geç hamilelikler (2)

Geç Hamilelikler

Geç Hamilelikler

Birçoğumuzun ailesinde evlilikler hep çok erken yaşta gerçekleşmiştir. Aile büyüklerimizin anlattıkları hikayelerde “Ben evlendiğimde daha çok küçüktüm.” cümlesine oldukça sık rastlarız.

Evliliklerin erken yaşlarda olmasının beraberinde ailelerin hemen bir torun beklemelerinden ötürü genç yaşta hamilelikler de gündeme geliyordu. Ancak günümüzde durum hiç de büyüklerimizin anlattığı gibi değil Göz

Pek çok kadın, artık daha geç yaşlarda aile kuruyor veya daha geç yaşlarda çocuk sahibi olmaya hazır hissediyor. Bu durumda da ortaya geç hamilelikler ortaya çıkıyor Şaşırmış Emoji

Günümüzde Geç Hamileliklerin Fazla Olmasının Olası Nedenleri

Eskiden Türkiye’de kadınların lisans eğitimi alma ve çalışma oranları bu kadar yüksek değildi. Özellikle Anadolu’da kadınların en büyük yükümlülüklerinden biri evlenip çocuk sahibi olmak olarak görülür, 20 yaşında evlenmemiş bir genç kız evde kalmış olarak nitelendirilirdi.

Üstelik neredeyse çocuk yaşta evlenen genç kızlardan bir de acilen torun beklenirdi. Ancak günümüzde toplumun yapısı, değişen hayat standartlarından ötürü bir hayli değişti.

Dolayısıyla geç yaş hamileliklerin sayısı da arttı.

Bu artışın olası nedenlerine değinecek olursak;

  • Günümüzde kadınlar daha çok hayatın içinde yer almaya, okumaya ve çalışmaya başladılar. Bununla beraber evliliklerin daha ileri yaşlara atılmasıyla birlikte bir aile kurma isteği de yapılacaklar listesinde biraz daha alt sıralarda kaldı.
  • Kadınların çocuk sahibi olmadan önce kariyerlerini belli bir noktaya getirmek, daha fazla ayaklarının üzerinde durmak istemeleri de haklı olarak kadınları bebek fikrini ileri tarihe atmaya itmektedir.
Çünkü annelik zaman isteyen büyük bir sorumluluktur! Kız EmojisiKız Emoji
  • Pek çok işyeri hamile kadınlara olumsuz bir şekilde yaklaşmaktadır. Hatta kimileri iş görüşmesi yaparken yakın gelecek planlarında hamilelik olup olmadığını öğrenerek işe alım gerçekleştirmektedir. Bu durum da haliyle kadınları bir tercih yapmak, kariyerlerini yola koyabilmek için hamileliği ertelemek zorunda bırakmaktadır.
  • Bazı çiftler evliliklerinin ilk yıllarını birbirlerine vakit ayırarak, gezerek ve ilişkilerinin tadını çıkarak geçirmek istemektedirler. Çocuk gibi bir sorumluluğun bu gibi şeyleri yapmalarını engellediğini düşünerek ileri bir tarihe atmaktadırlar.
  • Bazen çiftler bebek istese de bazı biyolojik problemlerden ötürü sahip olamayabilirler. İnfertilite (kısırlık) denen bu durumun kaynağı hemen tespit edilemez ve tedavi uzun süre gerçekleşemez ise gebelik ileri yaşlara kalabilir.

Kaç Yaş Üzeri Hamilelikler Geç Hamilelik Olarak Nitelendirilir?

Kadınlar için en uygun hamilelik yaşı 24-29 olmakla birlikte, en doğurgan yaşlar 21-30 yaş aralığıdır.

Ancak bu yaş aralıkları dışında sağlıklı gebelik olmaz denilemez. Sadece 35 yaş üzeri kadınlarda zamanla yumurtlama süreci sekteye uğramaktadır.

Özellikle 40 yaş hamilelik yaşayanlarda doğumsal anomali olasılığı çok daha fazla artmakla birlikte gebelik oluşması da bir hayli zorlaşmaktadır!

geç hamilelikler

40 Yaş Üstü Gebeliklerde Hangi Problemler Ortaya Çıkabilir?

Kadınların, ömürleri boyunca sahip olacakları yumurtaları henüz anne karnındayken oluşur. Aslında kadın bebeğini karnında taşırken, bir nevi torunlarının bir parçasını da taşıyor demektir.

Ancak zamanla bu yumurta sayısı azalır. Çünkü her ay adet dönemiyle, yaşa göre sayısı değişmekle birlikte yüzlerce yumurta ovulasyon ile sürece katılır; sadece bir tanesi kalarak gelişmeye devam eder. Sürece katılan diğer yumurtalar ise bozularak kaybolur.

