Gebelikte Bitki Çaylarına Dikkat!

Gebelikte Bitki Çaylarına Dikkat!

Merhaba sevgili anne adayları,

Bugün aslında bir çoğunuzun merak ettiği bir konuyla karşınızdayız. Bu yazımızda gebelik döneminde içebileceğiniz bitki çaylarını, nasıl ve ne sıklıkla tüketmeniz gerektiğini ve tüketmenizin sakıncalı olduğu bitki çaylarından bahsedeceğiz.

Hepimizin bildiği gibi bitki çayları çoğunlukla vücuda yararlı etkileriyle bilinse de aslında istenmeyen bazı problemlere ve yan etkilere yol açabilir. Özellikle gebelik döneminde bu sağlık problemlerinden korunmak için hangi bitki çayını tüketip tüketmemeniz gerektiğini bilmeniz oldukça önemlidir. Şimdi gelin bu bitki çaylarını birlikte inceleyelim

Gebelik Döneminde Tüketebileceğiniz Bitki Çayları

Hamilelik Döneminde Melisa Çayı Tüketilir mi?

Melisa çayı antioksidan içeriği ve sakinleştirici özelliği sebebiyle gebelikte rahatlıkla tüketebileceğiniz bitki çayları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda melisa çayı uyku kalitenizi artırır ve uykusuzluğa iyi gelir.

Hamilelik Döneminde Papatya Çayı Tüketilir mi?

Papatya çayı hazımsızlık ve gaz sıkışmalarına iyi geldiği bilinmekle beraber sakinleştirici etkisi de mevcuttur. Uyku problemiyle alakalı da yine papatya çayını tercih edebilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Zencefil Çayı Tüketilir mi?

Gebelik döneminin ilk aylarında bulantı problemi özellikle görülebiliyor. Gebelik döneminde siz de mide bulantısı problemi ile karşılaştıysanız zencefil çayı sizlere çok iyi gelecek. Tercihinize göre toz zencefil ve balı karıştırarak sıcak suyla beraber tüketebilirsiniz.

Gebelik döneminde mide bulantısı hakkında daha fazla içeriğe sahip olmak isterseniz aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

2. Ay Gebelikte Beslenme: https://www.bebek.com/2-ay-gebelikte-beslenme/

Hamilelik Döneminde Ihlamur Çayı Tüketilir mi?

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmanın oldukça önem arz ettiği pandemi döneminde ıhlamur çayı, antioksidan içermesi sebebiyle vücudunuzu dirençli hale getirecektir.

Soğuk algınlıkları ve öksürük şikayetleriniz olursa yine balla beraber öksürüğünüzü kesecektir. Yapılan çalışmalarda ıhlamurun idrar söktürücü etkisinin olduğu da görülmüştür.

Hamilelik Döneminde Rezene Çayı Tüketilir mi?

Rezene çayını hazımsızlık gibi sindirim sorunlarında tercih edebilirsiniz. Yine rezene çayı zencefil çayı gibi bulantılarınızı da iyi gelecektir.Hamilelik Döneminde Rezene Çayı Tüketilir mi?

Gebelik Döneminde Tüketilmemesi Gereken Bitki Çayları

Hamilelik Döneminde Yeşil Çay Tüketilir mi?

Bebeğinizin anne karnındayken beyin ve sinir sistemi gelişimi için folik asit mutlaka takip edilmesi gereken önemli vitaminlerden biriyken yeşil çay içeriği sebebiyle vücudunuzdaki folik asit emilimini bozabilir. Az da olsa kafein içerdiği için gebelikte yeşil çay tüketmenizi önermiyoruz.

Hamilelik Döneminde Ada Çayı Tüketilir mi?

Ada çayının içerisindeki thujone adlı etken madde sebebiyle kan basıncını artırarak hipertansiyon problemine yol açar. Aynı zamanda rahim iç yapısını da bozarak düşük riskine sebep olabilir.

Fitoöstrojen özelliğiyle vücudunuzdaki yüksek olan östrojen miktarını daha da yükselterek hormon fazlalığına yol açabilir. Bütün bunları göz önünden bulundurduğumuzda gebelikte kesinlikle ada çayı tüketilmemesi gerekmektedir.

Adaçayı ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak için bağlantıya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Hamilelikte Adaçayı İçmek Neden Zararlıdır? https://www.bebek.com/hamilelikte-adacayi-icmek-neden-zararlidir/

Hamilelik Döneminde Isırgan Otu Çayı Tüketilir mi?

Isırgan otu çayı rahim kasılmalarına sebep olarak kan basıncınızı yükseltebilir. Yine bu dönemde ısırgan otu çayını tüketmenizi önermiyoruz.

Gebelikte Kafein Tüketimi Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Kahve Tüketilir mi?

Bebeğin gelişimi için gebelikte kafein tüketilmemesi gerekir. Kafein, anne karnındaki bebeğin ağırlığını azaltabilir, gelişimini olumsuz etkiler. Demir emilimini etkilediğinden anemi riskini de beraberinde getirir.

Gebelikte tüketilmesine izin verilen maksimum kafein miktarı 200 mg olduğundan günlük çay ve kahve çeşitlerinin tüketimini mümkünse sıfıra indirgemeniz gerekir. Minimum düzeyde günde 1-2 fincanın üzerine çıkmamalısınız. Aşağıda bazı kahve ve çay çeşitlerinin kafein değerlerini bulabilirsiniz.

  •  1 fincan filtre kahvede 135-200 mg kafein bulunur.
  • 1 fincan türk kahvesinde 67 mg kafein bulunur.
  • 1 fincan espresso içerisinde 212 mg kafein vardır.
  • 1 fincan cappuccino içerisinde 100 mg kafein vardır.
  • 150 cc’lik hazır kahvede yaklaşık 70 mg kafein bulunur.
  • 200 cc hazır çayda 30 mg kafein vardır.
  • 1 fincan yeşil çayda 20 mg kafein vardır.

Kafein ve kahve tüketimiyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Kahve Tüketimi https://www.bebek.com/hamilelikte-kahve-tuketimi/

Bitki Çayı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Gebelikte tüketebileceğiniz bitki çaylarını günde 1-2 fincandan fazla olmamak şartıyla içebilirsiniz. Bitki çayı tüketiminde çayınızı kaynar suda demleme sürenizin uzun olmaması gerekir.

Her birey farklı olduğu için olası yan etkiler de farklılık gösterebilir. Bu sebeple bitki çaylarını tüketmeden önce doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Sağlıklı günler.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Kaynakça:

https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/view/274

Seray Tekin

ebebek’in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı

Instagram: https://www.instagram.com/dytseraytekin/

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

Geç Hamilelikler

Hamilelik Döneminde Egzersiz ve Spor

Hamilelikte Zararlı Kozmetikler