Gebelikte Meme Kanseri

Meme kanseri, anne adaylarında, gebelik süresinde en sık görülen kanser türüdür. Hamilelik esnasında, memeler süt vermek için olgunlaşır ve büyür. Bu yüzden memedeki kitlenin fark edilmesi biraz daha zor olduğu için erken teşhis için geç kalınabiliniyor. Hal böyle olunca bu durum da, hastalığın seyrini etkiliyor. Bu yüzden gebelik öncesinde, meme muayenesinden geçmeyi ihmal etmeyin.

Hamilelikte yaşanan fiziksel değişikler yüzünden, memede oluşabilecek patolojilerin tanınması ve tedavisi zor bir süreçtir. Gebelikte meme kanseri tanısı konulan anne adayındaki her kitlenin araştırılması gerekiyor. Meme kanseri gebelikte çok nadir görülse de, tanının gecikmesi, iyileştirme sürecini zorlaştıracaktır. Son yıllarda gebelik yaşı 30-40’lı yaşları geçiyor. Bu yaşlarda yaşanılan gebelikte meme kanseri görülme ihtimali de artıyor.

Gebelikte meme kanseri durumu, gebelik sürecinde yada gebeliği takiben 1 yıl içinde görülmektedir Gebelik sürecinde meme dolaşımındaki hormonların etkisiyle, memede fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Ostrojen ve prolaktinin de meme kanseri büyümesini arttırıdığı bilinmektedir. Hamilelikte mamografinin fetuse zarar verebileceği ihtimali olsa da bu konuyla ilgili çok fazla very bulunmamaktadır. 40 yaş altı anne adaylarının da, mammografinin kullanırlığı hala belirsizdir.Yapılan bir araştırmada gebelik sürecinde tespit edilen meme kanserlerinde kadınların %78 inde mamografi pozitif sonuç vermiştir.

Meme Kanseri Tedavisi Nedir?

Gebelik esnasında meme kanseri yüzünden anneye uygulanan kemoterapi, fetusun riski ile annenin prognozunu etkilemesi arasındaki denge göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Sağlıklı bir bebek için standart kemoterapinin modifiye edilmesi annenin prognozunu kötüleştirebilir. Kemoterapi, %95 gebeliğin normal canlı doğumla sonuçlandığı ve morbiditenin düşük olduğu bulunmuştur. Anne adayı, kemoterapinin kendisine ve fetüsa olacak muhtemel etkileri konusunda bilgilendirilmelidir.

Meme kanseri olan anne adayının tedavisinde hasta, ailesi ve doktor ekibinin iyi bir iletişimde olması ve fetusun risklerine karşı annenin riskleri konuşularak karar verilmelidir. Hamile kadınlarda kemoterapinin, doğumdan en az 2 hafta önce bitirilmesi tercih edilir. Hamilelik sürecinde, gebeliğin ilk üç ayı dışında onkoloji uzmanı, gerek duyduğu zaman ilaçla kanser tedavisi uygulayabilir. Fakat bebeğe kesinlikle zarar verecek olan radyoterapi uygulanmamaktadır. Tedavi sürecinde her karar onkoloji uzmanıyla birlikte kadın doğum uzmanına aittir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın