gebelikte-unutkanlik

Gebelikte Unutkanlık

Gebeliğiniz boyunca yaşadığınız küçük sağlık sorunları, bedensel değişimler ve ruh haliniz, süreç ilerledikçe farklılaşmaya devam eder. Yaşanan çeşitli hormonal sorunlar ve duygusal değişimlerin ortaya çıkardığı ufak çaplı farklılıklar içerisinde en sık rastlanan durumlardan biri unutkanlıktır. Zaman zaman bir eşyayı koymuş olduğunuz yeri bulamamak, ışıkları açık bırakmak, ütünün fişini çekip çekmediğinden emin olamamak gibi birçok unutkanlık senaryoları ile karşı karşıya kalıyor olabilirsiniz.

Gebelerde unutkanlık çok sık rastlanan bir olay olmasının yanı sıra bazı annelerde hiç yaşanmıyor  Siz de unutma sorunu yaşıyorsanız; “Hangi durumlarda unutkanlık yaşanıyor? Gebelikte yaşanan unutkanlık kalıcı mıdır?” gibi endişe verici soruları birlikte yanıtlayabiliriz.

Unutkanlık Neden Olur?

Günlük hayatın temposu, yaşanan duygusal değişimlerin sonucunda ortaya çıkan kafa karışıklığı gibi birçok nedenden ötürü unutkanlık çağımızın genel bir sorunu haline gelmiştir.

Kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza olarak ikiye ayrılan hafıza, unutkanlık sorununun hangi şekilde yaşandığını ortaya koyar. Yakın zamanlı unutkanlıklar genellikle duygusal ve zihinsel yoğunluğa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Uzun süreli hafızada gerçekleşen unutkanlıklar büyük oranda yaşanan hastalıklar ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanır.

Unutkanlığa neden olan şeyler:

  • Beyin yorgunluğu
  • Stres ve depresyon
  • Hormon bozuklukları
  • Vitamin eksiklikleri
  • İlaçların yan etkileri
  • Sinir sistemi hastalıkları
  • Beyinde yaşanan travmalar ve tümör sorunları
  • Konsantrasyon güçlüğü yaşamak

Unutkanlık Belirtileri Nelerdir?

Gebeliğiniz boyunca yaşadığınız unutkanlık belli başlı belirtiler ile kendini gösterebilir. Genel olarak unutkanlık belirtileri şu şekildedir;

  • Kendini gergin ve sinirli hissetmek.
  • Anksiyete ve depresyon durumu yaşamak.
  • Karar verirken normalden daha fazla zorlanmak.
  • Her gün yapılan rutin işlerin unutulması.
  • Okunan kitapların ve izlenen filmlerin çabuk unutulması.
  • Durumlara karşı ilgisiz davranma.

Gebelikte Unutkanlık Nedenleri

Her bir organınız bebeğiniz gelişim gösterdikçe değişmeye devam eder. Bu değişimlerden beyninizin de etkilenmesi oldukça normal. Gebelerde unutkanlık normal bir durumdur ve hastalık olarak görülmemelidir.

Hamilelikte unutkanlık nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Östrojen ve progesteron dengelerinin değişimi

Progesteron hormonu hamileliğe yardımcı hormonlardan biridir. Kişiyi gebeliğe hazırlayan ve yumurtalıklardaki değişimi sağlayan hormondur. Östrojen ise; kadınların adet dönemlerinde ve yine yumurtaların gelişimine yardımcı olan hormondur. Bu iki hormonda yaşanan değişiklikler beyinde dalgalanmalara neden olur. Bu dalgalanmalar sonucunda unutkanlık ortaya çıkabilir.

  • Hormonların fazla değişime girmesi

Sürekli değişim gösteren vücudunuzda, en büyük değişimler hormonal değişimlerdir. Gebeliğin neden olduğu bu hormonal değişimler unutkanlığa neden olan en büyük etkenler arasında yer alır.

  • Diyabet

Gebelik serüvenini zorlu yaşayan annelerin başında, diyabet hastalığı yaşayanlar gelmektedir. Kanda şeker oranının yükselmesi hafızada zayıflamaya neden olabilir. Sık sık şekerinizi kontrol etmeli, doktorunuzun önerdiği şekilde beslenmelisiniz.

  • Hamilelikte çok sık yaşanan vitamin eksiklikleri

Vitamin eksiklikleri gebe olmasanız da hafıza sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle B12 ve folik asit asit eksiklikleri unutkanlık yaşamanıza sebeptir. Düzenli beslenerek vitamin eksikliğinin önüne geçebilirsiniz.

  • Stres, depresyon ve duygu değişimleri

Gebelik sürecinin güzel olmasının yanında, kafalarda beliren sorular, yaşanan değişimler ve annelerin panik hali unutkanlığa neden olabilir. Gebelerde büyük bu sorunun en büyük kaynağı; doğum, anne olma, bir bebeğin sorumluluğunu üzerine alacak olma gibi kaygılar sonucu ortaya çıkan strestir.

