Gebelikte Hamilelikte Aşerme

Gebelikte Aşerme Neden Olur?

Gebelikte Aşerme Neden Olur?

Gebe kadınların yüzde seksen beşinde görülen aşerme problemi, zamansız ve hiç akla gelinmeyecek yiyecek veya içeceklerin bir anda arzulanmasıdır. Bu durum hamilelikle bir bütün olmuştur ve hamileliğin ayrılmaz bir parçasıdır.

Bu durumda yiyeceklerin sınırlandırılması pek mümkün değildir. Anne adayları, bu dönemde pek seçici olmamakla birlikte kışın ortasında yaz meyvesi, kışın ortasında da yaz mevsimi meyvelerinden birini aşerebilir.

Aşermenin nedeni olarak, gebelik sırasında yaşanan hormonel değişikliklerin tat ve koku üzerindeki ciddi etkileri olarak belirlenmiştir.

Değişen bu hormoneller, menepoz döneminde de yaşanan iştah azalımını ya da artışını açıklayabilir.

Hamilelik, her gebe kadında hemen hemen aynı değişimler yaratsa da, aşerme her kadında değişen bir durumdur. Aslında bu yüzden aşermenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Kesinleşmiş bir ispatı da yok denilebilir. Belirli yiyecek  ve içeceklere karşı aşerme durumlarına bazı anlamlar yüklenebilir.

Dikkat! Mesele buz, temizlik malzemeleri gibi garip şeyler yenmek isteniyorsa bu vücuttaki demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir.

Pika adındaki bu aşermenin, beslenme bozukluğu ya da kansızlık hastalığının habercisi olabilir. Çok fazla çikolata aşermeye başlarsanız vücudunuz size, B vitamini eksikliğinizin olduğunu söyleyebilir.

Fakat bu durumlar her zaman gebe kadının aşermesiyle doğru orantılı değildir. Aşerme, genellikle gebeliğin ilk üç ayında daha çok görülmektedir. Doktorlar, gebeliğin beşinci ay ve sonrasında devam etme durumunun psikolojik olduğunu söylemektedir.

Eğer aşerdiğiniz şeyler sağlıklıysa bunları aşırıya kaçmadığınız sürece tüketmenizde bir sıkıntı yoktur. Fakat böyle değilse bunu bir şekilde bastırmanın bir yolunu bulmalısınız.

Aşerme İle İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler

Aşermeyi önlemek için öncelikle, kendinize bir beslenme düzeni oluşturmalısınız. Gün içerisinde 3 ana öğün, 3-4 ara öğün şeklinde beslenmelisiniz. Ara öğünlerinizi aksatırsanız kan şekeriniz düşebilir ve her şeyi canınız daha fazla çekebilir. Kan şekerinizin düşmesine, oynamasına fırsat vermeden ara öğünlerinizi yapmalısınız.

Düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Yapılan araştırmalarda açık havada yapılan yürüyüşün stres faktörünü azalttığı bulunmuş. Doktorunuzun da önerisiyle 40-45 dakika orta tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Kahvaltıyı atlamayın, bu durum aşermenizi körükleyebilir, duygusal açıdan desteklendiğinizi bilin. Moralinizi yüksek tutun.

Çünkü, yaşanan duygusal git geller, anne adayını daha çok yemeğe yönlendirir.

Bir şeyi aşeriyorsanız onu mutlaka bir şekilde yemeniz gerekiyor. Çünkü bu durumda, vücudunuz bir şeylerin sinyallerini size veriyorsa onun karşılanması gerek. Eğer aşerdiğiniz yiyeceği bulamıyorsanız ona benzer bir şeyler tüketin.

Mesela canınız dondurma çekiyorsa onun yerine çikolata yiyebilirsiniz. Halk arasında çoğu zaman, aşermenin türleri bebeğin cinsiyetine bağlanır.

Aşerme durumunun bebeğin cinsiyetiyle alakalı hiçbir bağlantısı yoktur!
Aşerme genellikle ilk üç aylık dönemde başlar ve biter. Ancak bu durum kişiye göre de değişiklik gösterebilir.
Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/

Post navigation

Bir yanıt yazın