gebelikte-karin-sertlesmesi

Gebelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Hamilelik süreci, anne adayları için yepyeni bir maceranın başlangıcıdır. Bu macerada fiziksel değişimlerle beraber yeni duygularla da tanışırsınız. Bu sebeple karnınız büyürken bebeğiniz ile ilgili endişeleriniz artabilir. Bu durum, her anne adayının yaşadığı doğal değişimlerdir ve hamilelikte karın sertleşmesi de bu değişimlerden biridir. 

Karında sertleşme anne adayları arasında bazen bebekle ilgili olumsuz düşüncelere sebep olabilir ancak sorun anne adaylarının neredeyse tamamında görülen normal bir semptomdur. Bu sebeple endişelenmenize gerek yoktur. Böyle bir durumda sakinliğinizi korumak ve yaşadığınızı bu döneme özgü endişelerinizi “Karın sertleşmesi nedir? Neden olur? Neler yapılabilir?” gibi soruları yanıtlamak yapacağınız en doğru şey olacaktır.  

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nedir?

Gebelikle beraber vücutta birçok değişim aynı anda yaşanmaya başlar. Rahim içinde büyüyen bebek rahminizi genişleterek iş organlarınıza baskı yapmaya başlar. Bu durum midenin de etkilenmesine sebep olur. Bunun yanında hormonlarda meydana gelen değişimler kasları da doğrudan etkiler. Karnınızın büyümesiyle birlikte vücudun ağırlık merkezi değişmeye başlar ve sonucunda eklemlerde, tendonlarda, dolaşım ve sindirim sistemlerinde bazı problemlere neden olur. Bu problemler arasında da en çok etkilenen bölgelerin başında da karın bölgeniz gelir. Bebeğiniz büyüdükçe birçok sebebe bağlı olarak karnınız sertleşebilir. 

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur?

Gebelik sürecinde anne adaylarının en önemli şikâyet sebeplerinden biri karın sertleşmesidir. Bebeğin büyümesiyle birlikte içinde bulunduğu kese rahim içerisinde büyüdüğü için anneye bir baskı uygular ve özellikle hamileliğin son aylarında bu sertleşme artar. Neredeyse tüm anne adaylarının bu süreçte aklını kurcalayan gebelikte karın neden sertleşir sorusunun cevabı aşağıdakilerden biri olabilir.  

 

  • Rahmin Büyümesi: Gebeliğin başladığı günden doğuma kadar geçen sürede bebek rahim içinde büyümeyi sürdürür. Önce embriyo mesane ve rektum arasında bulunan leğen kemiğine yerleşir ardında büyüme serüveni burada başlar. Bebek büyüdükçe rahim de büyür ve karın bölgesine baskı yapar. Bu dönemde bel ölçünüz hızla genişler. İlk üç aylık dönemde yavaş yavaş büyüyen rahim özellikle 2. trimesterde büyüme hızını artırır ve doğuma kadar artarak devam eder. Kaslar da genişlemeye çalıştığı için karnın iki tarafında keskin ağrı ya da krampların hissedilmesi oldukça doğaldır. Rahim büyüdükçe mideye olan baskı artar ve hamilelikte göbek sertleşmesi yaşanır. 
  • Bebeğin İskeletinin Gelişmesi: Embriyo olarak hayatına başlayan bebeğinizin 2. üç aylık dönemde yani 2. trimesterde iskelet sistemi gelişimi hız kazanır. Önceleri kıkırdak olan kemikler sertleşmeye ve şekil almaya başlar. Bu bebeğinizin büyüdüğü anlamına gelir ve siz onu yavaş yavaş hissetmeye, hareketlerini anlamaya başlarken bu durum aynı zamanda rahmin genişlemesi anlamına gelir. Genişleyen rahimle birlikte karın bölgesindeki gerginlik de fark edilir biçimde hissedilmeye başlar. Bebeğiniz gün geçtikçe yeri daraldığı için kendini daha iyi konumlandırmak adına bir tarafta toplanabilir. Bu hissettiğiniz anne karnında bebeğin sertleşmesi olarak tanımlanabilir. 
  • Çok Yemek Yemek: Hamile olmanız sizin iki kişilik beslenmeniz anlamına gelmez. Bu oldukça yanlış bir yanılgıdır. Hamilelikte düzenli, dengeli ve yeterli beslenmeniz gerekir. Zaten baskı altında olan karnınız bir de aşırı yemek yüzünden mide tarafından sıkıştırılır. Mide de rahmin sıkıştırması sebebiyle daha dar bir alanda fonksiyonlarını sürdürmeye başlar. Bu da özellikle çok yemek yediğiniz günlerde sizi daha çok rahatsız eden gerginliklere sebep olur. 
  • Gaz veya Kabızlık: Gebelik hormonları sizi hem duygusal hem de fiziksel yönden etkiler. Sindirim sistemi de bu hormonlardan etkilenerek daha yavaş çalışmaya başlar. Bu durum sonucunda kabızlık veya gaz problemi yaşamanız son derece normal bir süreçtir. Ayrıca kullanılan demir takviyeleri de dışkıyı katılaştırarak tuvalete çıkmayı zor hale getirebilir. Sindirim sistemi zaman zaman düzgün çalışmadığında karında ağrı ve kramplara sebep olan gaz ve kabızlık problemleri, kendini karında sertleşme olarak gösterebilir. 
  • Plasenta Ayrılması: Hamileliğin özellikle ilk üç ayında anne adaylarının en çok endişe duyduğu konu düşük ihtimalidir. Bu sebeple karın sertleşmesi yaşadıklarında akıllarına hemen bu ihtimal gelir. Ancak plasentanın ayrılıp anne ya da bebek için tehlike oluşturabilecek düşüğün tek belirtisi karın sertleşmesi değildir ya da ilk trimester dönemde yaşanan her karın sertleşmesi düşük anlamına gelmez. Bunun yanı sıra kanama, ağır bel ağrıları ve sancı gibi belirtilerin de olması gerekir. Bu belirtiler olduğunda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. 
  • Braxton-Hicks Kasılmaları: Halk arasında yalancı sancı olarak bilinen bu kasılmalar özellikle ilk hamileliğini yaşayan anne adaylarında doğum sancılarıyla karıştırılır. Esasında bu kasılmalar anneyi doğuma hazırlamak için vücudunuzun yaptığı alıştırmalardır. Bu kasılmaların yaşandığı zaman mide çok sıkı ve sert bir hal alır ve karın sertleşmesine yol açar. 
  • Aşırı Kilo: Hamileliğin en önemli konularından biri de kilo alımıdır. Bu süreçte kilo almak olması gereken bir durumdur. Ancak aşırıya kaçıldığında, nasılsa hamileyim kilo almam kadar doğal ne olabilir düşüncesiyle hareket edildiğinde istenmeyen sonuçlar yaşanabilir. Bu hem kendi sağlığınıza hem de gelişmesi için size muhtaç olan bebeğinizin sağlığına karşı açık bir tehdit unsuru haline gelebilir. Bu sebeple başlangıç kilonuzu da dikkate alarak doktorunuzun tavsiye ettiği oranda kilo almaya özen göstermelisiniz. Günlük beslenmenizi yeterli ve dengeli olacak şekilde düzenlemeniz gerekir. 

