Geç Yürüyen Bebekler İçin Ne Yapılabilir?

Geç Yürüyen Bebekler için Neler Yapılabilir?

Her anne babanın bebeklerini büyütürken yaşamak istediği unutulmaz ve heyecan verici anlar vardır. Bunlar; doğum sonrası ilk karşılaşma, ilk gülüş, ilk kelimeler, ilk adım gibi özel anlardır. Bu ilkler içinde anne babaları en çok heyecanlandıranlardan biri ilk adımlardır.

Ebeveynler bebeklerinin ne zaman yürüyeceğini merak eder ve heyecanla bu anı bekler. Anneler arasında çocuklarının kaç aylıkken ilk adımlarını attıkları sıklıkla konuşulur. Eğer minik yavrunuz, akranları yürümeye başladığı halde ilk adımını atmamışsa bu durum sizi endişeye sürükleyebilir. Bebeklerin yürümesi ile ilgili sorular zihninizde canlanır. Biz de sizlere yardımcı olmak için bu yazımızda bebekler ne zaman yürümeye başlar, çocuğum yürümek için geç mi kaldı, geç yürüyen bebekler için neler yapmalıyız gibi soruları cevapladık. 

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Her çocuğun yürümeye başlama zamanı farklıdır. Bazı çocuklar ilk adımlarını erken yürüme olarak nitelendirdiğimiz 12 ay ve öncesinde atarken bazıları 18. aya kadar yürümeye başlamaz. Farklılıklar gözlense de çocukların büyük çoğunluğu 12-18 aylar arasında yürümeye başlar. Eğer bir sağlık sorunu yoksa bu durum genellikle minik yavrunuzun kaba motor becerilerinin gelişimiyle ilgilidir. Kaba motor becerilerinin gelişimi ise her kişide farklı olabilir. Bu bebeğinizin saç renginin diğer bebeklerden farklı olması kadar doğaldır.

Bu nedenle bebeğinizin yürüme sürecini diğer bebeklerle karşılaştırarak endişelenmenize gerek yok. Minik yavrunuz henüz kaba motor becerilerinin gelişimini tamamlayamamış olabilir. 18. aya kadar beklemelisiniz. Ancak 18. Aydan sonra hala bebeğinizde yürüme denemeleri gözlemlemiyorsanız doktorunuza danışmanızı öneririz.  

Bebekler Neden Geç Yürür?

Minik yavrunuz 18. aydan itibaren hala yürüme denemeleri yapmıyor, yardım alarak dahi adım atamıyorsa yürümesi gecikmiştir. Bebeklerde yürümenin gecikmesinin birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenlerden en sık rastlananları sizler için listeledik. Bebeğinizin yürümeye başlamamasının nedeni bunlardan biri olabilir. 

  • Bebekte eksik olan vitaminlerin takviyesinin yapılmaması
  • Kas hastalıkları
  • Kemik hastalıkları
  • Anne ve babanın fazla koruyucu davranması
  • Yürümeyi deneyen çocuğun denemeler esnasında düşmesi sonucu oluşan korku
  • Yeterli pratik yapılmaması
  • Bebeğin sürekli kucağa alınması
  • Bebeğinizin yaşına göre fazla kilolu olması
  • Zihinsel ve fiziksel gelişimde oluşan problemler

Geç Yürüyen Bebeklere Yardımcı Olmak İçin Öneriler

Anne Baba Teşviği

Yürümenin gecikmesi fiziksel nedenlere bağlı olabileceği gibi psikolojik nedenlerle de ilişkili olabilir. Bebeğiniz yürüme denemesi yaparken düşer ve korkarsa bu durum onun yeni denemeler yapmasını engelleyebilir. Bu noktada anne babanın çocuklarını teşvik etmesi önem kazanır. Minik yavrunuzun korkularını yenmesi ve tekrar denemeler yapması için ona yardımcı olmalısınız.

  • Çocuğunuz tek başına yürümeyi başaramadığında ona yardımcı olmak için ellerinden tutup alıştırmalar yaptırın. Bu yürüme alıştırmalarını yaparken dikkatli olmalı gereken önlemleri almalısınız. Aksi takdirde omurgasına ciddi zararlar verebilirsiniz. 
  • Ona rehber olmalı ve bir sonraki adımda ne yapması gerektiğini onunla paylaşmalısınız.
  • En sevdiği oyuncağı elinizde tutarak ona ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerin yürümesine yardımcı olmak için kullanılan en kolay ve en etkili yöntemlerden biri budur. 
  • Minik yavrunuz denediği halde tekrar düşerse onu kaldırıp; “Yapabilirsin, çok iyiydi” gibi teşvik cümleleri kurarak cesaretlendirin. Emin olun ki ona destek olduğunuzu hissedecektir. Aksi halde yapamadığını düşünür, umutsuzluğa kapılır ve denemeler yapmayı bırakır. 
  • Başarılı birkaç adım attığında miniğinizi alkışlayabilir ya da övgü sözleriyle ona destek olabilirsiniz.

Oyunlar

Bebeğiniz ayakta durmaya ya da adım atmaya çalıştığında bu durumu eğlenceli hale getirerek oyunlara dönüştürün. Burada yaratıcılığınızı kullanın. Biz sizin için birkaç alternatif fikir hazırladık.

  • Onun sevdiği bir şarkıyı açarak ilgisini çekin ve melodiye ayak uydurun. Minik yavrunuz müziğe uyarak olduğu yerde sallanmaya başlar ve dengesini korumaya çalışır. Bu esnada bebeğinizin ihtiyacına göre ellerinden tutarak ona destek verebilirsiniz. 
  • Minik yavrunuzun dengede kalma süresini sayın. Bir sonraki denemede daha uzun süre durması için onu cesaretlendirin.
  • Bebeğiniz adım atmaya başladıysa oyuncaklarını onun için çok zor olmayacak bir mesafeye koyun ve size getirmesini isteyin. Hedefe ulaştıktan sonra oyuncağı her seferinde biraz daha uzak bir noktaya koyun. Bu sayede onun her adımda daha zorlu bir hedefe ulaşması için çaba göstermesini sağlamış olursunuz. 
  • Bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı kullanarak ilgisini çekin, oyuncağı elinize alarak yürümeye başlayın ve sizi takip etmesini sağlayın. Ayrıca bu oyunu tersine çevirebilir siz onu takip ediyormuş gibi davranabilirsiniz. 

Kasların Gelişmesine Katkı Sağlama

Yürüme eyleminin temelinde kasların gelişmesi ve koordine edilmesi vardır. Kasları yeterince gelişmeyen çocuklar akranlarından daha geç yürüyebilir. O nedenle kas gelişimini desteklemeniz, yürüme sürecini hızlandırmanıza yardımcı olabilir.

  • Bir fizik tedavi uzmanından destek alarak evde uygulayabileceğiniz basit egzersizler öğrenin. Bu egzersizleri doğru şekilde uyguladığınıza emin olmalısınız. Eğer miniğinize yanlış egzersizler yaptırırsanız yürümesine yardımcı olmak isterken ona zarar verebilirsiniz.
  • Boyun ve sırt kaslarının gelişimi için onu yüz üstü yatırarak önündeki oyuncaklara ulaşması için çaba göstermesini sağlayın. Oyuncaklara ulaşamasa bile elleri ve kollarıyla yeri itmeye çalışır ve bu sayede kasları güçlenir.

İtme Oyuncakları

Minik yavrunuzun destek alarak yürüme alıştırması yapması için itme oyuncakları oldukça önemlidir. Bu oyuncaklar hem yardım alarak ayakta durmasını hem de adımlarının sürekliliğini sağlar. Yani minik yavrunuz bir iki adım atarak pes etmez, oyuncağı ittikçe adım atmaya devam eder. İtme oyuncakları onun ilk adımlarını atmasında ona yardımcı olurken eğlenceli vakit geçirmesini de sağlar. Böylece eğlenerek oyun oynarken aynı zamanda yürüme için alıştırmalar yapar. 

Yalın Ayak Dolaşma

Minik yavrunuzun dengesini rahat bir şekilde kurabilmesinde yalın ayak olmasının önemli bir payı vardır. Evdeyken ayakkabı giydirmek yerine yalın ayak dolaşması için izin verin. Bu sayede daha kolay dengede durur. Aynı zamanda ona giydirdiğiniz renkli ve ilgi çekici ayakkabılar onun dikkatini dağıtarak dengesinin bozulmasına sebep olabilir. O nedenle miniğiniz ilk adımlarını atarken denge kaybı yaşıyorsa ayakkabı giydirmemenizi öneririz. 

Akranlarıyla Görüştürme

Minik yavrunuzun yürümek için geç kaldığını düşünüyorsanız onu yürümeye başlamış olan akranlarıyla görüştürün. Oyun oynayabilecekleri ve paylaşımda bulunabilecekleri bir ortam oluşturun. 

  • Bebekler akranlarını gözlemler ve onları taklit eder. Minik yavrunuz da oyun oynarken akranlarını gözlemler ve onlar gibi ayakta durmayı ya da adım atmayı dener. Bu sayede taklit yoluyla öğrenmeyi gerçekleştirebilir. 
  • Oyun oynarken akranlarının yürüyerek istediği oyuncağa ulaşması, istediği yere gitmesi kısacası bağımsızlığını kazanmış olması minik yavrunuzun dikkatini çeker. Akranlarının ulaştığı yerlere ulaşmak için çaba gösterir. Hemen başaramasa da yürümek için pratik yapmış olur. 

Sonuç olarak her çocuğun yürüme zamanı farklı olsa da 18 ayını doldurmuş bebeklerde yürümek için gösterilen bir çaba yoksa mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz. Ancak minik yavrunuz henüz 18 ayı doldurmamışsa ve yürümek için çaba gösteriyorsa hemen paniğe kapılmamalısınız. Geç yürüyen bebekler için neler yapmalıyız? sorusuna cevap ararken sizinle birçok öneri paylaştık. Önerilerimiz doğrultusunda miniğinize destek olarak yürüme sürecine katkıda bulunabilirsiniz. 

Aklınıza takılanları yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebek Sağlığı Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

Havale (Konvulziyon) Nedir ve Ne Yapmak Gerekir?

Anne Temalı Çocuk Kitapları