Herkese merhaba, bugün tüm anne adaylarını yakından ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim ❤
Hepiniz bebeğinizin büyüme ve gelişmesini sağlıklı bir şekilde tamamlamak ve kendi sağlığınızı korumak için gebelik döneminde sağlıklı ve kaliteli beslenmeniz gerektiğini biliyorsunuz. 😊
Gebelik döneminde kilo alıyoruz ancak ne kadarı bebeğinize gidiyor? Gebelik döneminde iki kişilik mi yemeliyiz? Yediğiniz hangi besin bebeğinizin gelişimini destekliyor? Bebeğinizin gelişimini destekleyen besinler nelerdir? Gebelikte bebeğe nasıl kilo aldırılır? Gelin birlikte inceleyelim..
Gebelik döneminde beslenme önerileri konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/
Gebelik döneminde ne kadar kilo almanız gerektiğini merak ediyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
https://www.bebek.com/1-ay-gebelikte-beslenme/
Öncelikle;
Gebelik Döneminde Alınan Kilo Nereye Gider?
Doğumda bebeğinizin ağırlığının ortalama 3.5 kg olduğunu düşünürsek;
- Bebek; 3.5- 4 kg
- Plasenta; 0.5-1 kg
- Amniyotik sıvı; 1 kg
- Göğüsler; 0.5 kg
- Uterus; 1 kg
- Anne kan hacminde artış; 1.5 kg
- Yağ deposu; 3 veya daha fazla
- Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2- 3.5 kg
Toplam; 12.5 kg civarındadır.
Gebelik Döneminde Bebeğe Kilo Aldıran ve Gelişimini Destekleyen Besinler
Hamilelikte Bebeğe Yarayan Besinler;
Özellikle beyin gelişimi.. Bu sebeple biz sürekli planlı gebeliklerin öneminden bahsediyoruz. Gebe kalmadan önce folik asit gibi takviyeler kullanmanızı öneriyoruz.
Gebelik döneminde sağlıklı beslenmek bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Gebe olan bir kadının, normal bir kadının alması gereken kaloriye ek olarak ortalama 300 kaloriye ihtiyacı vardır. Yani gebelik döneminde iki kişilik yemek yemek gerekmiyor. 😊
1 bardak süt, 1 meyve, 1 dilim ekmek ve 1 köfte kadar et ile 300 kaloriyi sağlamış oluyoruz.
Siz nasıl beslenirseniz, bebeğiniz de o şekilde beslenecek.
Bebek anneden beslenir.❤
Gelin şimdi birlikte bebeğinize kilo aldıracak ve özellikle beyin gelişimini destekleyecek besinlere bakalım;
Yumurta
Yumurta bizim anne sütünden sonra en kaliteli proteinimiz 😍Vitamin ve mineral deposu! Gebelik döneminde oldukça önemli bir yere sahip.
Yumurta, sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için gerekli olan lutein maddesini içeriyor. Yumurtanın içeriğinde 25 mcg folik asit bulunuyor.
Folik asit, bebekteki doğum kusurlarını, beyinsel hastalıklarının oluşmasını önler. Gebelik döneminde bebeğinizin iyi gelişmesi ve kilo alması için kahvaltılarınıza bir adet haşlanmış yumurta ekleyin
Eğer yumurtayı haşlama olarak tüketemiyorsanız 1 tatlı kaşığı yağ ile sebzeli bir omlet yapabilirsiniz. Böylece lif alımını artırmış olacak ve tokluk sürenizi uzatabileceksiniz.
Ispanak
Ispanak, bebeğinizin gelişmekten olan omurgasını korumaya destek olan demir, C vitamini ve folik asit içerir.
Ayrıca ıspanak anne adayının enfeksiyonlarla baş etmesine yardımcı olur.
Ispanak doğal folat kaynağıdır. Gebelik döneminde bebeğinizin iyi gelişmesi ve kilo alması için ıspanağı beslenme düzeninize ekleyin.
Meyve ve Sebzeler
Günlük beslenmenizdeki her öğününüze mutlaka sebze ve meyve eklemeye çalışın. Bu dönemde vitamin ve mineral içeriği yönünden yüksek besinlerden tüketmemiz ve bol lifli beslenmemiz çok önemli.
Tükettiğiniz her öğünün yanına bir tabak bol salata ekleyin
Ara öğünlerinizde 1 orta boy muz tüketin. Neden özellikle muz?
Ceviz
Cevizin içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri bebeğin göz ve beyin gelişimi destekler.
Cevizin 1 porsiyonu 2 adettir. (2 tam ceviz)
Gebelik döneminde düzenli tüketilen ceviz kan damarlarında oluşabilecek iltihapları azaltır.
Ceviz zengin protein ve lif içeriği sayesinde tokluk sürenizi uzatır, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ceviz bebeğinizin gelişimi için gerekli bakır mineralini içerir.
