Gebelikte Kasılma

Gebelikte Kasılmalar Nasıl Olur?

Hamilelik doğanın sunduğu en mucizevi olaylardan bir tanesi. Bu süreç sayesinde neslimiz dünya üzerindeki varlığını sürdürebiliyor. Fakat anne adayları günlerini, aylarını nasıl geçiriyor? Dokuz ay on gün uzun bir süre. Anne adayları bu süreçte hissettikleri seğirmelerin doğum kasılmalarından kaynaklanıyor olduğunu ümit ederler çünkü doğum kasılmaları, vücudun fetüsü doğum kanalına itmesinin sonucudur.

Yaşadıkları bu kasılmalar nedeniyle hamile kadınlar çoğu zaman bir ikileme düşüyorlar. Bu kasılmalar gerçek doğum kasılmaları mı yoksa değil mi?

Kasılmaların nasıl bir his yaratacağını anlamak için ilk önce tecrübe etme ihtimaliniz olan bütün kasılma tiplerini bilmeniz gerekir. Bu kasılmalar, yaşadığınız zamana, hissettiğiniz bölgeye ve nedenlerine göre değişkenlik gösterir.

Braxton Hicks Kasılmaları (Yalancı Doğum Sancıları)

Bu kasılma muhtemelen hissedeceğiniz ilk kasılma türüdür. Başlangıçta hissedeceğiniz kasılmalar olduğu için ısınma kasılmaları olarak nitelendirilir. Genelde gebeliğin 4 ve 9. aylarında  ortaya çıkar. Karın kaslarının kasılmasıyla oluşur. Ekseriyetle fiziksel egzersizlerle meşgul olunurken ortaya çıkar.

Braxton Hicks kasılmalarını hiç yaşamadıysanız telaş etmenize gerek yok çünkü bazı anne adayları yaşamaz. Diğer yandan bu kasılmaların can yakıcı olmadığına da değinelim. Karında hissedilir ve zaman zaman gelip gittiği için doğal olarak düzensizdir. Duruşunuzu değiştirmek, kasılmayı yok edebilir.

Erken Doğum Kasılmaları

Braxton Hicks kasılmalarının aksine, erken doğum sancıları düzenli ve istikrarlıdır. Bebeğin doğumunun yaklaştığını işaret eder. Her anne adayı bu kasılmalar ve sonrasında bebeğin doğumu durumunu birbirinden bariz şekilde ayıramayabilir. Bazı kadınlar ise hiç farkına varamayabilir. Braxton Hicks kasılmalarının aksine, pozisyon değiştirmek ve geçmekte olan zaman bu kasılmaları yok etmeyecektir.

Doğumun yakın olduğunun habercisidir. Bu kasılmalar esnasında, karın kaslarınızın sertleşmekte olduğunu hissetmeniz çok muhtemeldir. Bir miktar sancı da yaşayabilir ya da rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bunun nedeni de bu kasılmaların serviks yani rahim ağzını uyarmasındandır.

Yaşadığınız bu kasılmaların sıklığı 5 ile 10 dakika aralığına ulaştıysa, artık hastanede olmanız gerektiği anlamına gelir. Bu erken doğum sancılarının gelip gittiği de kimi zaman görülebilir.

Doğum Kasılmaları

Bu bebeğin artık kesin olarak gelmekte olduğunun habercisidir. Önceki iki kasılma türünün aksine, burada sancı yoğun olur. Hissedeceğiniz sancıyı tanımlamaya çalışmak gerekirse; parmağınıza sert bir cismin düşmesiyle yaşadığınız acıya ya da çok ağrılı geçen adet sancılarına benzer. Tam olarak bu an, çocuğunuzun doğumu için en uygun andır.

Sancı orta seviyede gelir, en şiddetli haline ulaşır ve sönüp gider. Bu süreçte, karnınızı çok sertleşmiş ve sancı karnınızın arka kısmına yapışacakmış gibi hissedebilirsiniz.

Tüm bu kasılmalar her kadında aynı şekilde yaşanmaz elbette ki. Fakat pek çok kadında bu kasılmaların sıklığı 60 ile 90 saniyede birdir. Doğuma kadar da yaklaşık 15-20 dakika devam eder.

Kasılmalar Başladığında Ne Yapmalısınız?

Doğum yaklaştıkça, kasılmalar da belirginleşecektir. Doğumun başladığından emin olmanın yolu, serviksi yani rahim ağzını muayene etmektir. Bu sayede sancılarınızı yalancı sancılardan ayırabilirsiniz ve hastaneye gitmeniz gerekip gerekmediğini anlayabilirsiniz.

Kasılmalar başladığında yapacağınız en mantıklı şey, kasılmaların ne kadar şiddetli olduğunu ve sıklığını bir kenara not etmek olacaktır. Pozisyonunuzu değiştirmenin ya da yürümenin kasılmalarınıza iyi gelip gelmediğini de not edebilirsiniz.

Doktora Ne Zaman Gidilmeli?

Kasılmalarınız yüksek sancılıysa, hemen doktorunuza gitmelisiniz. Yaşadığınız kasılmaların erken doğum kasılmaları olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuza bu bilgiyi vermenizde fayda olacaktır. Aşağıdaki durumlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuza başvurmalısınız;

  • Her 5-10 dakikada bir kasılmanız varsa
  • Suyunuz geldiyse
  • Vajinal kanamanız olduysa
  • Göbek kordonu rahim ağzına düştüyse
  • Kasılmalarınız nedeniyle yürüyemez olduysanız
  • Bebeğinizin ya da kendinizin sağlığıyla ilgili şüpheye düştüyseniz.

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın