Göğüs Ucu Yaraları / Çatlakları Neden Olur? En Etkili Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göğüs Ucu Yaraları/Çatlakları Neden Olur? En Etkili Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Herkese merhabalar

Bugün en çok merak edilen ve çözüm arayışına girilen bir konudan bahsedeceğiz. Göğüs Ucu Yaraları ve Çatlakları Neden Olur?, Belirtileri Nelerdir?, En Etkili Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Gelin, detaylı olarak inceleyelim!

Göğüs Ucu Yarasının Belirtileri Nelerdir?

Göğüs ucu yaraları ilk olarak sızlama, ağrı ve acı ile belirti gösterirler. Daha açık çatlak ve yaralara dönüşür ve daha ileriki süreçlerde kanamalara yol açabilir.

Bu süreç anneye acı verdiğinde dolayı istemeden de olsa emzirmeden uzaklaşabilir. Eğer anne çektiği acı sebebiyle daha emzirme sıklığını azaltırsa bu sefer süt kanallarında süt birikmiş olacaktır ve bu daha ileride meme iltihabı, mastit gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.

Göğüs Ucu Yaralarının/Çatlaklarının Sebepleri Nelerdir?

Göğüs ucu yaralarına ve çatlaklarına çözüm bulmadan önce sorunun nereden kaynaklandığını tespit edip ona göre ilerlemeniz gerekir.

Göğüs ucu çatlaklarının meydana gelmesinin sebebi birden fazla olabilir. Göğüs ucu yaralarının en yaygın sebebi bebeğin memeyi tam olarak kavrayamaması ve buna bağlı olarak etkin emzirmenin gerçekleşmemesidir.

Etkim emzirmenin gerçekleşememesine bağlı yara ve çatlaklarda ilk çözüm yolu mutlaka etkin emzirmenin gerçekleştirilmesidir.

Etkin Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Doğru emzirme teknikleri için bazı kriterler mevcuttur. Bunların temelinde bebeğin memeyi doğru kavraması yer alır. Öncelikle bebeğinizin vücudu size dönük olmalıdır. Başı göğsünüzle aynı hizaya gelmelidir. Daha sonra emme aşamasına geçtiğinde göğüs ucunu değil göğüs ucunun etrafındaki kahverengi bölgeyi ağzına alması gerekir. Çünkü süt keseleri bu kahverengi bölgede yer almaktadır ve bebeğinizin sütü bu bölgeden çekmesi gerekmektedir.

Eğer bebeğiniz kahverengi bölge yerine göğüs ucunu kavrarsa süt gelmeyecektir ve bu sefer göğüs ucunuzu çekerek fazlasıyla tahriş edecektir. Özellikle yeni doğan dönemlerinde bebekler emzirmeye ilk etapta adapte olamayabilir. Burada emzirme esnasında annenin bebeği yönlendirmesi çok önemlidir. Göğüs ucu yaralarının çıkış noktası da bu yanlış emme tekniğidir.

Doğru Emzirme Teknikleri ve Pozisyonları Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Aşağıdaki Bağlantıya Tıklayarak Yazımızı Ziyaret Edebilirsiniz.

https://www.bebek.com/dogru-emzirme-teknikleri-ve-pozisyonlari-hakkinda-her-sey/

Göğsünüzün nemli kalması da çatlak ve yaralara sebep olabilir. Aynı zamanda mantar enfeksiyonları için de uygun ortam oluşmaktadır. Sıkı ve dar iç çamaşırları sızan sütü göğse temas etmesiyle göğsün kuru kalmasını engellemektedir. Yine eğer göğüs pedi kullanılıyorsa hem de nemlendiğinde değiştirilmez ise yaralara sebep olan mikroorganizmalar için elverişli bir ortamdır.

Bazı durumlarda bebekle alakalı problemler yüzünden de göğüs ucu çatlakları meydana gelebilir. Bebeğin dil ve damak yapısındaki bozukluklar ve çene kaynaklı problemler de bu soruna yol açabilir.

