Hamile Kalmaya Yardımcı 6 Besin!
Herkese merhaba! Yepyeni bir konu ile birlikteyiz.
Hamilelik 9 ay süren, bebek ve anne için çok önemli bir süreçtir. Gebelik sürecini ve öncesini doğru yönetmek ve mutlu huzurlu bir hamilelik geçirmek sizin elinizde.
Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız öncelikle, kadın doğum uzmanına gidip gerekli kan tahlillerini yaptırmalı ve çıkan sonuçlarla birlikte kadın doğum uzmanınızın önerdiği şekilde takviyelere başlamalısınız.
Günümüzde hamile kalmak oldukça zorlaştı. Bunun temel sebeplerinden birisi, yanlış beslenme ve fazla kilolar diyebiliriz. Hamilelik planınız varsa ve kilonuz fazlaysa;
İlk aşamada fazla kilolarınızdan kurtulmak doğurganlığınızı artıracaktır.
Hamile Kalmadan Önce Nasıl Beslenmelisiniz?
Hamilelik düşünüyorsanız, ilk adımın kadın doğum uzmanına gidip gerekli kan tahlillerini yaptırmanız olduğunu söylemiştik. İkinci aşama ise sağlıklı beslenmeye başlamak olmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bireylerde vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebilir. Hazır ürünlerin tüketilmesi, sağlıksız beslenmeden kaynaklanan vitamin, mineral yetersizlikleri doğurganlık olasılığını azaltır.
Öncelikle kendinize bir beslenme programı oluşturmalısınız. Düzenli ana öğünler ve ara öğünler yapmalısınız. Şimdiden, her gün aynı saatte beslenmeye özen göstermelisiniz. Doğurganlığı artıran B vitaminleri ve diğer tüm vitaminleri günlük beslenmenize eklemelisiniz.
Ceviz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler zengin magnezyum kaynaklarındandır.
Kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fındık ve süt ürünleri ise zengin çinko kaynağıdır.
Hamile Kalmaya Yardımcı 6 Besin!
Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yoğun demir ve antioksidan içeriği sayesinde doğurganlığa katkıda bulunurlar. Bu tür sebzeler hamilelik döneminde de en büyük yardımcınız olacaktır. Ispanak, marul, roka, brokoli ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda folat içerirler. Folat, B grubu vitaminidir. B grubu vitaminlerini günlük beslenmenize eklemeniz gerektiğini söylemiştik. Bu tür sebzelere salatalarınızda, sandviçlerinizde ve yemeklerinizde yer verebilirsiniz. Sevimli bilgi! Yeşillik üzerine limon ilavesi vücudun demiri daha çok kullanmasına yardımcı oluyor.
Yumurta
Mercimek
Mercimek, doğurganlığınızı artırmanızda yardımcı olacak en iyi yiyeceklerden biridir.
Mercimek, folik asit kaynağıdır ve folik asit, üreme döngüsü sağlığının iyileştirilmesinde rol oynar.
Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Vücudu kansere karşı korur.
Sarımsak
Sarımsak, B vitaminleri ve selenyum açısından zengindir.
Selenyum, fertilite açısından büyük önem taşır. Doğurganlığı artırır. Ayrıca, sarımsak erken düşük ile sonuçlanabilecek kromozom problemlerinin önlenmesinde yardımcıdır.
Sarımsağın özellikle çiğ tüketilmesi gerekiyor.
Süt ve Süt Ürünleri
Süt ve süt ürünleri, başlıca kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, potasyum gibi mineralleri; A vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini gibi vitaminleri içermektedir.
Önemli bir mineral ve vitamin deposu olan süt ve süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Kemiklerinizi güçlendirir.
Bu sebeple, özellikle ara öğünlerinizde protein grubundan süt, ayran ve kefiri tercih etmeniz ve yanında bir meyve tüketmeniz hem doğurganlığınıza katkısı olacak hem de kan şekerinizin dengelenmesine yardım edecektir.
Muz
Muz, B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Testesteron seviyesini azaltarak hamile kalma ihtimalini artırır.
Muz, yumurtaların daha sağlıklı oluşmasına yardım eder.
Ara öğünlerde muzu tek başına tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısında ise yulaf, süt ve muz iyi bir alternatif olabilir.
Bu besinlere ek olarak; elma, somon balığı, keten tohumu, kereviz, kuşkonmaz, havuç, avokado gibi besinlerde doğurganlığınızı artırmaya yardımcıdır. Günlük beslenmenizde tüm bu besinlere yer verebilirsiniz.
Bu besinler doğurganlığınızı artırıyor diye porsiyon miktarını aşmak yanlış. Her şeyin fazlası zarar verir. Bu sebeple porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmenizi öneririm.
Sizde olası yumurtlama gününüzü hesaplamak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Yumurtlama günü hesaplama; https://www.bebek.com/yumurtlama-gunu-hesaplama/
Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları ise soru-cevap sayfamıza sorabilirsiniz.
Sevgiler ?
Diyetisyen Beyza Uyan
Günlük koşturmacada gebelik için böyle her şeyi hesaplayıp yemek çok zor oluyor ben g-besine başladım içinde süperbesinler var yemeye başladığımdan beri iyi geldiğinide farkediyodum