Süt ve Ürünleri
Anne adaylarımız bebeğine kilo aldırmak istiyor ve bebeğinin gelişimini desteklemek istiyorsa, günlük beslenmesinde süt ve süt ürünlerine mutlaka yer vermelidir.
Süt ve ürünleri özellikle kalsiyum açısından çok zengin. Kalsiyum da bebeğin gelişmekte olan kemikleri için çok önemlidir.
Ana öğünlerinizin yanında mutlaka 1 kase yoğurt ekleyin. Ara öğünlerinizde ise kefir gibi, sindirimizi kolaylaştıracak probiyotik içeriği yüksek besinler tercih edin. Kefiri sade tüketemiyorsanız taze meyvelerle karıştırın ve blenderdan geçirin afiyetle tüketin. 😍
Kabak Çekirdeği 💚
Demir eksikliği gebelik döneminde sık rastlanan bir problemdir. Bu problemle başa çıkmanın yolu da demir içeriği yüksek besinlerle beslenmekten geçiyor.
Kabak çekirdeği de 100 gramda 8.8 mg demir içerir. Ayrıca çok güzel bir çinko deposudur.
Günlük beslenmenizde; sabah kahvaltınızda yulafınızın içerisine, ara öğünlerinizde veya ayran gibi içeceklerinize karıştırıp blenderdan geçirip rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Et ve Et Ürünleri
Gebelik süreci ilerledikçe özellikle 20. haftadan sonra proteini biraz daha artırmak gerekiyor. 100 gram etten yaklaşık 20 gram kadar protein alıyoruz.
Et ve et ürünleri tam bir demir deposu. Bebeğinizin gelişimini destekliyor.
Balık bebeğinizin hem göz hem de beyin gelişimini destekler. Haftada iki gün mutlaka balık tüketin ancak dip balıkları olmamasına dikkat edin. Balıkta pişirme yöntemi olarak fırın veya ızgara tercih etmelisiniz.
Kilo kontrolü açısından kızartmayı önermiyoruz.
Bebeğinizin Anne Karnında İyi Gelişimi ve Kilo Alması İçin Yemeniz Gereken Diğer Besinler; ❤
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gebelik döneminde bazı anne adayları kilo alırım korkusuyla ekmeği, bulguru tamamen kesebiliyor. Özellikle gebelik döneminde ekmeğin içerisinden gelecek vitamin ve minerallere de vücudunuzun ihtiyacı var. Bu sebeple ekmeği tamamen kesmek yanlış. Dikkat etmemiz gereken nokta tam tahıl ürünleri tercih etmek..
Eğer öğününüzün yanında ekmek tüketmek istemiyorsanız 3-4 yemek kaşığı bulgur pilavı tüketebilirsiniz.
1 dilim ekmek 3-4 yemek kaşığı bulgur pilavına eş değerdir.
Umarım bebeğinizi sağlıkla kucağınıza alırsınız 😊 Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakmayı ihmal etmeyin.
Sağlıkla kalın
Diyetisyen Beyza Uyan
intagram; https://www.instagram.com/dytbeyzauyan/
Bıldırcın yumurtası tüketmek faydali mıdır haşlayarak günde kaç adet tüketilmeli bebeğe kilo aldırır mi
Hayır. Normal yumurta her sabah mutlaka tüketin
Merhabalar,
Bıldırcın yumurtası ile ilgili yapılmış herhangi bir bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Bizim anne sütünden sonra en kaliteli proteinimiz yumurtadır. Bu sebeple yumurtayı beslenmenize eklemenizi öneririz.
Sevgiler.
Merhaba benim ilk hamileliğim fazla tecrübeli olmadığım için her söylenen şeye inanmak istemiyorum ama her söylediklerini bilmeden yapmak istemiyorum. Hamilelik de anne karnında bebeğe soda ve muz kilo aldırıyormuş doğru mu. Hamilelik de bebeğe kilo aldıran yiyecekler nelerdir. Bunlar doğru mu Beyza hanım.
Merhabalar,
Bu konuda yapılan bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır, ben aldırdığını düşünmüyorum 🙂 Soda çünkü sodyum içeriyor fazlası ödem yapabilir bu sebeple günde bir kez tüketmemiz gerekiyor. Aslında tek bir besinin mucizesi yok denge önemli olan 🙂
Ay ay gebelikte beslenme rehberimizde tüm detaylardan bahsettik. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Ay Ay Gebelikte Beslenme: Ay Ay Gebelikte Beslenme
Sevgiler.
Mrb beyza hanım ben hamile kalmak istiyorum folidace hapı ne zaman kullanmam lazım bı arkadaşım hamile kalmadan 3 ay önceden kullanman lazım dedi doğru mu
Merhaba beyza hanim şuan hamileğim doğuma 20 günüm var ama doktor bebeğımın bu ay fazla kilo almamış bebeğımın kilo almadı için bu kisa zamanda ne yemem gerekiyor ?
