gunumuz-teknolojisi-ve-cocuklar

Günümüz Teknolojisi ve Çocuklar

Teknoloji, günümüz koşullarında vazgeçilmezlerimiz arasında yer alıyor. Tabi ki bu durumdan çocuklarımız da etkileniyor. Bundan çok uzak bir zamana gitmeye gerek yok, 20 yıl öncesine kadar ebeveynler dolayısıyla çocuklar da teknolojiyle bu kadar iç içe değildi.

Anne ve babalar sadece iş yerlerinde bilgisayar ve internet kullanırken çocuklar daha çok sokak ve parklarda oynuyor ve arkadaşlarıyla sosyalleşiyordu.

Bilgisayarların evlerimize girmesi ve internet aracılığı ile akıllı telefon kullanarak her şeyi yapabilmek, teknolojiyi hayatımızın bir parçası haline getirdi. Bunun sonucunda ise; teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle hayatlarımızı etkilemeye başladı.

Dilerseniz bu etkilerin neler olduğuna ve olumsuz etkileri azaltmak için neler yapabileceğimize birlikte bir göz atalım.

Teknoloji Kullanımında Ebeveyn Kontrolü

Günümüz şartlarında değişen ve gelişen dünyaya uyum sağlayabilmek için teknoloji kullanımına uyum sağlamak oldukça önemlidir. Dipsiz bir kuyu olan internet dünyasında çocuklara uygun sayısız içerik bulunuyor. Bu sebeple anne ve babaların dikkatli olmaları ve böyle durumlar yaşamamak için kontrolü ellerinde tutmaları gerekir.

Çocuklar dünyaya boş bir beyinle gelir ve bu onların her şeyi çok çabuk öğrenmelerini sağlar. Bu sebeple şiddet içeren oyunlar, yaşlarına uygun olmayan görüntülerin bulunduğu videolar çocuk gelişimini olumsuz etkiler.

Bu tarz görüntüler çocukların beyinlerinde yer eder ve büyüdüklerinde kişilik bozukluklarına sebep olabilir. İleride çocuklarınızın sorun yaşamaması adına kontrolü elinizde bulundurmanız gerekir.

Peki, bu kontrol nasıl sağlanabilir?

  • Bilgisayar, tablet ya da cep telefonu kullanımına belirli bir saat diliminde izin verebilirsiniz.
  • İnternet kullanımı için çocuklara özel hazırlanmış filtrelerden faydalanabilirsiniz.
  • Çocukları sakinleştirmek adına teknolojik aletler kullanılmamalı, mümkün olabildiğince, 2-3 yaşına kadar bu teknolojik aletler ile tanıştırılmamalı.
  • Ceza ya da ödül olarak teknolojik cihazlar kullanılmamalı.
  • Çocuklar ilk olarak ebeveynlerini kendilerine rol model aldığı için, buna uygun davranışlar sergilenmeli. Evde sürekli telefonla ilgilenen aile bireyleri çocukların bu cihazları kullanma isteğini arttırır.
  • Evde birlikte oynayabileceğiz ya da yapabileceğiniz farklı etkinliklerin bulunması aile içi bağı güçlendirir ve çocuğu boş anında telefon ya da tablet kullanma isteğinden uzaklaştırır.

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri

teknolojinin-cocuklar-uzerindeki-olumsuz-etkileri

Teknoloji doğru kullanılmadığında, çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu sebeple her yaştan çocuğun
teknoloji kullanımı kontrol edilmeli ve doğru yönlendirilmelidir. Bu olumsuz etkiler şunlardır:

  • Kas ve iskelet sistemi üzerindeki olumsuz etkiler:

Çocuklar tablet ya da akıllı telefon gibi teknolojik aletleri kullanırken kendini dış dünyadan soyutlar ve tamamen ilgilendiği konuya kaptırır. Bu sırada farklı oturma şekilleri görülebilir. Yatarak, çömelerek veya boynuna ve sırtına uygun olmayan şekillerde kullanabilir. Bu da çocukların küçük yaşlarda boyun, sırt ve kol ağrılarına sebep olur. Bu sorunlar gelişme çağındaki çocukların ileri yaşlarda postür bozuklukları yaşamasına sebebiyet verebilir.

  • Obezite:

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle oturduğumuz yerden istediğimiz her türlü bilgiye kolayca ulaşabilir hale geldik. Eskiden bilgiye ulaşmak için kalkıp kütüphane ziyaretleri yapardık ya da çocukluk çağımızda evde değil sokaklarda oynardık.

Ancak teknoloji bu hareketli yaşamı bir nebze sekteye uğrattığı için hareketsizliğe bağlı obezite artışı yaşanıyor. Bu sebeple çocuklarımızın teknoloji kullanımı denetlenmeli ve fiziksel etkinlikler için teşvik edilmelidir.

  • Uyku kalitesi üzerindeki olumsuz etkiler:

Televizyon, bilgisayar ve telefon gibi teknolojik aletlere ulaşım kolaylaştıkça hayatımızda kapladığı yer de artmaktadır. Bu aletlerin çocukların yatak odasına girmesi uyku süresi ve uyku kalitesinde azalmaya sebep olur.

