizden çıktıktan sonra bu bölge iyice kurulanmalıdır. Bakteri ve mantarlar, ıslak ve sıcak bölgede çok daha hızlı üremektedir, bu nokta unutulmamalıdır.
  • Deniz veya havuz sonrası ıslak mayo ve bikiniler çok bekletilmeden değiştirilmelidir.
  • Günlük ped kullanımına dikkat edilmeli, akıntının yoğun olduğu günler 1-2 saatte bir ped değişimi yapılmalıdır.
  • Vajinal duştan kaçınmalıdır. Vajina içinin yıkanması durumunda bölgenin pH dengesi
  • Tampon kullanımına bu dönemde ara vermelidir. Tamponlar genital bölgede bakteri üremesini hızlandırır.
  • Naylon çamaşır ve çorap kullanmamalıdır.
  • Genital temizliği önden arkaya doğru yapmaya özen göstermelidir.
  • Vajinal bölgede kimyasal içerikler ürünler kullanmamalıdır. Örneğin; parfümlü tuvalet kâğıdı, koku giderici sprey, sabun vb.

Bu püf noktalar, vajinal akıntı problemleri açısından daha rahat bir süreç geçirmenizde size yardımcı olabilir.

Gebelikte akıntı renkleri, anne adaylarını panikletmemelidir. Kendinizi takip ederek ve akıntıyla beraber diğer belirtileri gözlemleyerek olağan dışı bir durum olup olmadığını anlayabilir, aklınıza takılan durumlarda doktorunuza başvurabilirsiniz. Ancak her akıntının riskli olduğu da düşünülmemeli; bazı salgıların yararlı, bazılarının da olağan olduğu unutulmamalıdır.

Gebelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey! : https://www.bebek.com/hamilelikte-gebelikte-akinti-hakkinda-merak-ettiginiz-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kegel Egzersizleri Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Cinsel İlişki

29. Hafta Gebelik