Bu şekilde yıllarca devam eden döngü, zamanla yumurtaların azalmasına, daha az yumurtanın ovulasyon sürecine katılmasına ve yumurtaların kalitesinin düşmesine neden olur.

Fakat 40 yaşında hamilelik imkânsız değildir, sadece hamile kalma şansı oldukça düşer. Ancak bu gebeliklerde bazı problemler de ortaya çıkabilmektedir;

  • En sık rastlanan problemlerden biri düşüktür. Çünkü düşük, genellikle bebekte kromozomal bozukluklar olduğu zaman gerçekleşir. Bu bir nevi doğal seleksiyondur. Yaşı ilerleyen kadınların yumurta kalitesi düştüğünden dolayı da ileri yaş gebelik yaşayanlarda sıkça karşılaşılan bir durumdur.
  • Down Sendromu gibi kromozomal anomali riski önemli derecede yükselir. 40 yaşında bir kadının Down Sendromlu bir bebek dünyaya getirme olasılığı ortalama 80’de 1 iken, 45 yaşında 25’de 1’e kadar yükselmektedir. Ancak gebeliğin 11-14. haftaları arasında koryon villüs örneklemesi yapılarak veya 15-20. haftaları arası amniyosentez yapılarak %90’a yakın güvenilirlikteki olasılıklar öğrenilebilir. Böylece anne gönül rahatlığı ile gebeliğini devam ettirebilir.
  • Hamilelik şekeri riski, kadının yaşı 35’i geçtiğinde bariz bir şekilde artmaktadır. Bununla alakalı olarak iri bebek doğum oranının da arttığı gözlenmiştir.
  • Dış gebelik yaşama oranı ileri yaş hamileliklerde daha fazladır.
  • Şaşırtıcı gelse de ileri yaş gebeliklerde çoğul gebelik oranı daha yüksektir.
  • Erken doğum oranı genç yaş gebeliklere oranla daha fazladır.
  • Doğum sonrası kanama yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle genellikle doğum sezaryen ile gerçekleşir.

Geç yaş hamileliklerde kadın vücudunun doğum süreci ve sonrasındaki ani değişikliklere uyum sağlaması genç kadınlara göre daha zordur.

  • Doğum sonrası yaşanabilecek semptomlara ileri yaşlarda hamile kalan kadınlarda daha sık rastlanır.
  • Bebeğin plasenta ile alakalı problem yaşama, buna bağlı olarak düşük ağırlıklı bebek doğurma riski daha fazladır. Bu noktada annenin beslenmesine dikkat etmesi oldukça önemlidir.

Gebelik döneminde beslenme makalemizi incelemek için linke tıklayın: https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

  • Sebebi tam olarak açıklanamasa da geç hamileliklerde ölü doğum riski 3 kat artmaktadır.

Kadınlar Kaç Yaşına Kadar Doğum Yapabilir?

Çocuk sahibi olma yaşı söz konusu olduğunda kadın ile erkek arasında bariz bir fark vardır. Kadınların, tüm yaşamları boyunca sahip olacakları yumurtalarla doğduklarından bahsetmiştik.

Zamanla bu yumurtaların sayısı ile beraber kalitesi de düşmektedir. Ancak erkekteki sperm hücreleri yaşla birlikte kalitesinden ödün verse de üretimi sürekli devam eder. Bu durumda bir erkeğin 75 yaşında baba olması şaşırtıcı değilken, 50 yaşında bir kadının anne olması mucize gibi gelir.

50 yaşında hamile kalınır mı?” diye sorulacak olunursa, evet bir ihtimal kalınabilir. Ancak bu, doğal yolla olması oldukça zor bir ihtimaldir. Lakin kadın genç yaşta yumurta dondurma işlemi yapmışsa, tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olunabilir.

Çünkü yaşlanan rahim değil, yumurtadır. Bu yöntemle kadın menopoza girmişse dahi gebe kalabilir. Eğer dondurma işlemi gerçekleştirilmemişse bir başka ihtimal daha vardır, o da yumurta naklidir.

Ülkemizde yasal olmayan bir yöntem olmasına rağmen pek çok ileri yaşlardaki kadın, anne olma isteği ile yurt dışında tedavi görerek çocuk sahibi olmaktadır.

Geç hamilelikler sağlık açısından birçok dezavantaj ve risk taşıyor olsa da birtakım önlemler alınarak ve gebelik döneminde kontrol sağlanarak sağlıklı bir doğum ve bebek elde edilebilir. İleri yaş gebelik kadının vereceği bir karardır ve saygı duyulmalıdır.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Göbek Kordonu Sorunları Nelerdir?

Hamilelikte Kalça Ağrısı: Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelikte Koronavirüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler