Gebelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Gebe olduğunuz dönemde yaşantınızla ilgili yapacağınız sağlıklı seçimler, bebeğinizi de aynı oranda sağlıklı şekilde etkileyecektir. Diğer yandan bebeğinizin sizin rahminizde 40 hafta boyunca gelişirken bazı olumsuz faktörler, onların gelişimini olumsuz etkileme riskini taşır. Özellikle kaçınmanız gerekenleri, yazımızın devamında bulabilirsiniz;

Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler

Gebelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sigara

Sigara içmek tahmin edebileceğiniz gibi bebeğinizin gelişimini doğrudan ve kötü etkiler. Bebeğiniz doğduktan sonra da sigara dumanına maruz kalırsa yine olumsuz etkiler yaşayacaktır. Gebelik döneminde sigara içen bir kadında erken doğum, düşük, gelişimsel bozukluklar ve bebek ölümü riski daha fazladır. Çünkü bebek sigara dumanı nedeniyle binlerce toksik maddelere maruz kalır. Gebelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kafein

Eğer her gün fincanlarca kahve içen biriyseniz hamilelikte kendinizi çok dizginlemeniz gerekecek. Hamile olduğunuz dönemde sabahları uyanabilmek, dinç hissedebilmek için içeceğiniz 1 fincan kahvenin ne size ne de bebeğinize bir zararı var. Aksine faydası bile olabilir. Fakat hamilelikte bu tip içeceklerin çok fazla tüketilmesi, bebeğin gelişimini geriletebilir. Hatta düşük vakalarına da yol açabilir. Kafein vücudunuzdaki demir miktarını azaltır. Vücudunuzun özellikle gebelik döneminde demir mineraline çok ihtiyacı vardır. Bu dönemde kafein tüketimini oldukça azaltmakta fayda olacaktır.

Hava Kirliliği

Hamilelik döneminde maruz kalınan hava kirliliği, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Genellikle büyük şehirlerdeki egzoz dumanı anne adayları ve bebekleri için risk olarak kabul edilir. Solunum yoluyla hem anne hem de bebek için olumsuz etkilere sahiptir. Hamile kadınların yoğun trafik olan yerlerden kaçınmalarında fayda vardır. Bununla beraber sigara içilen kapalı mekanlardan da kaçınmalılardır.

İlaçlar

Her ilaç hamileler için uygun değildir. Örneğin anti depresanlar anne karnındaki bebeğin gelişimini olumlu etkilemez. Hamile kadınlar bu ilaçları almaktan kaçınmalıdır. Hamile kadınlar herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktoruna mutlaka danışmalıdır. Hamile kalınmadan önceki dönemde kullanılan düzenli bir ilaç varsa da hamilelik döneminde kullanımına devam edilip edilemeyeceğini de doktorumuza mutlaka danışmalıyız. Gebelikte Bebeğin Gelişimini Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Kötü Beslenme

Hamile kadınlar hem kendi sağlıkları hem bebeklerinin sağlıkları için beslenmelerine dikkat etmelidir. Bu dönemde kötü beslenme, düşük gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Tatlandırıcılardan, işlenmiş gıdalardan hamilelik döneminde özellikle kaçınmalısınız. Hamilelik döneminde bol sebze ve meyve tüketmeye özen göstermelisiniz. Böylelikle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alabilirsiniz. Hamileliğiniz boyunca vitamin destekleri de almanızda fayda var. Fakat tabii ki öncelikle doktorunuza danışmalısınız.

Yasak Maddeler

Bu son maddeyi yalnızca hamilelik dönemi için düşünmek tabii ki oldukça yanlış olacaktır. Yasak maddeler normal dönemde de zaten zararlıyken hamilelik döneminde çok daha zararlıdır. Unutmayın ki hamile olduğunuzda bedeniniz yalnızca size ait değil. Sizinle birlikte bir canlı daha sizin bedeninize tutunuyor. Kokain, alkol, kenevir gibi uyuşturucu maddeler hamilelik döneminde kullanılırsa bebeğinizin sağlığını ve gelişimini çok fazla etkiler, hatta bebeğinizin karnınızda ölümüne bile yol sebep olabilir. Bebeğinizin beyin gelişiminin düzgün şekilde olmasını istiyorsanız, bu tür maddelerden uzak durduğunuzdan emin olun.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelik ve Sonrasında Hemoroid Neden Oluşur

29. Hafta Gebelik

8. Ay Gebelikte Beslenme