gebelikte-dovme-yaptirmak

Gebelikte Dövme Yaptırmak

Eski uygarlıklardan günümüze kadar gelen bir uygulama olan dövme, kimi zaman inancı temsil etmek kimi zaman da suçlu veya köleleri halktan ayırmak için kullanılmıştır. İçinde bulunduğumuz dönemde de oldukça yaygın olan dövme genel olarak kendini ifade etme biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Dövme yapılırken kullanılan boyanın kalitesi, dövmenin yapıldığı yerin ve yapım aşamasında kullanılan malzemelerin temizliği çok önemlidir. Aksi takdirde tetanoz, herpes virüsü,

Hepatit B ve C, Aids, frengi gibi ciddi risk taşıyan hastalıklar bulaşabilir. Bu, dövme yaptırmayı düşünen herkes için geçerli bir durumdur. Günümüz şartlarında gebelikte de dövme yaptıranlar olduğu gibi bu uygulamayı doğru bulmayanlar da vardır. Gebelik hem anne adayı hem de bebek için oldukça hassas bir dönem olduğu için hamilelerin her konuda çok dikkatli olması gerekir. Bizde gebelikte dövme yaptırmak isteyen ya da bunu düşünen anne adayları için bu yazımızı hazırladık. 

Dövme Nedir?

Öncelikle dövme nedir bunu açıklamak gerekir. Dövme, yapımında çeşitli boyaların kullanıldığı ve dakikada yüzü aşan iğne darbesi atımı sağlayan bir makine yardımıyla yapılan bir çeşit vücut süsleme sanatıdır. Bu iğne darbeleri sayesinde boya derinin alt tabakasına işlenir.

Yapılırken oluşan küçük delik ya da çiziklerde kanama olduğu için işlem sonrası dövmede oluşan yaranın bir iyileşme süreci vardır. Bu esnada dövme yapılan yer kabuklanır ve kabuklar döküldükten sonra dövmeniz iyileşir ve dövmeniz bir ömür sizinle olacak şekilde kalıcı hale gelir. Kullanılan boyaların bazıları bitkisel içerikli olsa da çoğunda isle birlikte çivit, antimuan tozu, safran ve kına da kullanılır. 

Geçici Dövme – Hint Kınası- Kalıcı Makyaj

Günümüzde bazı anne adayları hamilelik döneminde dövme yaptırmak isteyip bunu riskli buldukları için geçici hint kınalarına yönelmişlerdir. Ancak bu geçici dövmelerde kullanılan kınalarında kalıcı dövmeler kadar risk taşıdığı bilinmektedir. Geçici dövme yapımında kullanılan kınalarda da zararlı maddeler bulunabilir. Özellikle siyah kına, içeriğinde bulunan parafenilendiamin maddesi sebebiyle kanser riski taşıyan, cilde zarar vererek yanıklara ve kabarcıklara sebep olabilen bir malzemedir. Halk arasında “kara kına” olarak bilinen bu zararlı maddenin aksine kına rengi kırmızı veya kahverengi olmalıdır.

Hint kınası, siyah kınaya göre daha katkısız bir içeriğe sahiptir. Uzmanlar bitkisel ve organik kına tozunun, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında kullanılmaması gerektiği ancak sonrasında da uygulamanın riskli olduğu ihtimali göz ardı edilmeden kullanılabileceğini söylüyor. Kına yakmak toplumumuzda çok eskilerden gelen bir gelenektir.

Gelin kınası, sünnet kınası, asker kınası bunlardan bazılarıdır. Hatta hamileliğin sorunsuz geçmesi inancıyla kına yakmak bile geleneklerimiz arasında yerini almıştır. Ruhsal açıdan da zor bir dönem olabileceği düşünülerek anne adayları moral bulmak adına kına yakmak isteyebilirler. Burda dikkat edilmesi gereken hamileliğin il 3 ayının geçmiş ve kullanılacak kınanın katkısız olmasına emin olunmalıdır. 