Göğüs Ucu Yaraları İçin Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Göğüs ucu yaralarının geçmesi için en önemli faktör bebeğin doğru emmeyi öğrenmesidir. Çünkü bebek doğru emmeyi öğrenmediği sürece göğüs ucu yaraları sürekli tekrarlamaya meyilli olacaktır. Bu noktada etkin emme kriterlerini sağlamalısınız. Bebeğin çenesini memeye yapıştırmakla birlikte göğüs ucunun etrafındaki kahverengi kısmını alması gerekmektedir.

Aynı zamanda göğsünüzü daima kuru tutmaya özen göstermelisiniz. Göğüs pedi kullanıyorsanız sık sık değiştirin. Aynı zamanda göğsünüzün hava almasını sağlayan ve gevşek kıyafetler tercih edebilirsiniz.

Göğüs Ucu Yaraları ve Çatlaklarının Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bazı küçük yöntemlerle göğüs ucu yaralarınızın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Anne Sütü ile Masaj Tekniği

Göğüs ucu yaralarının tedavisinde ilk tedavi yöntemi kendi sütünüzle masaj tekniğidir. Evet, yanlış okumadınız! 🙂 Anne sütü antimikrobiyel özelliktedir ve yaraların iyileşmesi için gerekli bileşenlere sahip bir içeriği vardır. Emzirdikten sonra göğsünüzü birkaç damla sağın ve göğüs ucu bölgenizdeki yaraların üzerine iyice yedirin. Sonrasında kendi kendine kurumasını bekleyin ve kuruduktan sonra giyinin. Mümkün olduğunca her emzirmeden sonra uygulamaya çalışın.

Piyasada göğüs ucu yaraları için satılan kremler ya da merhemlerin kullanımını maalesef öneremiyoruz. Çünkü göğüs ucu bölgenizde bebeğinizin sizi bulması ve tanımasını sağlayan, sizinle özdeşleştirdiği koku reseptörleri bulunur. Bahsedilen kremler bu koku reseptörlerini kapatarak bebeğinizin sizin kokunuzu bulmanıza engel olabilir ve bunun sonucu olarak meme reddi yaşayabilirsiniz.

Ayva Çekirdeği Jeli

Göğüs ucu yaralarının tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem de ayva çekirdeği ile yapacağınız jel uygulaması!

Burada ayvanın çekirdeğinin yaraları iyileştirici etkisinden faydalanıyoruz. Tamamen doğal, evde kendiniz kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bu yöntemi mutlaka denemenizi öneriyoruz! Ayva çekirdeği jelinin nasıl hazırlanacağını öğrenmek için videomuzu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Gümüş Kapak

Göğüs ucu yaraları ve hassasiyetleri için önerdiğimiz bir diğer uygulama da gümüş kapaklar.

Gümüş elementinin hem iyileştirici hem de koruyucu etkisinden faydalandığımız bu ürün özellikle de yara öncesi tahriş ve hassasiyet yaşayan annelerimiz için birebir!

Emzirme dönemindeki anneler için dizayn edilmiş ve 925 ayar koruyucu gümüşten yapılmış olan kapaklar sürtünmeler için koruyucu bir kalkan görevi görüyor.

baby mom Gümüş Göğüs Ucu Koruyucu Kapak’ı keşfetmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

baby mom Gümüş Göğüs Ucu Koruyucu Kapak 2’li 925 Ayar – https://www.e-bebek.com/baby-mom-gumus-gogus-ucu-koruyucu-kapak-2li-925-ayar-p-bym-010/

Sonuç olarak göğüs ucu yaraları ya da çatlakları birçok annenin emzirme döneminde yaşadığı başlıca problemler arasında yer alıyor. Doğru emzirme tekniği başta olmak üzere anlattığımız bu etkili uygulamalar ile bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz.

Sağlıklı günler, sevgiler.

Diyetisyen Seray Tekin

Herkese merhabalar, ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı Seray Tekin. 2021 yılında Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum ve Koşuyolu Medipol Hastanesi'nde stajlarımı tamamladım. Sertifikalar: Emzirme Danışmanlığı Eğitimi, İstanbul Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Kadın Sağlığında Beslenme

Post navigation

Bir yanıt yazın

İnternetten Anne Sütü Satışı ve Sakıncaları

Bebekler Günde Kaç Kez Kaka Yapmalı?

2 Aylık Bebek Gelişimi