Hamilelik süreciniz ilerledikçe pek çok sorunla karşılaşmaya başlarsınız. Mide bulantıları, halsizlik, uykusuz geceler vb. sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Bebeğinizi bir an önce kucağınıza almak için, büyük bir heyecanla gün sayarsınız.
Bebeğiniz geliştikçe vücudunuzda daha fazla belirtiler oluşmaya başlar. Değişen hormonlar ve kan hacmindeki artış nedeniyle oluşan bu değişimler arasında en çok bunaltanı terleme sorunu olabilir. Huzurlu bir gece uykusu çekmek için yattığınız yatağınızdan terleyerek uyanabilirsiniz. Hamilelikte terleme bu gibi rahatsız edici durumlara yol açmaktadır. Daha fazla bilgi edinmek için devam edelim…
Gebelikte Terlemeler Ne Zaman Başlar? Ne Kadar Sürer?
Gebelik serüveniniz başladığı ilk zamanlardan itibaren terlemeye başlayabilirsiniz. İlk trimester adı verilen zaman diliminde, yani gebeliğinizin ilk 13 haftasını kapsayan dilimde, ateş basmaları başlar. Bu yanma hissi ve terleme hamileliğiniz boyunca sürebilir. Hatta doğum sonrasında da ateş basmalar yaşamak mümkündür.
Gebelikte Terlemeye Neden Olan Etkenler
Saymakla bitiremeyeceğimiz birçok etken hamilelikte terleme sorununa yol açabilir. Karnınızda kocaman bir soba varmışta vücudunuzu ısıtıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Terlemeyi etkileyen belli başlı etmenler şu şekildedir:
Hormonlar
Yaşadığınız her ruhsal ve fiziksel değişimlerin başında hormonlar yer alır. Vücudunuz siz ve bebeğiniz için belli başlı değişimlerden geçerken, hormonlar bu değişimlere yardımcı olur. Progesteron (adet döngüsü ve gebelik gibi durumlarda rol oynayan hormon) ve östrojen (kadınlık hormonu) gibi hormonların değişime uğraması sonucu vücut sıcaklıklarınızda düzensizlik olabilir. Bu düzensizlikler nedeni ile vücudunuzda terleme nöbetleri ortaya çıkar.
Kan Miktarında Artış
İçinde bulunduğunuz hamilelik sürecinde vücudunuzun kan miktarı artmaktadır. Özellikle 3. Aydan sonra bu artış %60 ‘a kadar çıkabilir. Vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyması, organların ihtiyaçlarını karşılaması ve damarların genişlemesi ile birlikte kan artışı gözlemlenir. Bu artış yaşanırken adeta ateş topu gibi yanmalar hissedebilirsiniz. Bu değişim sizin gece terlemelerinize sebep olan bir durumdur.
Kan Şekerinde Oynamalar
Yavrunuz için harekete geçen şeylerden biri de kan şekeridir. Onun sağlıkla gelişip büyümesi için aldığınız her besini ona iletmek kan şekerinin görevidir. Besinleri daha iyi iletmek için hep daha hızlı çalışan kan şekeriniz, fazladan mesai yaparak vücudunuzda terleme sorununa yol açar. Düşük kan şekeri sorunu genel olarak gece sıcak basmalarına neden olacaktır.
Tiroit Değişiklikleri
Tiroidi hormonlar kategorisinden ayrı olarak ele alıyoruz. Çünkü o başlı başına, vücudun dengesini sağlayan en önemli hormondur. Hipertiroid sorunu yaşayan kişilerde ateş basması daha sık görülür. Hipertiroid, tiroitte yaşanan dengesizliklerden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Kalp atışını hızlandırıp vücutta aşırı ısınmaya neden olan bu hormon, düzenli olarak takibi yapılması gereken bir hormondur.
Beslenme ve Kilo Artışı
İçinizde bir parça taşıyorsunuz. Heyecanla kavuşmayı beklediğiniz bebeğiniz aylar geçtikçe büyümeye devam ediyor. Hem kendi vücudunuz hem de onun ağırlığını taşırken, terleme sorunu ile karşılaşabilirsiniz. İştah açıklığı yaşıyorsanız, aldığınız besinlere dikkat etmenizde fayda var. Her anne yavrusu için oldukça iyi beslenmek ister. Beslenme alışkanlığınızı vücudunuza ekstra yağ vermeyecek şekilde yaparsanız, ateş basmalarınız hafifleyebilir. Çok baharatlı ürünler ve kafein tüketimi de terlemeye yol açan etkenler arasında yer almaktadır.
Enfeksiyona Yol Açan Durumlar
Vücudunuzun değişimleri dışında sağlık problemleri de hamilelikte terleme sorununa yol açabilir. Hamile bireyler normal kişilere göre daha hassastır. Bu nedenle enfeksiyon problemlerini daha sık yaşayabilirler. İdrar yolu enfeksiyonları, grip, hepatit vb. birçok etkenden dolayı terleme sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumdan şüpheleniyorsanız doktora başvurmayı ihmal etmeyin.
