gebelikte-varis-ve-tedavisi

Gebelikte Varis ve Tedavisi

Hamilelik döneminde anne adaylarının birçoğunda varis oluşumu görülür. Varis nedir, neden ortaya çıkar, gebelikte varis oluşumu, hamileliğe bağlı olarak gelişen dolaşım sistemi problemi ve tedavisi, vajinal varis gibi birçok konu ile ilgili önemli bilgileri sizler için derledik. 

Varis Nedir, Zararları Nelerdir?

Varis, vücudumuzda bulunan toplardamarların genellikle bacak bölgesinde bulunan deri altında mor renkte, genişlemiş ve kıvrılmış bir şekilde ortaya çıkmasıdır. Vücudunuzun şişmesine hatta bazen damar patlamalarına sebep olur. Başlangıçta yalnızca görüntü olarak rahatsızlık veren bu problem, bir süre sonra ciddi ağrılara ve bacaklarda ciddi oranda şişmelere sebep olur. 

Varis oluşumunun sebepleri nelerdir?

Biröok etken dolaşım sisteminin bir parçası olan damarlarda genişlemeye sebep olabilir. Ancak varis neden olur sorunun yanıtı genellikle aşağıdakilerden biri olarak karşımıza çıkar:

  • Hamilelik
  • Şişmanlık
  • Doğum kontrol hapları
  • Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren bir meslek ya da yaşam şekli
  • Vücudu rahatsız edecek ölçüde saran giysiler giymek
  • Hormon tedavisi görmek 
  • Genetik yatkınlık

Damarlarda genişlemeye neden olan başlıca unsurlardır. 

Gebelikte varis oluşumunun nedenleri nelerdir?

Gebelik döneminde annenin vücudu bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak adına kan hacmini arttırır. Bu durum vücutta bulunan fazla kanın genellikle bacak bölgesinde birikmesine sebep olur. Hamileliğin sonlarına doğru bebek büyümeye başladıkça karın içine ve kasıklarda bulunan toplardamarlara yapılan baskının artması, değişen hormonlar ve alınan kilolar varise neden olabilir. 

Gebelikten önce de vücudunda damar genişlemesi gözlenen kadınlarda, hamilelikle birlikte sorunun artması ve belirtilerini daha belirgin şekilde gözlenmesi beklenen bir sonuçtur. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında gebelikte varis oluşumunu önlemek için neler yapabileceğiniz hususunda bilgi sahibi olmanız gerekir. 

Varis başlangıcı nasıl anlaşılır?

Hamileliğin ilk dönemlerinde oluşan bu rahatsızlığı başlarda fark etmekte güçlük çekebilirsiniz. Ancak varis; bacak ağrısı, şişkinlik, sıcaklık, kramp, bacakta mor damarlar ve yorgunluk hissi görülmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Ağrılarınızın artması durumunda hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. İşte varis ağrılarına ne iyi gelir sorusunun cevabı!

“Gebelikte Varis Neden Oluşur? Gebelikte Varis Nasıl Geçer?” Konulu videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

 

Varis oluşumunu engellemek için etkili yöntemler

Varis ağrılarına iyi gelen ve bu dolaşım sistemi rahatsızlığının oluşumunu önlemek için aşağıdaki konularda özenli davranmanız gerekir.

  • Düzenli spor yapın

Elbette hamilelikte bebeğinizi ve kendinizi tehlikeye atacak, yorulmanıza neden olacak sporlardan bahsetmiyoruz. Temiz havada yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek, merdiven çıkmak, basit egzersiz hareketleri gibi doktor kontrolünde ve onayında yapacağınız hareketler, sorunu önlemek için önemlidir.

  • Uzun süre hareketsiz kalmayın

Varis oluşumunu engelleyen en etkili yöntem hareketli olmak. Uzun süre oturmak veya uzun süre ayakta kalmak problemin ve problemden kaynaklı diğer semptomların artmasına sebep olur. Hamileliğiniz için ayağa kalkmanız risk ise uzandığınız yerde ayaklarınızı hareket ettirin. Ağrılarınızı hafifletmek adına hareketsiz kalmamaya özen gösterin. 

  • Sol tarafa dönük uyuyun

Kalbinize doğru kan akışını sağlamak ve damar genişlemesi probleminin oluşumunu önlemek için sırt üstü uyumaktansa sol tarafınıza dönük uyumayı tercih edin. 

  • Kilo almamaya dikkat edin

Sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek, kilo alımını kontrol altında tutarak, sadece bu rahatsızlığı önlemenize değil, rahat bir gebelik ve lohusalık geçirmenize de katkı sağlayacaktır. 

  • Bol bol su için

Tüketilebilecek en sağlıklı sıvı sudur. Su tüketimine dikkat etmeniz, gebelikte varis oluşumunu önleyecek önemli faktörlerden bir tanesidir.

  • Topuklu ayakkabılardan uzak durun. 

Yüksek topuklu ayakkabılar konforlu olmadığından bacak ağrıları oluşmasına sebep olur. Bu nedenle bu problemin, hem oluşumunu önlemek hem de ağrılarınızı hafifletmek adına daha konforlu ayakkabılar tercih etmelisiniz. 

  • Uzanırken bacaklarınızın altına destek koyun

Bacaklarınızdaki kan akışını yukarıya doğru yönlendirmek için bacaklarınızı kalp hizasından daha yukarıda tutmalısınız.

  • Rahat ve bol giysiler tercih edin

Dar giysiler, bu rahatsızlığın oluşumuna sebep olan etkenlerden bir tanesidir. Vücuttaki kan dolaşımının engellememesi için rahat ve dar olmayan giysiler giymenizi öneririz. 