Ancak annenin kınaya karşı bir alerjisi var ise en kaliteli kına da olsa kanama, ağrı, enfeksiyon, şişlik, alerji gibi komplikasyonların oluşması ihtimali olduğu için gebelerde geçici yada kalıcı dövme yaptırılması önerilmez. Bu durumları göz önüne alarak zorunlu bir durum olmadıkça dövme yaptırma işleminin ileri bir tarihe ertelenmesi önerilir. 

Kalıcı makyaj (mikropigmantasyon) ise bitkilerden ve topraktan elde edilen antialerjik boyaların deri altına iğne yardımıyla enjekte edildiği bir dövme yöntemidir. Uygulama esnasında kanama olmamasına özen gösterilmesi temel alınarak, lokal anesteziyle de yapılabilen ağrısız bir medikal işlem olan kalıcı makyaj, kesinlikle bir sağlık kuruluşunda yaptırılmalıdır. Dövmeye benzer bir işlem olduğu için her zaman enfeksiyon ve cilt reaksiyonları gibi riskleri vardır. Kullanılan boya maddelerinin sağlığa zararlı maddeler olmadığı bilinse de deriden emilen her türlü boyanın alerjilerden zehirlenmelere kadar çeşitli komplikasyonlara yol açabilmesi ihtimali her zaman olduğu için gebelikte bu riskin alınmaması tavsiye edilir. 

Gebelikte Dövme Yaptırılır mı?

Gebelikte Dövme Yaptırmak

Hamilelik süreci, eşi benzeri olmayan hisleri yaşayabileceğiniz 9 aylık bir süreçtir. Bu benzersiz yolculuğu unutulmaz kılmak adına dövme yaptırmak isteyebilirsiniz. Bu noktada gebelikte dövme yaptırmak sakıncalı mıdır sorusunun aklınızdan geçtiğini biliyoruz. Aslında bu sürecin her durumda ,gebe olmasanız bile, risk taşıdığını söylemeliyiz. Hamilelik ise yediğinizden içtiğinize, günlük aktivitelerinize kadar dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu süre içinde vücudunuzda pek çok değişiklik meydana gelir.

Hormonal değişikliklerin yanı sıra vücudunuzda meydana gelen fizyolojik değişimler; ciltte koyulaşma gibi renk değişiklikleri, aşırı terleme, kıl yapısında değişme veya artış, vücutta aşırı yağlanma, tırnak yapısında değişiklikler, karın ve göğüs bölgesinde çatlaklar, varis ve ödem gibi damarsal değişimler yaşanır. Bunun yanı sıra aslında öncesinde olmayan hamilelik şekeri ya tansiyonu gibi hastalıklarda yaşanmaktadır. Bu sebeple dövme yapılırken bazı komplikasyonların yaşanması gibi riskler her zaman vardır. 

Hamilelikte Dövme Yaptırmanın Riskleri Nelerdir?

Gebelik döneminde vücudunuzda olan değişimleri sizi riskler açısından daha açık hale getirir. Hamilelik döneminde dövme yaptırılır mı sorusunun cevabını bu riskleri inceleyerek kendiniz vermeniz daha sağlıklı olacaktır. Bu riskler şunlardır:

