Gebelikte En Büyük Tehlike: Düşük Tehlikesi!

Hamileliklerin neredeyse %15’i düşük ile sonlanır. Aslında bu oran bu tahminden daha da yüksektir. Zira bazı hamilelikler o kadar erken sonlanır ki, çoğu kadın gebeliğinin farkında değildir. Düşüklerin çoğu, hamileliklerin 12. haftasından önce gelişir.

 Belirtileri şunlardır;

  • Vajinal kanama ya da lekelenme
  • Karnın veya belin alt bölümünde ağrı / kramp olması
  • Vajinadan parça veya sıvı gelmesi

Yalnız unutmayın ki hamileliğin erken dönemlerinde kanama veya lekelenme  sık rastlanan bir durumdur. Hamileliğinin bu dönemlerinde kanama veya lekelenme yaşayan kadınların çoğu, başka bir problem ile karşılaşmadan bebeklerine kavuşurlar. Hatta bazen aşırı kanaması olan anne adaylarının bile, düşük yapmadığı görülür.

 Peki düşük neden olur?

Pek çok düşüğün sebebi, bebeğin normal şekilde gelişememesinden kaynaklanır. Düşük, bebeğin genetik yapısındaki bozukluk nedeniyle görülebilir. Fakat bu bozukluk illa anneden veya babadan geçmek zorunda değildir. Annenin hastalıklarına bağlı olarak düşük gelişir. Günlük olarak yapılan aktiviteler düşüğe neden olmaz. Buna çok şiddetli bulantı ve kusma yaşanması da dahildir. Düşme veya başka yaralanmalarda da düşük gelişmesi olacak diye bir kaide yoktur. Daha çok hayati tehlike bulunan durumlarda düşük gelişebilir.

 Neler artırır peki düşük riskini?

Öncelikle anne adayının yaşı: 35 yaşı geçmiş kadınlarda düşük riski, gençlere göre daha fazladır. Üstelik babanın yaşının bile etkilediği düşünülmektedir.

İkincil olarak; önceki hamileliklerde düşük yaşamış olmak: İlk gebelikte yaşanan düşüğün ardından var olan riski, hiç düşük yapmamış kadınların taşıdığı riskle aynıdır. Fakat iki veya daha çok düşük yapıldıysa, tekrarlama riski de fazladır.

Bir diğer sebep kronik hastalıklar: Annenin yaşadığı tiroid ve şeker gibi uzun süreli hastalıklar, düşük riskini artırır.

Rahimde ve rahim ağzında görülen hastalıklar: Düşük riski, ana rahmindeki anormallikler veya rahim ağzının zayıf, kısa olması gibi durumlarda artış gösterir.

Zararlı madde ve ilaç bağımlılığı: Hamilelik döneminde sigara ve alkol kullanan kadınların, kullanmayanlara gore düşük yapma riski daha çoktur. Bağımlılık yapan ilaç kullanımı da riski artırır.

Kafein: Düşük ile kafein tüketimi arasındaki ilişki tam bir netliğe sahip değildir. Bu yüzden kafein alımının günlük dozajına dikkat etmek yeterli olacaktır.

Hamilelik döneminde yapılan zor testler: Bazı genetik testler bir miktar düşük riski taşır. Örneğin; amniosentez ve villus örneği alınması.

 Düşük yapılmasını önlemek mümkün mü?

Pek çok durumda mümkün değildir. Siz yalnızca kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya odaklanın. Riski artıracak her şeyden uzak durun ve doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin. Eğer kronik bir hastalığa sahipseniz çok daha dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

 Teşhis nasıl konur?

Vajinal kanama, lekelenme, karın veya bel bölgenizde ağrı, kramp gibi şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza bildirin. Doktorunuz rahim ağzının açıklığını kontrol edecek, ultrasound ile de bebeğinizin kalp atışlarına bakacaktır. Böylelikle gelişimin normal olup olmadığı tespit edilecektir. İhtiyaç halinde kan ve idrar tahlilleri de istenebilir. Kanamanız bulunuyor ama rahim ağzı açılmamışsa bu, düşük tehdidi olduğu anlamına gelir. Böyle hamilelikler genelde başka bir sorun çıkmadan devam edecektir. Fakat kanama ile birlikte rahmin kasılması ve rahim ağzı açılması da varsa düşük kaçınılmazdır.

 Tedavi nasıl olur?

Düşük tehdidi varsa kanama ve ağrı geçene kadar istirahat gereklidir. Bu sırada egzersiz ve cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Seyahate çıkmanız da bir o kadar sakıncalı olacaktır. Özellikle de acil tedavi imkânı olmayan yerlere gitmeniz oldukça risk taşır. Kanama başladı ve rahim ağzı da açıksa bu düşük yapıyor olduğunuz anlamına gelir. Fakat rahminizde gebeliğe ait dokuların bir bölümü kalabilir. Bu yüzden kürtaj gibi bir işlem gerekebilir. Bu işlem esnasında rahim ağzı genişletilir ve rahimde kalan parçalar alınır.

 İyileşme ne kadar sürede olur?

Bu süreç öncelikle hamileliğinizin ne kadarlık olduğuna bağlıdır. Bununla beraber fiziksel iyileşme yalnızca birkaç saat sürer. Adet kanamanız 4 ile 6 hafta sonra yeniden başlayacaktır. Bu süreçte ateş, titreme, aşırı kanama ve üşüme gibi şikayetleriniz olursa hemen doktorunuza haber verin, çünkü bunlar enfeksiyon habercileridir ve hemen tedavisi gerekir. Fiziksel iyileşme çabuk olur fakat aynı şey duygusal iyileşme için söylenemez. Bu dönemde kendinize biraz zaman tanımalısınız.

 Yeniden ne zaman hamile kalınabilir?

Düşük yaşandıktan sonra, adet düzeniniz başladığı andan itibaren. Fakat unutmayın ki fiziksel olduğu kadar duygusal açıdan da buna hazır olmalısınız. Aynı zamanda eşinizin de buna yeniden hazır olması gerekir. En azından bir adet dönemi geçmesini bekleyebilirsiniz. Yaşadığınız düşük sayısı birden fazlaysa bunun nedenlerinin araştırılması gerekir. Bu düşüklere, rahminizde bulunan sorunlar, bağışıklık sistem bozuklukları veya hormon bozuklukları neden olabilir. Belli bir neden bulunamasa bile sakın umutsuzluğa kapılmayın. Tekrarlayan düşük yaşamış kadınların pek çoğunun bebekleri olmuştur.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Fenilketonuri Nedir? Nasıl Teşhis Edilir?

6. Ay Gebelikte Beslenme

Doğum Doktoru Seçimi