  • Sıcak sudan uzak durun

Sorunun oluşumunu engelleyen ve ağrıları hafifleten bir diğer etmen de soğuk uygulamadır. Bacaklarınızı soğuk suyla yıkamanın, buzla soğuk uygulama yapmanın olumlu etkilerini göreceksiniz.

  • Doktorunuzun kontrolünde varis çorabı kullanın

Varis çoraplarını dışarıdan uyguladığı basınç, vücutta kan akışına yardımcı olur. Bu nedenle varis oluşumunu engellemede genellikle kullanılır. Doktorunuza danışarak bu çorabı kullanabilirsiniz. 

varis-olusumunu-engellemek-icin-etkili-yontemler

Varisler nasıl geçer? Gebelikte ortaya çıkan varisten tamamen kurtulmak mümkün mü?

Eğer hamilelik döneminizden önce damar genişlemesi ile ilgili bir şikayetiniz ya da bu hastalığa karşı genetik bir yatkınlığınız yoksa rahatsızlığın temel sebebi, rahimdeki bebeğin büyümesi sonucu kasıklarda oluşan başıdır. Bu durumda muhtemelen doğumdan sonra sorun ortadan kalkacaktır. Doğumdan sonraki ilk 2 ay içinde şikayetlerinizin son bulma ihtimali çok yüksektir. Ancak kadınların dörtte birinde şikayetlerin devam ettiği görülmüştür. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, medikal tedaviler ile problemi çözebilirsiniz. 

Varisin sebep olduğu bacak ağrısı nasıl geçer? ağrılarını hafifletecek çözümler nelerdir?

Dolaşım sistemi rahatsızlığından dolayı ortaya çıkan varis bacak ağrısı ile baş etmenin en etkili yolu soğuk su masajı yapmaktır. Genellikle bu ağrıları çeken hastalar, sıcak su masajlarının iyi geldiği gibi yanlış bir bilgiye sahiptir. Ağrılarınızın geçmesine yönelik yapabileceğiniz en etkili yöntem soğuk uygulamaktır. 

Varisin doğuma bir etkisi olur mu?

Gebelik dönemi öncesinde bu rahatsızlığı yaşıyorsanız, hamile kalmadan önce tedavi olmak hem doğum için hem de hamilelik dönemini daha rahat geçirmek için gereklidir. Aksi takdirde doğumda zorlanma ihtimaliniz ve ağrılı bir hamilelik geçirmeniz muhtemeldir. Varislerinizin büyüklüğü ve size yaşattığı ağrının şiddeti, doktorunuzun size uygulayacağı tedavinin zamanını belirleyen etmendir.

Örneğin varisleriniz çok ağrı yapıyorsa ve büyüklerse, genellikle doktorlar hamilelik öncesinde tedavi uygulamayı tercih ederler. 

Yalnızca görüntüden dolayı bir problem yaşıyorsanız ve estetik amaçlı tedavi olmak istiyorsanız, doktorlar genellikle doğum sonrasında tedavi olmayı önerirler. Büyük varislerin toplardamar tıkanıklığına sebep olma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle küçük varislere oranla daha acil bir tedavi gerektirir. Sezaryen doğum yapacaksanız, ameliyat sırasında kanama dolayısıyla oluşan pıhtılaşmanın artmaması ve akışının devam etmesi, ameliyat esnasında sorun yaşanmaması için bacaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandıracak bir materyal kullanılır. 

Varisin normal doğum yapmanızı engelleyecek bir problem teşkil etmediğini bilmenizde de de ayrıca fayda var. 

Vajinal varis nedir?

Vajinal varis, bacaklarda görülen varisler gibi bir toplardamar rahatsızlığıdır. Doğum yapmış hastalarda görülme ihtimali daha yüksektir. Vajinal varisler; vajinal bölgede şişkinlik, yürürken acı ve ağrı, kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında ağrı, regl kanamalarında artış, ele gelen kitle, vajinal akıntı gibi yaşam kalitesini düşürecek problemlere yol açar.

Böyle bir durum yaşadığınız takdirde hamilelik süresince hem kadın doğum doktorunuzla hem de kalp-damar cerrahisi doktorunuzla iletişim halinde olmanız gerekir. Eğer kanamalarınız çok yoğunlaşırsa, doktorunuz normal doğum yapmanızı engelleyebilir. Düzenli kontrol ve gözlem gerektiren bir süreçtir.

Vajinal varisin tedavisi nasıldır? 

Varislerinizin büyüklüğüne göre doktorunuz ameliyatlı veya ameliyatsız tedavi yöntemlerinden birine karar verir. En bilindik yöntemlerden bir tanesi embolizasyon yöntemidir. Embolizasyon (tıkama) yöntemi, genişleyen toplardamarın küçültülmesi işlemidir. Lokal anestezi ile uygulanan yöntem,varislerin büyüklüğüne göre değişkenlik göstermesiyle beraber ortalama 1 saat sürer. 

Genetik yatkınlığınız yok ise, hamilelik döneminden önce gebelik kaynaklı varis oluşumunu engellemek için mutlaka hareket etmeye özen gösterin. Eğer gebelik öncesi bu rahatsızlık ile ilgili bir şikayetiniz yoksa, hamileliğinizde varis çoraplarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Gebelikte varis oluşumunu engelleyen etkili bir yöntemdir. Bu da hamileliğinizi daha az ağrılı ve kendinizi daha iyi hissederek geçirmenize yardımcı olur. 

 

Hamilelikte Varis Oluşumuna Dikkat!: https://www.bebek.com/hamilelikte-varis-olusumuna-dikkat/

Post navigation

Bir yanıt yazın

NIPT Testi Nedir?

Hamilelikte Kuruyemiş Tüketiminin Faydaları Nelerdir?

Gebelik Döneminde Emniyet Nasıl Sağlanmalı?