 

Hamilelikte Karın Sertleşmesinin Özellikleri Nelerdir ve Ne Kadar Sürer?

hamilelikte-karin-sertlesmesinin-ozellikleri-nelerdir-ve-ne-kadar-surer

Gebelikte karında sertlik neredeyse her annenin yaşadığı bir sorun olup doğum yaklaştıkça belirtilerini daha da artıran bir durumdur. Sık sık doğum sancılarıyla beraber gelen karın sertleşmesi ile karıştırıldığı için yaşanan durumun doğum sancısından ayrılan noktalarını ve süresini bilmek faydalı olacaktır:

  • Zamanı fark etmeksizin karın sertleşmesinin doğum ile ortak özelliği kısa süreli oluşudur. 
  • Süresi 30 saniye ile 2 dakika arasında değişiklik gösterir. 
  • Vakitleri belirsizdir ve aniden ortaya çıkarlar.
  • Doğum yaklaştıkça kaslarınızın bu döneme olan hazırlığı da artacağı için daha sık hale gelebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ne kadar sıklıkla yaşandığı ve ne kadar sürdüğüdür. Karın sertleşmesi ve kasılmaları sayarak doktorunuza bilgi verirseniz o size en doğru yönlendirmeyi yapar.
  • Hamilelikte karın sertleşmesi, doğum sancısı gibi ağrılı değildir. Sadece karın gerilir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Yaşandığında Neler Yapılabilir?

Böyle bir durum yaşadığınızda öncelikle panik yapmamanız gerekir. Sakin kalıp kendinizi dinlemeli ve yolunda gitmeyen bir şey olduğunu hissettiğinizde zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermelisiniz. Gebelikte karın sertleşmesi yaşadığınızda yapabilecekleriniz şunlardır:

  • Sorunun nedenlerinden biri olan ve doğum sancılarıyla karıştırılan Braxton-Hicks kasılmaları dinlendiğinizde ya da pozisyon değiştirdiğinizde ortadan kalkar. Bu sebeple karın sertleşmesi hissettiğinizde oturuyorsanız hareket etmeli, hareket halindeyseniz dinlenme pozisyonuna geçmelisiniz. 
  • Karın sertleşmesinde kaslar da gerildiği için rahatlamak adına ılık suyla duş alabilirsiniz. 
  • Vücut sıvısını arttırmak karın sertleşmesini hafifletmek ve ödem atmak için hamilelikte mutlaka dikkat etmeniz gereken bir konudur. Bu sebeple bol bol su içmeli ya da sıvı tüketmelisiniz. 
  • Kas kramplarının azalması için doktorunuzun tavsiye edeceği magnezyum takviyesini kullanabilirsiniz. Bunun için mutlaka doktorunuzun onayını almalısınız. 
  • Karın kaslarınızın gevşemesi için nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizleri nasıl yapacağınız hakkında doktorunuzdan sizi yönlendirmesini ya da konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulunmasını istemelisiniz.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Yaşandığında Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Karında gerginlik yaşıyor ve evde denediğiniz yöntemler bu sertleşmeyi hafifletmiyorsa beklemek yerine doktorunuzla görüşmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca;

  • Gerginliğe ağrı ve kasılmalar eklendiyse,
  • Bir saat içinde 3-4 kasılmadan fazlası meydana geliyorsa,
  • Düzenli aralıklarla sertleşme tekrarlanıyorsa,
  • Ağrı ve sancı artarak devam ediyorsa

Vakit kaybetmeden doktora bilgi verilmeli ve doktorunuzun yönlendirmesine göre hareket etmelisiniz. Belki de sorun hamilelikte karın sertleşmesi değildir ve büyük heyecanla beklediğiniz doğum başlıyordur. 

“Gebelikte Kasılmalar Neden Olur? Türleri Nelerdir?” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Gebelikte Kasılmalar Neden Olur? Türleri Nelerdir?: https://www.bebek.com/gebelikte-kasilmalar-neden-olur-turleri-nelerdir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Varis

Gebe ve Emziren Anneler Oruç Tutabilir mi?

Hamilelikte Cinsel İlişki Dinen Caiz mi?