Geciken Doğum

Geciken Doğum Hakkında Her Şey!

Sihirli 40. hafta takviminizde büyük bir beklenti ile işaretlenir.Sonunda beklenen gün gelir fakat beklenen kişi gelmez. Beklenti düş kırıklığına dönüşür. Sonra bir iki hafta daha geçer.Bu hamilelik hiç bitmeyecek midir? Artık 42. haftaya ulaşmış kadınlar için inandırıcı görünmese de hiçbir hamilelik sonsuza kadar sürmemiştir. Tabii bunu bebeğine bir an önce kavuşmak isteyen anneye anlatmak zordur.

42. haftaya ulaşıldığında hala doğum başlamadıysa genelde doktor tarafından yapay olarak başlatılabilir. Araştırmalar, gecikmiş gibi duran hamileliklerin aslında gecikmiş olmadığını göstermektedir. Yalnızca bebeğin döllenme tarihi ve son adet tarihi yanlış hesaplandığından geç sanılmaktadır.

Hamilelik gecikmiş gibi duruyorsa (teknik olarak 42 hafta ve üzeridir ama bazı doktorlar daha önce harekete geçerler) doktor durumu değerlendirirken iki etkeni göz önüne alır:

  • Birincisi, bu gerçekten beklenen tarih midir? Rahim büyüklüğü ve tepe noktasının yeri gibi fiziksel bulgular ve bebeğin anne tarafından hissedilen ilk hareketlerinin zamanı ve doktorun bebeğin kalp atışlarını ilk aldığı zaman hamileliğin süresi ile uyumlu ise doktor emin olabilir.
  • İkinci olarak, bebek gelişmeyi sürdürüyor mu? Birçok bebek onuncu ayda da büyümeyi ve gelişmeyi sürdürür. Ancak bazen rahimde bir zamanlar ideal olan ortam kötüleşmeye başlar. Yaşlanan plasenta yeterli beslenme ve oksijen sağlayamadığı için bebeğin iyilik halini sürdürmesi zor olur. Böyle bir çevrede uzun süre kalan bebeğe “geçkin bebek” denir.

Geciken Doğum Hakkında Her Şey!

Ciltleri kuru ve çatlaktır. Soyulur, gevşektir, buruşuktur. Yenidoğan için tipik olan jelatinimsi madde ile kaplı değildir ve zayıftır. Diğer yeni doğanlardan daha yaşlı oldukları için tırnakları ve saçları daha uzundur. Genelde gözleri açıktır ve uyanıktırlar. Kötüleşen rahim ortamında daha fazla kalanların bağırsakları ilk dışkıyı atmış ve suyunu mekonyuma bulamıştır. Bu nedenle bebek yeşile boyanmış olabilir.

Bu bebekler de riskli bebekler grubuna girerler.Bunun nedeni bu bebeklerin baş çevrelerinin normal bir 40 haftalık bebeğe göre daha büyük olmasıdır. Bu normal doğumu güçleştirir. Ayrıca hem yetersiz beslenme ve oksijensizlik hem de muhtemelen sularına bulaşan mekonyumu soludukları için doğumları daha güçleşir.Bu bebeklerin genellikle sezaryen ile doğurtulmaları gerekir.Doğumdan sonra da kısa bir süre için yenidoğan yoğun bakım servisinde kalmaları gerekebilir.

41 Haftalık Hamileyim Hala Sancım Yok Ne Yapmalıyım ? Konulu videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

YouTube video

Sorunsuz geçen bir hamilelikten sonra 42 hafta veya daha uzun süre sonunda doğan bebeklerde kalıcı bir sorun olma riski normal doğanlardan yüksek değildir. Hamileliğin 41 haftayı geçtiği kesinleştikten sonra ve rahim ağzının yumuşak olduğu anlaşıldıktan sonra birçok doktor biraz önce anlattığımız sebeplerden dolayı hem bebeği riske atmamak hem de doğumu anne için güçleştirmemek için doğumu başlatmayı seçer. Eğer anne sağlığını tehdit eden bir sorun varsa (yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi…) ya da mekonyum bulaşması, bebekte büyüme geriliği kuşkusu ve diğer sorunlar bebeği tehdit ediyorsa rahim ağzı yumuşasın veya yumuşamasın bebek doğurtulur.

Eğer rahim ağzı olgun değilse yani yumuşamamışsa doktor önce prostaglandin E2 gibi bir ilaçla olgunlaştırmayı seçebilir. Ya da bebeğin rahim içinde ki sağlığını kontrol ederek biraz daha bekleyebilir. Eğer bu yapılan testlerde herhangi bir noktada plasenta yetmezliği, bebeği saran amniyon sıvı miktarında düşme yada bebeğin sağlığının riskte olduğunu gösteren herhangi bir bulgu ortaya çıkarsa doktor harekete geçer.Ya suni sancı ile yapay olarak doğum başlatılır yada sezaryen yapılır.

DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEMLER konulu makalemizi okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

DOĞUMU KOLAYLAŞTIRAN YÖNTEMLER: https://www.bebek.com/dogumu-kolaylastiran-yontemler/

Post navigation

  • Merhaba, doğumu geciken bayanlar için hamile bayanlara tavsiye niteliğinde bir yazı yazmışsınız fakat yazının en başına koyduğunuz resme bakar mısınız !! Bu resmi gören hamile bir bayanın psikolojisini düşünebiliyor musunuz ? Lütfen hamile bayanların morallerini düzeltecek bir görsel koyabilirseniz zaten strese giren bayanların daha fazla stres yapmasını engellemiş olursunuz. Saygılar.

    • Hangi gorsel gobegi catlamış anbe fotografimi psikolojinizi bozuyor, cogu gebenin karnı böyle zaten. Bende hamileyim moralim bozulmadi aksine benim gibi göbeklerde varmış dedirttirip rahatlatıyor :))

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Ay Ay Bebek Bezi Tablosu

Doğum Sürecinde Rahim Ağzı Açıklığı Ne İfade Eder?

Keçi Sütü Anne Sütüne Yakın mıdır?