Stres ve Kaygı Gibi Durumlar
Çok fazla sinirlilik hali, hormon değişimleri ile kaygı bozukluğu, duygu değişiklikleri gibi durumlar vücut ısısında değişime yol açabilir. İçinde bulunduğunuz dönemde sakin olmanız bebeğiniz içinde oldukça önemlidir. Bu durumlara bağlı terlemeler, sakinleştiğinizde hafifleyecektir.
Gece Terlemeleri İle Nasıl Başa Çıkarım?
Terlemenin en çok olduğu zamanlar, gece huzurla uyumak istediğiniz zamanlardır. Bu oldukça rahatsız edici bir durum olabilir. Yatağın adeta suyla ıslatılmış gibi ıslandığını olduğunu görebilirsiniz. Bu durumla başa çıkabilmek için birkaç tüyoya göz atalım:
- Pijamalarınızın teninize yapışmayan, ince ve bol yapılı kumaştan olmasına dikkat edin.
- Çarşaflarınızı ince ve pamuklu kumaşlardan tercih edin.
- Naylon içerikli çarşaflar vücudunuzun hava almasını engeller.
- Kalın yorgan ve battaniyelerle yatmayın.
- Oldukça ince ve hava alan yorganlar tercih edin.
- Yatağınızın alezini havlulu yapıda olan ter emici kumaşlardan seçin.
- Yattığınız alana pamuklu havlu sererek terinizi emmesini sağlayın.
- Yatmadan önce baharatlı ve aşırı tuzlu besinler tüketmeyin.
- Başucunuzda mutlaka su bulundurun.
- Odanızı sık sık havalandırın.
Gebelikte Terleme İle Nasıl Başa Çıkarım?
Bu soruya net bir cevabımız maalesef ki yok. Hormonal değişimlerin yol açtığı ve içinde bulunduğunuz gebelik sürecinden kaynaklanan bir durum olduğu için çözüm bulmak zor. Fakat bu durumu hafifletmek tabi ki sizin elinizdedir. Hamilelikte terleme ile nasıl başa çıkabileceğinize bir göz atalım:
- Vücudunuzu susuz bırakmayın. Terlemeyle su kaybeden vücudunuz için sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Hamilelik boyunca sıvı almayı ihmal etmeyin. Özellikle suyun biraz soğuk olması sizi yatıştıracaktır. Doğal içerikli meyve suyu ve maden suyu gibi sıvılar hem sıvı ihtiyacınızı karşılar hem de ferahlamanıza yardımcı olur.
- Kıyafetlerinizi iyi seçin. Gün içerisinde ya da uyurken giydiğiniz kıyafetlerinizin ince ve hava alan bir yapıda olmalarına özen gösterin. Naylon ve teninizi sıkan kumaşlardan uzak durun. Kıyafetlerinizi bol seçerseniz daha ferah hissedersiniz.
- Gereğinden fazla kilo almayın. Hamilelikte her bünye farklı değişimler gösterir. Annelerin her biri farklı biçimde kilo alır. Normal kilo alımını dengede tutmak için doktorunuzdan yardım alın. Fazla kilolar ateş basma ve terleme sorununa yol açar.
- Ferahlamak için duş alın. Yanaklarınız kızarmış, vücudunuz ateş atıyor olabilir. Beraberinde yaşanan ter sorunu sizi bunaltacaktır. Gün içerisinde ya da yatmadan önce ferahlamak için ılık su ile duş alabilirsiniz.
- Aldığınız her besin önemli. Sağlıklı beslenmek hem bebeğiniz hem sizin önemlidir. Bir diğer önemi ise terleme konusudur. Çok sık baharatlı besinler alıyorsanız, yağlı ve sağlıksız gıdalarla besleniyorsanız, üzerine bir de tatlı tüketiminiz fazla ise terleme sorunu ortaya çıkar. Bu durumun önüne geçmek için tatlıyı azaltıp baharatlı besinlerden uzak durmalısınız.
Sık sık sıcak basmaları ve gece su gibi ter içinde uyanmak gibi sorunlar hamileliğin ilk zamanlarında itibaren devam eden bir olaydır. Hormonal değişiklikler çok sık yaşayan vücudunuz, bu duruma ayak uydururken terleme işlevini ortaya koyar. Bu durum her gebelikte yaşanabilir. Kimi anne adayı hafif, kimi anne adayı yoğun bir terleme yaşar.
Hamilelikte terleme hormonlarınızın oynaması dışında birçok etken yüzünden yaşanabilir. Aldığınız besinler, kilo artışı, kan basıncı, şeker, tiroit vb. etkenlerden dolayı yaşanabilir. Giysilerinizi ince ve bol seçmeniz, bol bol su içmeniz ateş basmalarını engelleyebilir. Sizin için bulunduğum tavsiyeleri uygulayarak rahatlayabilirsiniz.
Gebelik ile ilgili daha fazla yazı okumak için: https://www.bebek.com/gebelik-diyabetini-kontrol-altina-almanin-yollari/