Pek çok kadının hamileliği süresince en çok yakındığı şeylerden bir tanesi kabızlıktır. Gebeliğin ileriki aylarında büyüyen kabızlık sorunu, anne adayı için rahatsızlık vericidir ancak bu sıkıntıyı bazı önlemler alarak hafifletmek mümkün.
Hamilelik süresince anne adaylarında genel olarak bulunan kabızlık sorunu biraz artış gösterir. Anne adayının duygusal hassasiyeti de bu duruma eklendiğinde, kabızlık olduğundan daha ağır bir sorun olarak düşünülebilir. Bu yüzden kabızlık hamileler arasındaki en yaygın şikayetlerden biri.
Gebelikte kabızlığa neden olan nedenler; hormonal değişimler ve bebeğin bağırsaklara uyguladığı baskıdır. Annelerin yaşadığı kabızlığın geçmişte zehirlenmelere neden olabileceği düşünülüyordu. Fakat kalın bağırsaklarda emilimin fazla olmaması nedeniyle burada çok uzun süre kalmaması kaydıyla dışkının herhangi bir önemli yan etkisi bulunmamaktadır. Kabızlık sorunu çeken anne adaylarına müshil ilaçları verilmesinin yol açabileceği, ishale bağlı tuz-elektrolit kaybının olumsuzluklara yol açtığı da bir gerçek.
Gebelik süresince ortaya çıkan hastalıkların başında fissur (makat çatlağı) ve hemoroid (basur) bulunuyor. Bunlara bağlı olarak ağrı ve bu durumların tuvalete gitmeyi geciktirmesi nedeniyle defekasyon işleminin ertelenmesi rektumun zamanla genişlemesine yol açıyor. Genişleyen rectum tembelleşiyor ve aşırı ıkınma sonucu sinirlerin de zedelenmesiyle kabızlık yerleşiyor. Yakınmaları hafifletmenin en basit çözüm yolu; anne adayının her gün aynı saatte kendisini tuvalete çıkmak için zorlaması olacaktır. Tuvalete çıkarken, rektumun boşalmasına neden olan karın içi basıncın artışını sağlamak için en uygun pozisyonda bulunmak gerekir. Anne adayının seyrek olarak tuvalete gitmesine neden olan rahatsızlıkları varsa, tedavi edilmeli. En iyi tedavi, anne adayının kendi çabası ve küçük lavmanlar. Lavmanlar normal refleks oluşuncaya kadar 2 günde bir tekrarlanabilir.
Gebelik süresince hormon değişimlerinin sebep olduğu, kabızlığı artıran diğer etkenler hareketsiz kalmak, posasız yiyecekler tüketmek ve yeteri kadar su içmemek. Kabızlığa karşı alınabilecek en önemli önlemlerden biri de beslenmeye ve egzersize önem vermek. Lifli sebze ve meyveler, karbonhidrat içeren gıdalar, zeytinyağlı yemekler ve bol su almak bağırsak hareketlerini artırır. Ayrıca şikayetleri azaltmak için akşamları kuru meyve kompostoları iyi gelir. Sabah ise yenilen birkaç kuru incir çoğu zaman rahatsızlığı azaltır. Bunlar dışında sabahları ılık su içmek de bağırsak hareketlerini artırabilir.
Kabızlığı önleyici bazı öneriler:
- Her türlü lifli gıdayı (çiğ sebze ve meyveleri) iyice yıkadıktan sonra bol miktarda tüketebilirsiniz.
- Taze meyve suları, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir kompostoları içebilirsiniz.
- Sabah kahvaltısı esnasında bir bardak şekerli ılık su içebilirsiniz. Dilerseniz suya bir kaşık yağ ilave edebilirsiniz.
- Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Özellikle yürüyüş yapmak kabızlığa iyi gelecektir.
- Aldığınız önlemler sonucunda şikayetlerinizde bir değişim olmazsa, doktorunuza danışın.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/