doğurganlık artırıcı 6 besin

Hamile Kalmaya Yardımcı 6 Besin!

Hamile Kalmaya Yardımcı 6 Besin!

Herkese merhaba! Yepyeni bir konu ile birlikteyiz.

Hamilelik 9 ay süren, bebek ve anne için çok önemli bir süreçtir. Gebelik sürecini ve öncesini doğru yönetmek ve mutlu huzurlu bir hamilelik geçirmek sizin elinizde.

Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız öncelikle, kadın doğum uzmanına gidip gerekli kan tahlillerini yaptırmalı ve çıkan sonuçlarla birlikte kadın doğum uzmanınızın önerdiği şekilde takviyelere başlamalısınız.

Günümüzde hamile kalmak oldukça zorlaştı. Bunun temel sebeplerinden birisi, yanlış beslenme ve fazla kilolar diyebiliriz. Hamilelik planınız varsa ve kilonuz fazlaysa;

İlk aşamada fazla kilolarınızdan kurtulmak doğurganlığınızı artıracaktır.

Yapılan araştırmalarda, bel kalça oranı 0.85 olan bireylerin doğurganlıklarının daha yüksek olduğu bulunmuş.

Hamile Kalmadan Önce Nasıl Beslenmelisiniz?

Hamilelik düşünüyorsanız, ilk adımın kadın doğum uzmanına gidip gerekli kan tahlillerini yaptırmanız olduğunu söylemiştik. İkinci aşama ise sağlıklı beslenmeye başlamak olmalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bireylerde vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebilir. Hazır ürünlerin tüketilmesi, sağlıksız beslenmeden kaynaklanan vitamin, mineral yetersizlikleri doğurganlık olasılığını azaltır.

Öncelikle kendinize bir beslenme programı oluşturmalısınız. Düzenli ana öğünler ve ara öğünler yapmalısınız. Şimdiden, her gün aynı saatte beslenmeye özen göstermelisiniz. Doğurganlığı artıran B vitaminleri ve diğer tüm vitaminleri günlük beslenmenize eklemelisiniz.

Yapılan araştırmalarda, magnezyum ve çinkodan zengin besinler hamile kalma olasılığını artırmaktadır.

Ceviz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler zengin magnezyum kaynaklarındandır.

Kırmızı et, kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri, fındık ve süt ürünleri ise zengin çinko kaynağıdır.

Bu dönemde şimdiden haftada üç gün 45 dakika tempolu yürüyüşe başlayabilirsiniz.
Gün içerisinde 2.5-3 litre su içmeye gayret edin.
Yapılan araştırmalarda, yüksek glisemik indeksli gıdaları tüketen kadınların, glisemik indeks değeri düşük olan gıdaları tüketen kadınlara göre yumurtalıklarında verimsizlik görülmüştür.
Peki bu ne demektir?
Glisemik indeks, karbonhidratların vücutta verecekleri glisemik tepkilerine göre belirlenen sayısal bir değerdir.
Beyaz un, beyaz undan yapılmış ürünler, beyaz ekmek yüksek glisemik indeks değerine sahiptir. Bu sebeple bu dönemde tam tahıl ürünlerinizi tercih etmenizi öneririm. Basit karbonhidratların tüketimi bu dönemde sınırlandırılmalıdır.
Son olarak stresten uzak durmaya çalışmanızı öneririm.
Hamile kalmak için ne yapmalıyım? makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

Hamile Kalmaya Yardımcı 6 Besin!

Yeşil Yapraklı SebzelerKoyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yoğun demir ve antioksidan içeriği sayesinde doğurganlığa katkıda bulunurlar. Bu tür sebzeler hamilelik döneminde de en büyük yardımcınız olacaktır. Ispanak, marul, roka, brokoli ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler yüksek miktarda folat içerirler. Folat, B grubu vitaminidir. B grubu vitaminlerini günlük beslenmenize eklemeniz gerektiğini söylemiştik. Bu tür sebzelere salatalarınızda, sandviçlerinizde ve yemeklerinizde yer verebilirsiniz. Sevimli bilgi! Yeşillik üzerine limon ilavesi vücudun demiri daha çok kullanmasına yardımcı oluyor.

yumurtaYumurta

Yumurta bizim için örnek proteinimizdir çünkü, kendisi anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Yumurta yapısında, vücudumuzun üretemediği ve dışardan almak zorunda kaldığı amino asitleri barındırır. Bu sayede doğurganlığı artırır.
Yumurtayı, kahvaltınızda haşlanmış olarak veya sebzeli omlet şeklinde tüketebilirsiniz.

mercimekMercimek

Mercimek, doğurganlığınızı artırmanızda yardımcı olacak en iyi yiyeceklerden biridir.