Özellikle mavi ışık, uyku öncesi melatonin hormonunun salgılanmasını sağlar, bu durum uykuya dalamama ve uyku süresinde azalmalar ile sonlanır. Gelişme çağında uyku, çocuklarda oldukça önemli olduğu için dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

  • Fiziksel etkinliklerde azalma:

Obezite konusunda belirtildiği gibi akıllı telefon ya da tablet gibi cihazlar sebebiyle günlük yapılması gereken etkinlikler azalır. Hatta çocuklar kendini bu cihazlara öyle kaptırır ki ebeveynleriyle kaliteli zaman geçiremez hale gelir. Bu hem fiziksel hem de duygusal bir sorundur. Bu sebeple ebeveynler çocuklarıyla beraber yapabilecekleri sosyal zamanlar yaratmalıdır.

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumlu Etkileri

teknolojini-cocuklar-uzerindeki-olumlu-etkileri
Olumsuz etkilerin yanı sıra teknolojinin olumlu etkileri de vardır. Ancak bu pozitif etki doğru yönlendirme ve kontrol sayesinde sağlanabilir. Bu etkiler şunlardır:

  • El göz koordinasyonu üzerindeki olumlu etkisi:

    Gelişme çağındaki çocukların el ve göz koordinasyonunun gelişimi oldukça önemlidir. Tablet ya da akıllı telefon gibi cihazlarda çocuklarınızın yaşına uygun oyunları indirerek hem kontrol sağlamış hem de gelişmesine katkı sağlamış olursunuz. Ekrandaki nesneleri takip ettiğinde ya da bu nesneleri hareket ettirdiğinde bilişsel becerileri gelişir.

  • Dil gelişimi

    Sesli kitaplar, videolar ya da dil geliştirme uygulamaları sayesinde çocuklar yeni kelimeler öğrenir ve bu kelimeleri doğru telaffuz edebilir. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bu uygulamaların ebeveyn kontrolünde olması gerektiğidir.

  • Okula hazırlık

    Günümüzde eğitimin teknoloji üzerinden sağlandığı birçok uygulama ve girişim bulunur. Bazı okullarda ödevlerin bu uygulamalar üzerinden yapıldığı örnekler de var.

    Bu sebeple çocuklar erken yaşta teknolojiyle tanışıp kullanmayı öğreniyor. Gelişimlerine ve yaşlarına uygun olan uygulamalar sayesinde okuma, yazma ve matematik gibi temel becerilerin geliştiği görülmüştür.

  • Girişimci ruh:

    Her ne kadar teknolojik cihazların kullanımı asosyalliğe sebep olsa da doğru yönlendirme ile çocuklarda kendi kendine karar verebilme ve risk alma becerileri de geliştirir. Oynadığı oyunlar sayesinde rekabeti ve verdiği kararların sorumluluğunu almayı öğrenir.

  • Odaklanma ve konsantrasyon:

    Eğer çocuğunuz odaklanma problemi yaşıyorsa buna yönelik uygulamalar ile konsantre olmasını sağlayabilirsiniz.

    Bu sayede çocuk bir sonraki hamlesini düşünür ve mantıksal akıl yürütme becerileri artar. Dikkat edilmesi gereken nokta; çocuğumun odaklanma problemi var bu ona iyi geliyor düşüncesi arkasına saklanılmamasıdır.

  • Sosyal etkileşim:

    Teknoloji artık hayatımızın bir parçası olduğuna göre ona uyum sağlamak kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu sebeple olumsuz etkilerini göz önüne alarak bu kullanımı pozitife çevirmek önemlidir. Okullarda da birçok teknolojik ders sayesinde çocuklarınız buna hazırlanır.

    Bu derslerde verilen ödevler çocuğunuzun gelişmesini sağlarken birbirleriyle fikir alışverişinde bulunmaları ve iş birliği yapmaları olumlu sonuçların en önemlileri arasındadır. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle önceki nesillere göre bilgisayar başındaki çocuklar daha bireysel büyüyor gibi gözükse de farklı uygulamalar sayesinde bu sorunun üstesinden gelinebilir.

“Teknoloji ve Çocuk” konulu videomuzu izleyebilirsiniz 🙂

YouTube video

Sonuç olarak; teknolojinin çocuklar üzerindeki etkileri birçok olumlu ve olumsuz etkiye sahiptir. Hayatımızın önemli bir parçası olan teknoloji ancak doğru kullanıldığı zaman olumlu sonuçlar doğurur. Bu aşamada en önemli görev ebeveynlere düşer.

Z kuşağı diye isimlendirilen yeni nesil çocuklar bu teknoloji içine doğdukları için akıllı cihazların kullanımı onlar için bir sorun teşkil etmez hatta bu konuda ebeveynlerinden daha iyi durumda olabilirler. Bu sebeple ebeveynler kendini geliştirmeli ve çocuklarını kontrol ederek doğru yönlendirmeleri sağlamalıdır.

Çocuğunuzu teknolojiden uzak tutmak için etkinlik önerilerimize aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

1 YAŞ BEBEKLER İÇİN EVDE ETKİNLİK ÖNERİLERİ
https://www.bebek.com/1-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

2 YAŞINDAKİ BEBEKLER İÇİN EVDE ETKİNLİK ÖNERİLERİ
https://www.bebek.com/2-yasindaki-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

3 YAŞ BEBEKLER İÇİN EVDE ETKİNLİK ÖNERİLERİ
https://www.bebek.com/3-yas-bebekler-icin-evde-etkinlik-onerileri/

 

Post navigation

  • Geri bildirim: Çocuklarda Telefonun Zararları Nelerdir? - Bebek.com

Bir yanıt yazın

Çocuğa Paylaşmayı Öğretmenin Yolları Nelerdir?

24 Aylık Bebek Gelişimi

Yemek Seçen Çocuk İçin Uygulayabileceğiniz Taktikler