Hamilelik sürecinde kaygılı olmanız, depresyona sürüklenmeniz ve duygu değişimlerine bağlı yaşadığınız stres sonucu düşünceleriniz karamsar hal alır. Bu düşünceler beyinde yorgunluğa neden olur. Bu yorgunluk bazen evin anahtarını ya da daha az önce elinizde tuttuğunuz telefonu nereye koyduğunuzu unutmanız şeklinde ortaya çıkabilir.

  • Uyku sorunları

Uyku problemi çekiyorsanız, gün içerisinde kafa karışıklığı yaşamanız normaldir. Özellikle gebe olduğunuz süre içerisinde gece uykularınız kaçıyor olabilir. Yaşadığınız ateş nöbetleri, ağrılar, yorgunluk, bulantılar ve büyüyen karnınızla birlikte gece uykularında kesiklikler yaşayabilirsiniz. Bunun sonucunda yaşadığınız uykusuzluk gün içerisinde odaklanma problemlerine neden olarak unutkanlığa yol açabilir.

 Gebelikte Yaşanan Unutkanlık Kalıcı mıdır?

gebelikte-unutkanlik-kalici-midir

Hormonal değişimler nasıl gebeliğe ayak uyduruyorsa, beyin de ayak uydurmaya çalışır. Ayak uydurma sürecinde, yaşadığınız hormonal değişimler ile beraber unutkanlık sorununun da geçici olduğunu unutmamak gerekir.

Bazı annelerde yaşanan unutkanlıklar doğumdan sonra da devam eder. Bunun nedeni hormonların henüz eski halini almamış olması ve beyindeki yoğun düşüncelerdir. Eğer çok uzun süreli bir unutkanlık hali yaşıyorsanız, doktora başvurabilirsiniz.

Unutkanlığın için Ne Yapabilirsin?

Unutkanlığınızı kabulleniyor ve ne yapmanız gerektiğini düşünüyorsanız, sizlere sunacağımız ipuçlarına göz atın.

  1. Hatırlatıcılar kullanın.

Telefonunuzda bulunan hatırlatıcılar ve notluklardan yardım alarak planlarınızı düzenleyip, yapacağınız işleri planlayabilirsiniz.

  1. Vitamin desteği alın.

Yapılan testlerde vitaminleriniz düşükse doktor tavsiyesi ile vitamin takviyeleri alabilirsiniz. Demir, B-12 ve omega 3 gibi vitamin takviyelerinden yararlanabilirsiniz.

  1. Alışverişe giderken liste oluşturun.

Sadece alışverişte değil, yapacağınız her planlamada kâğıt kalem kullanın. Söz uçar yazı kalır demişler. Sizler de kâğıt ve kalemden yardım alın.

  1. Düzenli beslenin.

Hepimizin düzenli ve sağlıklı beslenmesi gerekiyor. Özellikle gebelik sürecinde hem kendiniz hem bebeğiniz için sağlıklı beslenmeniz gerekir. Gerekli vitaminleri almanız hafıza bozukluklarına katkı sağlayacaktır.

  1. Hamile yogası.

Zihninizi çok yoran bir süreç geçiriyorsanız, sakinleştirici yollara başvurmayı deneyin. Müziğin insana verdiği mutluluk ve dinginlikten yararlanabilirsiniz. Hafızanızı güçlendirmek için hamile yogalarına başvurun. Nefes alışınızı düzenleyen, zihninizi rahatlatan hamile yogaları sayesinde unutkanlığınızı azaltabilirsiniz.

  1. Stressiz günler.

Gebeliğiniz boyunca ne kadar sakin olursanız o kadar mutlu bir bebeğe sahip olacağınızı unutmayın. Elbette hormonsal değişimlerle birlikte yaşadığınız ruhsal ve duygusal değişimler, strese yol açabilir. Doğum stresi de eklendiğinde karamsar bir dönem geçiriyor olabilirsiniz. Stresinizi oldukça azaltmaya çalışın. Bu sayede sorunun önüne geçebilirsiniz.

Her anne adayı hafıza problemleri yaşayabilir. Gebelik sürecine bağlı olarak yaşadığınız stres, gebeliğin zor geçmesi gibi durumlar zihninizi yorabilir. Kısa süreli hatırlama zorlukları, beyninizin yorgunluğuna göre artış gösterebilir. Beyin yorgunluğu sizin stres durumunuzu, duygu değişimlerinizi ve hamilelik sürecinizi ne kadar rahat geçirdiğinize bağlı olarak ortaya çıkacaktır.

Gebelerde unutkanlık bir hastalık değildir. Gayet normal bir durum olduğunu unutmayın. Hamilelikten sonra hormonlarınız ve vitamin değerleriniz henüz eski haline dönmediği için sorun bir süre daha devam edebilir. Bu devamlılık, korkulacak bir durum değildir. Endişelendiğiniz bir durumda en güvenilir kaynağın doktorunuz olduğunu unutmayın.

Hamilelikte Soda ve Maden Suyu Tüketimi

Hamilelikte Kaçınmanız Gereken Zararlı Alışkanlıklar

Anne Karnında Gelişim Geriliği