gec-dollenme-hakkinda-tum-detaylar

Geç Döllenme Hakkında Tüm Detaylar

Bebek sahibi olmaya çalışan çiftlerin en sık uyguladığı yöntem, ovülasyon takvimi tutmaktır. Bu takvime göre, kadının yumurtlama günü takip edilerek tespit edilmeye çalışılır ve döllenmenin gerçekleşme ihtimali hangi günler daha yüksek ise bu günler içerisinde korunmasız birliktelik yaşanır.

Ancak bu süreç içerisinde eşler birtakım farklı durumlarla karşılaşabilirler. Erken yumurtlama, yumurtlama gününü tespit edememe veya geç yumurtlama gibi durumlar bunların arasında sayılabilir. Geç yumurtlamaya geç döllenme adı da verilmektedir.

Peki geç döllenmenin anlamı nedir, neden ve kimlerde olur? Nasıl anlaşılır, gebelik için bir sakınca doğurur mu?

Geç Yumurtlama Nedir?

“Geç döllenme nedir?” sorusunu cevaplamadan önce normal yumurtlama sürecini bilmek gerekir.

Üreme çağına gelmiş sağlıklı bir kadın ortalama 28 günde bir adet görmektedir. Bu süre 21-35 gün arasında değişkenlik gösterebilir ve bu değişkenlikler normal karşılanır. Yani 30-35 günde bir veya 21-22 günde bir regl döngünüzün tamamlanıyor oluşu, herhangi bir sağlık sorununuz olduğunun kanıtı değildir.

Ortalama 28 günde bir adet olan bir kadının adetinin ilk gününden başlayarak geri sayıldığında 14.gün yumurtladığı düşünülür. Bu teoriye göre döngünüzün 14. günü sizin yumurtlama gününüz yani olgunlaşan yumurtanın döllenme için en uygun olduğu gündür. Başka bir deyişle yumurtlama yani ovülasyon, regl olmadan 14 gün önce gerçekleşir.

Ancak bazı kadınlarda yumurtlamanın günü gecikir. 28 günlük döngüye sahip bir kadının 14. günden sonra yumurtlaması durumu geç yumurtlama olarak tanımlanır.

Geç Döllenme Nedir?

Normal şartlarda ovülasyon gerçekleştiğinde eğer olgun yumurta hücresi sperm hücresi ile karşılaşırsa döllenme meydana gelir ve adet kanaması olmaz. Yumurta ve sperm buluşması gerçekleşmediğinde ise olgunlaşan yumurta hücresi ovülasyondan 14 gün sonra rahim iç dokusu ile beraber vücuttan atılır, yani adet kanaması oluşur.

Geç yumurtlama olduğunda ise beklenen yumurtlama günü çeşitli nedenlerle gecikir. Oluşan yumurta hücresi döllenmezse adet gecikmesi yaşanır, döllenirse bu duruma geç döllenme adı verilir.

“Geciken Doğum Hakkında Her Şey!” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

“Geciken Doğum Hakkında Her Şey!” https://www.bebek.com/geciken-dogum-hakkinda-her-sey/

Geç Döllenme Belirtileri Nelerdir?

Geç döllenme herhangi bir belirti vermez. Normal bir döllenme sonrası vücutta hangi erken hamilelik belirtilerinin görülme olasılığı varsa geç döllenmede de o olasılık bulunur. Kısacası geç bir döllenme yaşayıp yaşamadığınızı kesin bulgularla gözlemleyebilmeniz mümkün değildir.

Buna karşın aşağıdaki durumlar, gecikmiş bir yumurtlamayı işaret ediyor olabilir:

  • Regl gecikmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Ancak her ay düzenli regl olan bir kadın, adet gecikmesi yaşıyorsa o ay geç yumurtlamış olabilir. Yumurtlama gününden 14 gün sonra regl kanamasının olması beklendiği için gecikme aynı zamanda geç yumurtlamaya da işaret ediyor olabilmektedir.
  • Hamile bir kadının ultrasonda gözlemlenen gebelik haftası ile son adet tarihine göre hesaplanan gebelik haftası birbirini tutmuyorsa geç döllenme gerçekleşmiş olabilir.

Geç Döllenme Hakkında Tüm Detaylar

 

Geç Döllenme Nedenleri

Ovülasyon tarihinin beklenenden daha geç olması çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Peki geç döllenme neden olur?

Aşağıdaki faktörler, ovülasyonu geciktirebilir;

  • Yoğun stres

Aşırı stres altında bulunmak, vücudun hormonal dengesini olumsuz yönde etkileyebilir. Yoğun stres içeren durumlar yaşandığında ve kronik yorgunluk varlığında hücreler stres altında kalarak normal işleyişlerinin dışına çıkabilmektedir. Hatta hamilelik planlayan çiftlerde yoğun stresin gebe kalmaya engel dahi olabildiği bilinmektedir. Böyle bir dönem yaşıyorsanız geç yumurtlama yaşama ihtimaliniz çok daha yüksek olacaktır.

