Gebelikte Lekelenme Ne Anlama Gelir?

Gebelikte Lekelenme Ne Anlama Gelir?

Hamilelik dönemi, anne adaylarının pür dikkat kendi vücutlarına odaklandıkları, hamileliğin olağan seyri ve bebeklerinin sağlığı için vücutlarındaki her bir değişimi özenle gözlemledikleri bir süreçtir. Özellikle hamileliğin 1. trimesteri olarak adlandırılan ilk 3 aylık dönem, gebeliğin en hassas zamanlarıdır. Embriyonun oluşması, rahme yerleşmesi, tutunması derken anne adaylarını endişeye düşürecek birtakım gelişmeler olabilir. Bunların başında ise gebelikte lekelenme gelmektedir.

Peki hamilelikte lekelenmeler neden olur? Ne zaman başlar ve ne kadar sürer? Birçok kadını endişeye düşüren lekelenmeler hamilelikte ne anlama geliyor?

Gebelikte Lekelenme Ne Demektir?

Vajinal kanamalar, her kadının farklı dönemlerde farklı sebeplerle yaşayabileceği sıkıntılar arasındadır. Regl kanamaları, vajinal enfeksiyonlar, üreme sistemi ile ilgili rahatsızlıklar gibi sebepler listenin en başında gelir. Fakat gebelikte ortaya çıkan kanama ve kanama benzeri lekeler, anne ve bebek sağlığını doğrudan etkileyeceği için en çok merak edilen konulardandır ve bunların sebepleri daha farklıdır.

Hamilelikteki lekelenmeler, rahim ağzı sıvısı ile kahverengi akıntının birleşmesi sonucu ortaya çıkan lekelerdir. Genellikle çok açık pembe veya kahverengi tonlarında görülür. Bazı gebelerde koyu kahverengi veya siyaha dönük renkte olduğu bile gözlemlenebilir. Çoğunlukla damla damla ya da iç çamaşırda lekelenme oluşturacak miktardadır.

Bu akıntıların oluştuğu zamana göre çeşitli sebepleri olabilmektedir. Bu yüzden gebelikte kahverengi leke görmenin tek bir anlamı bulunmaz.

Gebelikte Kahverengi Leke Neden Olur?

İlk defa anne olacak hamileleri daha çok telaşlandıran lekeler “Gebelikte lekelenme neden olur?” sorusunu da beraberinde getirir.

  • Hamilelik hormonları: Hamilelik döneminde hızla artış gösteren östrojen hormonu, kahverengi akıntı oluşma ihtimalini artırabilir.
  • Düşük riski: Genellikle düşük durumlarında kahverengi akıntıya kıyasla daha parlak kırmızı renkli ve pıhtı şeklinde kanamalar görülür. Bu kanamalarda vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulması gerekir. Ancak nadiren hamileliğin ilk başlarında kahverengi akıntılar da düşük belirtisi olabilmektedir. Bu konu mutlaka göz önüne alınmalıdır.
  • İmplantasyon: Kahverengi akıntıların çoğunluğunun ana sebebi, bebeğin anne rahmine yerleşmesidir. İmplantasyon denilen bu durumda bebeğin kesesi rahim iç dokusuna tutunmaya çalışırken kan damarlarının kopmasına ve hafif lekelere yol açabilir. Bu lekelenmeler normal ve zararsızdır.
  • Vajinal enfeksiyonlar: Vajinal bölgede bazı virüs ve bakteriler çeşitli enfeksiyonlara ve vajinal iltihaplanmalara neden olabilir. Bu enfeksiyonların bir sonucu olarak lekelenmeler görülebilir.
  • Cinsel birliktelik: Cinsel birliktelik sonrasında zorlanma ve tahrişe bağlı olarak anne adaylarında kahverengi akıntı oluşabilir. Özellikle riskli gebeliklerde cinsel ilişki sonrası bu durumlar daha sık yaşanabilir.
  • Dış gebelik: ‘Ektopik gebelik’ adı da verilen bu durum, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere, fallop tüplerine veya karın boşluğuna tutunmaya çalışması sonucu oluşan gebeliklerdir. Bu koşullarda bebeğin gelişimi mümkün olmayacağı için kahverengi akıntı eşliğinde düşük belirtileri görülebilir.
  • Jinekolojik muayene: Hamilelikle birlikte duyarlı hale gelen vajinal bölgede yapılacak bir jinekolojik muayene sonucunda açık pembe veya kahverengimsi lekeler görülebilir.
  • Nişan/ Doğum başlangıcı: Hamileliğin son aylarında bebek doğum kanalına ilerlemeden önce rahim ağzını tıkaç gibi kapatan mukoza yapısı vücuttan atılır. Buna doğum nişanı Kahverengi bir akıntı şeklinde oluşabilen nişan görüldüğünde doğumun başladığının ilk belirtisi de görülmüş olur.

