Gebelikte Şişkinlik ve Çözüm Yolları

Sindirim sistemindeki gaz genelde iki sebepten dolayı oluşur. Havanın yutulması sonucu oluşan gaz genelde geğirme olarak dışarı atılır. Tam sindirilmeden yenen yemekler bağırsaklarda bakterilerce sindirilmeye çalışıldığında açığa çıkan gaz aşağı doğru inerek gaz şeklinde kalın bağırsaklardan çıkarılır. Hamilelik döneminde progesteron hormonuna bağlı olarak düz kaş hücreleri gevşemektedir. Besinler bu sebeple daha yavaş ilerler ve sindirim sisteminde daha uzun süre kalır. Bununla beraber hamilelik ilerledikçe büyüyen rahim sindirim sistemine ve mideye baskı uygular. Hamilelik döneminde artan mide yanması, hazımsızlık ve kabızlık bununla ilişkilendirilir.

Hamilelik döneminde yemek seçimleri çok önemlidir. Hamile biri için gazlı yiyecek ve içecekler özellikle sorun teşkil edebilir.

Hangi gıdalardan uzak durulmalıdır?

Yapay tatlandırıcılardan, özellikle diyet sodalardan uzak durulmalıdır.

Fasulye, lahana, soğan, bakla, brüksel lahanası, karnıbahar, brokoli, kuşkonmaz, mısır, armut, elma, erik ve şeftali gazi tetikleyen meyve ve sebzelerdendir. Tam tahıl ürünleri, yulaf, süt, dondurma ve peynirler gaz yapma potansiyeline sahiptir. Her kişinin yiyecek ve içeceklere verdiği tepki farklıdır çünkü bünyeler farklılık gösterebilmektedir.

Gaz sancısını hafifletmek veya gidermek için ne yapılmalıdır?

-Yavaş yemek yenmelidir. Lokmalar ağıza küçük küçük atılmalı ve en az 30 kere çiğnenmelidir. Sindirimin öğütme kısmi ağızda gerçekleşir ve ağızda ne kadar iyi öğütürsek mideye o oranda daha az görev düşecektir.

-Gün içinde ağır öğünler yerine sık sık ve az az yemeye gayret gösterilmelidir.

-Yemek yerken konuşmamak hava yutulmasını önleyecektir.

-Yemekler sırasında sıvı almamaya çalışın. Bol sıvı tüketimi doğrudur ancak bunu yemek yeme esnasında değil tüm güne yayarak yapmaya özen gösteriniz.

-İçecekleri şişeden değil, bardaktan içmek yine hava yutulmasını önleyecektir.

-Kabızlığı gidermek ya da hafifletmek de yine gaz oluşumunu önleyecektir.

-Bacakları havaya kaldırmak rahatsız bir gaz nöbetine yakalanıldığında bebeğin baskısını karından alarak daha özgürce sindirim yapılabilmesini sağlamaktadır. Hamilelik pantolonu ne kadar elastik olsa da karına baskı yapıyor olabilir. Bacaklarınızı havaya kaldırırken kıyafetlerinizi çıkarıp rahat etmeye özen göstermelisiniz.

– Hareket edilmelidir. Gazın yol açtığı şişkinlik yemek sonraları yürünerek atılabilir. Hareket etmeden oturmak gazın bağırsaklarda kalmasına ve sıkışmasına yol açmaktadır. Bu sıkışmanın ağrıya dönüşmesine izin verilmeden harekete geçmek kişiyi rahatlatacaktır.

-Bazı kişiler stresli ve gergin durumlarda çok fazla hava yutarlar. Doğru nefes ve gevşeme teknikleri öğrenilerek vücutta gaz tutulması önlenebilir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Zararlı Sebzeler Nelerdir

Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

EOS Nedir? EOS Kan Değeri Kaç Olmalı?