  • Üreme sistemi ile ilgili sorunlar

Üreme sistemini doğrudan etkileyen rahatsızlıklar, ovülasyon düzeninde bozulmalara yol açabilir. Enfeksiyonlar, polikistik over sendromu, miyomlar gibi üreme sistemi ile ilgili hastalıkların varlığı ya da tedavisi, adet döngüsünü geciktirebilir.

  • Hormonal sorunlar

Hormonlar, üreme üzerinde büyük rol oynar. Yumurta hücresinin gelişimi, büyüyüp çatlaması, döllenmesi, döllenme sonrasında rahme tutunup gelişmesi birtakım kadınlık ve gebelik hormonlarına bağlıdır. Bu hormonlar ise yumurtalıklarda veya hipofiz bezinde salgılanır.

Tiroid hastalıklarında veya hipofiz bezini olumsuz etkileyen bir durumda vücutta hormonal dengesizlikler meydana gelebilir. Hormonlar görevlerini düzenli olarak yerine getiremediğinde adet gecikmeleri veya yumurtlama problemleri yaşanabilir.

  • İlaç kullanımı

Bazı ilaç tedavileri de hormon düzeylerinde dalgalanmalar meydana getirebilir. İçeriğinde bulunan maddeler vücudun hormon düzenini değiştirebilir.

Bu etkenlerden hiçbiri tek başına geç yumurtlama veya döllenmeye sebep olmaz. Sadece geç yumurtlamanın nedenleri arasında yer alır.

Geç Yumurtlama Kimlerde Olur?

Özellikle hamilelik düşünen kadınların merak ettiği soruların başında “Geç döllenme kimlerde olur?” sorusu gelmektedir.Aslında bu sorunun cevabı geç yumurtlama nedenleri ile aynıdır.

Bazı durumlar ve etkenler, ovülasyonun beklenenden daha geç meydana gelmesine yol açabilir. Bunun sonucunda eğer gebelik oluşmuşsa geç ovülasyonun etkisi olarak geç döllenme yaşanmış olabilir.

  • Adet düzensizliği yaşayanlarda,
  • Pelvik enfeksiyon geçirenlerde,
  • Aşırı strese maruz kalanlarda,
  • Hormon ilaçları kullananlarda,
  • Polikistik Over sendromu bulunanlarda,
  • Miyom veya polip varlığında,
  • Hipofiz bezi ile ilgili sağlık sorunları yaşayanlarda, olasılık çok daha yüksektir ve geç yumurtlama görülebilir.

gec-yumurtlama-kimlerde-olu

 

Geç Döllenmede Hamilelik Nasıl Hesaplanır?

Geç döllenmenin en belirgin bulgusu, gebelik tarihinin hesaplamasında ortaya çıkmaktadır.Normalde hamileliğin kaç haftalık olduğu son adet tarihi baz alınarak hesaplanmaktadır. Fakat ovülasyon geç bir tarihte olduğunda bu hesap, hamileliğin haftası ile ilgili yanılmalara yol açabilir.

Adet ile yumurtlama arasında yaklaşık 14 gün bulunur, ancak geç döllenmede bu süre 2 haftadan yaklaşık 3 haftaya kadar uzar. Bu durumda, normal hesaplamaya göre bebek 1 hafta daha büyük çıkmaktadır. Ultrason kontrolleri ile bebeğin aslında kaç haftalık olduğu tespit edilebilir. Aradaki fark ise, geç bir döllenmenin kanıtı sayılabilir.

Geç Döllenme Nasıl Tespit Edilir?

Hamileliğiniz geç yumurtlama sonrasında oluşmuşsa adet gecikmesi sonrasında yaptığınız kanda gebelik testi ile pozitif sonuç alabilirsiniz. Ancak ardından yapılan ultrason muayenesinde henüz gebelik görülmeyebilir. Bunun nedeni, yumurtlamanın geç olmasıdır. Bebeğin kesesi sonradan görüldüğünde geç bir döllenmeden söz edilebilir.

Geç Döllenmenin Bir Sakıncası Var mı?

Hamileliğiniz gecikmiş bir ovülasyonun sonucunda oluşmuş olabilir. Bu durum gebeliğiniz üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmaz. Geç yumurtlama ve geç döllenme yaşamış olmanız erken gebelik, düşük riski, gelişim geriliği gibi durumlara sebep olmamaktadır.

Normal bir gebeliğin taşıdığı riskler nelerse geç döllenme sonucu oluşan hamileliklerin de risk oranları aynıdır. Bu nedenle eğer doktorunuz gebeliğinizde geç döllenme durumdan şüpheleniyorsa endişe etmenize gerek yoktur. Sadece tahmini doğum tarihinizde sapma yaşanabilir.