HAMİLEYKEN ÜSTÜNE GÖRMEK NE DEMEKTİR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

HAMİLEYKEN ÜSTÜNE GÖRMEK NE DEMEKTİR? https://www.bebek.com/hamileyken-ustune-gormek-ne-demektir/

Hamilelikte Lekelenme Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte meydana gelen lekelenmeler, gebeliğin herhangi bir döneminde herhangi bir zamanda görülebilir.

Gebelikte kahverengi akıntı genellikle bebeğin rahme tutunduğu zamanlarda ortaya çıkar. Rahim iç dokusunda oluşan hareketlilik ve kesenin büyümeye başlaması bunun en büyük sebebidir. Döllenme gerçekleştikten sonra beklenen adet tarihinden önce ilk lekelenmeler meydana gelebilir. Yerleşme kanaması veya üstüne görme olarak da adlandırılan bu durum, hamileliğin 3. veya 4. haftasından itibaren başlamaktadır. Fakat bu durum tüm hamileliklerin sadece %20’sinde karşılaşılan bir olaydır. Kısacası her anne adayı lekelenme yaşamayabilir. Ayrıca kahverengi lekeler, hamileliğin son trimesterinda görülüyorsa doğumun başladığına yönelik işaret olarak da sayılabilir.

Hamilelikte Lekelenme Ne Kadar Sürer?

Eğer hamilelikte kahverengi leke oluşumunun nedeni implantasyon yani yerleşme ise bu kanamalar yaklaşık 5-6 gün kadar damla damla veya tuvalet kağıdını kirletecek miktarda görülebilir. Yerleşme gerçekleştikten sonra lekelenmeler de sona erer. Ancak bu akıntıların sebebi implantasyon değil de dış gebelik, enfeksiyon gibi farklı bir durumdan kaynaklı ise süre uzayabilir. Şüpheli durumlarda doktorunuza haber vermeniz en doğru karar olacaktır.

Hamileyken Gelen Lekelerin Bir Zararı Var mıdır?

Hamileyken leke gelmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları gayet olağanken bazıları tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilmektedir.

Gebeliğin ilk haftalarında oluşan kahverengi akıntı, bebeğin rahme tutunmasının bir işareti olarak normalken ilerleyen haftalarda görülebilecek lekeler düşük tehlikesinin, vajinal enfeksiyonların veya hormonal değişimlerin bir sonucu olarak görülebilir. Hamileliğin son aylarında böyle bir durumla karşılaşılması, erken doğumun habercisi olabilir. Bu sebeple lekelenmelerin zamanlaması ve yapısı bu konuda fikir vermek adına oldukça önemli faktörlerdir. Anne adayı belirtileri gözlemleyerek olağan dışı durumları tedbir amaçlı değerlendirip doktoruna başvurabilir.

Anne Adayları Kahverengi Akıntı Durumunda Neler Yapabilir?

Bebeğinizi beklerken meydana gelen kahverengi lekeleri önlemenin bir yolu yoktur. İmplantasyon lekeleri, hormonal değişimlerden kaynaklı akıntılar ve düşük habercisi lekeler engellenemez. Fakat hamileler, bazı tedbirler alarak risk taşıyan durumları hafifletebilir.

  • Özellikle hamileliğin ilk haftalarında vücudu yoracak aktivitelerden uzak durun.
  • Bulduğunuz her fırsatta bol bol dinlenin.
  • Ağır egzersizlerden uzak durun.
  • Genital temizliğe özen gösterin. Bölgenin temizliğini sağlarken parfüm ve kimyasal içerikli ürünler kullanmaktan kaçının.
  • Ayakta fazla kalmamaya ve yorulmamaya çalışın.
  • Eğer cinsel birliktelik sonrasında lekelenme görüyorsanız bu konuyu doktorunuzla paylaşın. Gerekli görülen durumlarda bir süre cinsel perhiz uygulayın.
  • Kullanılan bazı ilaçlar lekelenmeye sebep olabileceğinden doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç kullanmayın.

Hamileliğin başlarında görülen kahverengi lekelenmeler doğal kabul edilir. Ancak gebelikte lekelenme ileri boyutlara ulaşıyorsa veya rengi parlak açık kırmızı renge dönüyorsa mutlaka bir sağlık birimine başvurulması gerekir. Anne adayı olağan dışı durumları takip etmeli, endişeye kapılmadan bir uzmana danışmalıdır.

GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

GEBELİKTE BURUN KANAMASI NEDEN OLUR? https://www.bebek.com/gebelikte-burun-kanamasi/

Post navigation

  • Merhaba adetim bittikten 10 gun sonra kahverengi akinti gelmeye basladi gebelikten suphelendim test yaptim negatif cikti ama 10 gun oldu hala akinti gecmedi cok fazla geliyor hafif bir sekildede karnim agriyor bunu nedeni ne neden akinti geliyor

Bir yanıt yazın

Aşılama

Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kızamık

Prolaktin Hormonu ile İlgili Tüm Detaylar!