Merhabalar Şeyma hanım. Aynı sıkıntı şu an bizim başımızda. Kızımın doğumuna 20 gün var.Bebek bu hafta kilo almamış. Vakit az kaldı sizin gibi kısa zamanda bebeğe nasıl kilo aldırabiliriz. Sizin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.Araştırıyorum ama siz de bilgi verirseniz mutlu olurum.Bu arada bebeğinizi sağlıkla huzurlu analı babalı mutlu büyütün inşallah
Beyza hanim iyi gunler. 34+6 yaklasik 35. Haftaya basliyorum. Bebek kilosu tahmini 1,8 kg boyu 46 cm civari. Bebegimin kilosu düsük gibi bu normal mi veya neler yapmaliyim?
Tesekkurler
Merhabalar,
Bebeğinizin gelişimini takip eden doktora bu konuyu danışmalısınız. Bebeğinizin gelişimini bilmediğimiz için bu konuda yorum yapmamız sağlıklı olmayacaktır. Makalemizde yer alan besinleri beslenmenize ekleyebilirsiniz. Bu besinler bebeğinize fayda sağlayacaktır.
Sevgiler.
İyi günler Beyza hanım 1 hamileliğimde 20 kilo aldım 2 hamileliğimde kilo sorunu yaşamak istemiyorum hamileyken kilo vermek mümkün mü değilse neye dikkat etmeliyim kilo almamak için
Merhabalar,
Hamileliğin ilk üç ayında kilo kaybedebiliriz ama sonrasında kilo kaybını önermiyoruz. Hamilelik döneminde takip edebilieceğiniz bir rehber önerebilirim size. Ay ay gebelikte beslenme rehberiyle bu dönemi daha sağlıklı atlatabilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayın ve ayınıza göre beslenmenizi seçin.
Ay Ay Gebelikte Beslenme: Ay Ay Gebelikte Beslenme
Yan ağrısı neden olabilir
Merhabalar Hocam. Ben 2 aylık hamileyim bel fıtığı sorunum var. Çok büyük endişe içindeyim korkuyorum zor bir hamilelik geçer diye. Benim kilo almamam lazım bunun için neler yapmalıyım. Ağrılarım için neler yapmalıyım.
Teşekür ederim.🤗😊
Ben 36 haftalık hamileyim sezaryen olduğu için 39+3 günlük’ken doğum olucak ben bir kere covid-19 geçirdim doğumda tekrar covid-19 olur muyuz?
Merhaba. 34 haftalık hamileyim. Ve bu benim ikinci gebeliğim. Doktor bebeğimin olması gerekenden daha zayıf olduğunu söylüyor.Doğuma 1.5 ay kaldı bebeğim 1900 g sadece. Bebeğime 1 Ayda kilo aldırabilir miyim. Cevaplarınızı bekliyorum 🙁
Merhaba Mine Hanım 🙂
Maalesef yediğinizde bebeğinize direkt kilo aldırabilecek bir besin bulunmuyor 🙁 Fakat bebeğinizin gelişiminde etkisi bulunan bazı besinlerden söz edebiliriz. Bu dönemde omega 3 kaynakları olarak taze balık ve ceviz, sağlıklı protein kaynakları süt ürünleri, yumurta ve et gibi besinleri öneririz. Demir eksikliğine karşı kırmızı et, ıspanak ve kabak çekirdeğini günlük beslenmenize dahil edebilirsiniz. Gebeliğinizin son dönemlerinde sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin bebeğinizin gelişimini olumlu etkileyeceğinden emin olabilirsiniz 🙂
Sağlıklı günler 🙂
Merhaba hocam ben 38 haftalık gebeğim bebeğim 37 haftayken
2 kilo 800 Gr dı şimdi 38 hafdadayım ve bebeğim 2 kilo 700 gr olmuş ne yapabilirim yine bu saten sonra kilo alabilirim ve bebeğimi. Gelişimi durmaması için ne yapmam lazım
Türkan Hanım merhaba,
Öncelikle sağlıkla kucağınıza alın bebeğinizi 🙂 Daha sağlıklı yardımcı olabilmek adına kısaca gün içerisinde nasıl beslenmeniz gerektiğinden bahsedebilir misiniz? Gebelik süresince ne kadar kilo alımınız oldu?
Geri dönüşünüze göre elimizden geldiğince yardımcı olacağız.
Sevgiler.
Doguma 2 hafta kaldi ama kizcem kilo almamis ne yapmaliyim
Merhaba 7 aylik hamileyim ve bebeyim 900 çok azmi bunlarin hepsini yiyorum ama neden boyle oluyor bi tavsiyeniz varmi