Mercimek, folik asit kaynağıdır ve folik asit, üreme döngüsü sağlığının iyileştirilmesinde rol oynar.

Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Vücudu kansere karşı korur.

sarımsakSarımsak

Sarımsak, B vitaminleri ve selenyum açısından zengindir.

Selenyum, fertilite açısından büyük önem taşır. Doğurganlığı artırır. Ayrıca, sarımsak erken düşük ile sonuçlanabilecek kromozom problemlerinin önlenmesinde yardımcıdır.

Sarımsağın özellikle çiğ tüketilmesi gerekiyor.

 

hamilelikte-sutSüt ve Süt Ürünleri

Süt ve süt ürünleri, başlıca kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, potasyum gibi mineralleri; A vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini gibi vitaminleri içermektedir.

Önemli bir mineral ve vitamin deposu olan süt ve süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Kemiklerinizi güçlendirir.

Bu sebeple, özellikle ara öğünlerinizde protein grubundan süt, ayran ve kefiri tercih etmeniz ve yanında bir meyve tüketmeniz hem doğurganlığınıza katkısı olacak hem de kan şekerinizin dengelenmesine yardım edecektir.

gebelik - muzMuz

Muz, B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Testesteron seviyesini azaltarak hamile kalma ihtimalini artırır.

Muz, yumurtaların daha sağlıklı oluşmasına yardım eder.

Ara öğünlerde muzu tek başına tüketebilirsiniz. Sabah kahvaltısında ise yulaf, süt ve muz iyi bir alternatif olabilir.

Bu besinlere ek olarak; elma, somon balığı, keten tohumu, kereviz, kuşkonmaz, havuç, avokado gibi besinlerde doğurganlığınızı artırmaya yardımcıdır. Günlük beslenmenizde tüm bu besinlere yer verebilirsiniz.

Bu besinler doğurganlığınızı artırıyor diye porsiyon miktarını aşmak yanlış. Her şeyin fazlası zarar verir. Bu sebeple porsiyon miktarına dikkat ederek tüketmenizi öneririm.

Sizde olası yumurtlama gününüzü hesaplamak isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Yumurtlama günü hesaplama; https://www.bebek.com/yumurtlama-gunu-hesaplama/

Bu makalenin altına yorum bırakarak tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soruları ise soru-cevap sayfamıza sorabilirsiniz.

Sevgiler ?

Diyetisyen Beyza Uyan

Diyetisyen Beyza Uyan

Ben ebebek'in Beslenme ve Diyet Yöneticisi, Emzirme Danışmanı Beyza Uyan. Sizler için çeşitli konularda içerikler üretip aklınıza takılan soruları cevaplıyorum. En güvenilir kaynaklardan güncel bilgileri tarayıp sizinle buluşturuyorum. Ben Kimim? Haliç Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik bölümünden 2018 senesinde mezun oldum. Çapa Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Medistate Hastanesi, ve çeşitli Diyetisyen kliniklerinde stajlarımı tamamlayıp mesleki deneyim kazandım ve 5 senedir ebebek bünyesinde çalışıyorum. Sertifikalar: * 6. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu 1. Yaşam İçin Beslenme ve Spor Kongresi-Acıbadem Üniversitesi * Beslenme AkademisiBeslenme Akademisi-Bahçeşehir Üniversitesi * İstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumuİstanbul Beslenme ve Diyetetik III. Öğrenci Sempozyumu-Haliç Üniversitesi * Diyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz KullanımıDiyetisyen Yolunda Öneriler ve Diyetlerde Ceviz Kullanımı-California Walnut Board & Commission * Obezite Diyetisyenliği KursuObezite Diyetisyenliği Kursu * Sporcu Diyetisyenliği Kursu

Post navigation

  • Günlük koşturmacada gebelik için böyle her şeyi hesaplayıp yemek çok zor oluyor ben g-besine başladım içinde süperbesinler var yemeye başladığımdan beri iyi geldiğinide farkediyodum

Bir yanıt yazın