“Geç Hamilelikler” Konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

“Geç Hamilelikler” https://www.bebek.com/gec-hamilelikler/

Post navigation

  • Merhaba
    son iki ay adet tarihlerim 29 haziran,9 ağustos.2. kez hamile kalmak istiyorum.
    Eşimle 24 ağustos(yumurtlamamın son günü) 26 ağustos ve 7 eylül de tarihlerinde korunmadan ilişkiye girdik.Yaptığım erken gebelik testi ve normal gebelik testi sonuçlarım negatif çıkıyor.Kan testi yaptırmak istiyorum ama ilişkiden kaç gün sonrası kesin sonuç verir emin olamadım?
    ilk gebeliğimde de geç yumurtlama yaşamıştım.Son adetim 21 kasım dı 5 ocak da idrar testine göre hamileydim.Dr kontrolünde bebek 3 haftalık dendi ve tüm hamilelik takvimim 4-5 aralık olarak hesaplandı.Acaba yine öyle mi oldu?Ne zaman test yaptırmalıyım?

    • Mrb ben selma umarım benimde sizin ilk hamileliginiz gibi olur bende 4 eylülde HASTALANDIM en son 19 eylülde eşimle birlikte olduk, internetteki belirtilere baktığımda çoğu tutuyor fakat dün sabah idrarda hamilelik testi yaptım negatif cıktı çok üzüldüm, çünkü ben 3 kere tüp bebek denedim tutmadı bu sefer çok hevesiydim ama işallah sizinkide benimkide tutmustur🙏🙏🙏🙏

  • Adetim en fazla 1 hafta gecikirdi bu sefer adetim biteli 44 gün oldu geçen hafta bir kez kahve pembe arası azıcık bir lekelenme oldu adet oldum sandım sonra hiçbir şey gelmedi 3-4 gün sonra kan tahliline gittim bhcg <1 çıktı sonuç negatif gözüküyor aslında ama geç döllenme kafama takıldı çünkü hiç öyle bir lekelenmem olmamıştı ve çok beyaz akıntım oluyor. Benzer durumu yaşayan varsa tecrübelerini paylaşabilir mi

  • Bende aynı sorunu yaşıyorum. Bugün tam 56 gündür adet olmuyorum bende çok hafif bi kanama gördüm daha da görmedim evdeki testlerden yaptım iki defa negatif. Kan vermeye gidemiyorum korkuyorum negatif çıkar diye biraz daha bekliyim geç döllenme olur diye inşallah

  • Merhabalar size bir sorum olacaktı ne yapacağımı bilmiyorum 6 haftalık hamileyim yolk kesesi oluşmuş fakat bebek yok doktorum haftaya gel netleştirelim dedi sanırım yine kalp atışı olmazsa kürtaj yapacaklar. Bir de benim de geç döllenme oldu adetime göre 8 haftalık ultrasonda 6 haftalık hamileyim. Sizce ne yapmaliym bebek görünür mu haftaya da kürtaj derse başka doktorada gideyim mi offff beklemek ne zor iş

  • Merhablar bende adet gecikmesi yaşıyorum bugün 10 gündür geçiyor iki kez evde test yaptım negatif kan testi yaptırmadım çıkmaz diye umutlaniyorum 2 hafta önce koyu lekelenme yaşadım 3gun sürdü hafif mide bulantilarim var kasiklarimda ve karnimda ağrı var bide belimde ve beyz akintm var vücut isimda var sizce hamilelik olabilr mi lutfen bilginizi paylasabilir misiniz..tesekurler..

  • Bende 4 aylık evliyim. Hiç adetim düzensiz olmaz.en son 30 Eylül adet oldum 21 mi ne yumurtalama zamanı diye biliyorum. Daha sonra kan testine gittim sağlıklı gebe kalmak için folik asit d vitamini verdi 2 gün içtim adet olmam gerekiyordu 30 ekimde bugün 10 gün oldu hala adet olmadım. Tüm belirtiler var 1 kez test verdim kanda negatif çubuk test te de negatif çıktı doktor. Adet söktürücü kulann dedi çevrem de hamile olabilirsin dedi sizce ne yapmalıyım

  • Benim de düzensiz adetim vR 8 haftalık hamileyim ama kesesi 6 haftalık dedi 2 doktora gittim biri hersey normal öle bisi yok dedi diğer doktorum da 8 haftalık Hmilesin ama kesen 6 hafta içinde takip edelim dedi kalp atışı hersey normal kafam çok karışık stresliyim benim gbi var mi yasayan

Bir yanıt yazın

Doğum Öncesi Mutlaka Yapılması Gereken Testler!

Yumurta Dondurmak İsteyen Kadınların Bilmesi Gereken 8 Gerçek

Hamile Kadınlar için Oversize Giyim Tercihi