  • Öncelikle gebe kaldığınızda bağışıklığınız düşer ve enfeksiyonlara açık hale gelirsiniz. Dövme yapılma şekli itibariyle küçükte olsa vücudunuzda açık bir yara olması demektir. Bu sadece dövme işlemi sırasında enfeksiyon kapabileceğiniz anlamına gelmez. Aynı zamanda siz bu yarayla dolaştığınız süre boyunca enfeksiyon kapma ihtimaliniz vardır. 
  • Dövme yapılırken iğne vuruşları sonrasında çok azda olsa bir miktar kan çıkar. Bu da Hepatit B ve C, Aids, tetanos,uçuk gibi kan yoluyla bulaşan hastalıklar için zemin hazırlar. 
  • Ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek lokal enfeksiyonların yanı sıra kullanılan boyaya karşı alerjik reaksiyonlarda olabilir. Dövme yapılan yerlerde, sarkoid, keloid, sedef gibi çeşitli deri hastalıkları oluşabilir. Hatta çok nadir de olsa iyi veya kötü huylu tümörlerin oluşabilme ihtimali de riskler arasındadır. 
  • Herkesin dövmeye karşı acı eşiği farklıdır. Kimi hiç acı hissetmezken kiminde bu durum tam tersidir. Bu, bazen dövme yapılan bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösterse de işlem sırasında yaşanan stres ve acıya annenin ruhsal ve bedensel değişimleri de eklenince erken sancı ve erken doğum gibi bir risk faktörü de ortaya çıkar. 
  • Dövme yapılırken kullanılan boyaya karşı alerjik bünyeli kişilerde ciltte kızarıklık, kaşıntı, egzama, ürtiker, sedef, deri altı ödemi gibi reaksiyonlar olabilir. Bebek anneye, ruhsal anlamının dışında bebeğin gelişimi ve büyümesi için gerekli besin maddelerinin de aktarıldığı çok güçlü bir bağ ile bağlıdır. Dövme yapımında kullanılan bazı maddelerin kanserojen olabildiği ve bu ile anneden bebeğe aktarılacağı unutulmamalıdır. Metalik madde içeren bazı dövmelerin MR çekimi sırasında şiddetli ağrıya sebep olabileceğini ve bunun hamilelik öncesi ve sonrası dönemlerde sorun yaratabileceğini gösteren bazı bilimsel çalışmalar da vardır. 

Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Hamilelikte dövme yapılabilir mi sorusunun cevabı, tüm bu riskler gözünde bulundurularak ve mümkünse bu konuda uzman bir hekimle görüşüldükten sonra, annenin verebileceği bir karar olmasıdır. Hamilelik sürecinde ya da hayatınızın herhangi bir döneminde dövme yaptırmaya karar verirseniz dikkat edilmesi gerekenler şunlardır: 

  • Öncelikle Sağlık Bakanlığı denetiminde olan ve kişiye özel tek kullanımlı iğne kullanımının zorunlu olduğu merkezler tercih edilmelidir.   
  • Kullanılan boya maddesinin içeriğinde zararlı kimyasalların olmadığı bitkisel boya kullanan merkezlerin araştırılması konusunda dikkatli olunmalıdır. 
  • Dövmeyi yapan kişinin Hepatit B taşıyıcısı olma ihtimali bulunduğundan bu kişilerin mutlaka Hepatit B aşısı olmaları gereklidir. 
  • Dövme yaptırmak isteyen kişinin yaptırdığı dövme kalıcı olacağı için verdiği karardan emin olması gerekir. Hamilelikte fiziksel değişimlerle beraber ruhsal anlamda da değişimler olabilir. Bu sebeple hamilelikte alınan bazı kararların, sonrasında sizi etkilememesi için uzmanlar bu konuda dövme yaptırma kararını verirken çok dikkatli olunması gerektiğini söylemektedir. 
  • Dövme yapan kişinin ve dövme yapılan stüdyonun bu iş gerekli yasal belgelere ve sertifikaya sahip olduğundan emin olunmalıdır.
  • Dövme yapan kişinin her uygulamada yeni eldivenler kullanmasına, zemin ve yüzeylerin tamamının temiz olmasına dikkat edilmelidir. 

Tüm bu bilgiler doğrultusunda gebelikte dövme yaptırmak isteyen anne adayının kararı sonuç olarak kendisine ait olsa da dövme yaparken kullanılan maddelerin anneden bebeğe geçeceği ve bu maddelerin anne karnındaki fetüsü olumsuz etkileyebilme ihtimali olduğu için hamilelerin dövme yaptırması önerilmemektedir. Sayılan zararların kesinliği konusunda bir bilgi olmasa da risk durumlarının her zaman ve her koşulda gerçekleşebileceği unutulmamalıdır. 

Hamilelikte Vücut Değişimi: https://www.bebek.com/hamilelikte-vucut-degisimi/

 

Post navigation

Bir yanıt yazın

Kolay Hamile Kalmanın Yolları

Yenidoğan Bebek Nasıl Görünür?

Hamilelik Haftası Hesaplama