Bu ay hamilelik döneminizin artık son aşamasıdır. Hamilelerin çoğu 40 haftayı doldurmadan önce doğum gerçekleşir. Bebeğiniz artık tamamıyla gelişimini tamamladığından her an doğum olabilir. Bu dönemde yalancı doğum sancıları ve gerçek doğum sancılarını ayırt edebilmek gerekir. Gerçek doğum sancıları düzenli ve sık aralıklarla şiddeti gitgide yükselerek gerçekleşir. 10 dakika içinde üç defa sancı duyulur ve her bir kasılma 50 saniye kadar devam eder. Yalancı doğum sancıları ise düzenden yoksundur ve sancılar arası uzundur. Şiddeti ise hep aynıdır. Gerçek doğum sancıları dinlenme ile geçmez. Düzenli şekilde ilerleyen ve şiddeti giderek yükselen kasılmaların başlaması, jöle yapısındaki tıkacın gelmesi ve suyunuzun gelmesi gibi belirtiler doğum başlıyor olduğuna işaret eder. Hastaneye giderek doktorunuz ile irtibat kurmalısınız. Doğum başlayınca rahim ağzı yavaş yavaş açılır. Bu açıklık 10 santimetre civarına ulaştığında doğumun ilk evresi sona ermiş olur.
Bebeğiniz bu ayda ortalama olarak 3000-3.300 gr. ağırlığında ve 51 santimetre boyundadır. Doğum için başın doğum kanalına girdiği bir konumda beklemektedir. Gelişimini tamamladığı için hareket alanı iyice azalmıştır. Lanogo tüyleri hemen hemen yok olmuştur. Dökülen lanugo tüyleri, cilttden dökülen hücreler bağırsaklarda ilk dışkının oluşmasını sağlar. Dış dünya için hazır bir durumdadır.
Genellikle anne ve baba adayları doğumun ”sezaryen doğum mu yoksa normal doğum mu?” olması konusunda kararsızdırlar. Bu konuda mutlaka doktor ile birlikte fikir işbirliği içinde olmanız sizi rahatlatacaktır. Doktorunuz hamilelik takibi sürecinde, gebeliği tamamen normal bir işleyiş içinde seyretmiş bir annede, bebek aşırı büyük değilse ve annenin doğum kanalı yeterli durumda ise vajinal muayenede çatı darlığı yok ise, en önemlisi de anne adayı normal doğum yapmak istiyorsa, normal doğum planlaması yapılabilir.
Bebeğinizin ters konumda bulunuyor oluşu, makat pozisyonuyla gelmesi ya da yan pozisyonda yatıyor olması, doğum sancıları sırasında bebeğin kalp seslerinde bozulma olması, bebekte oksijensizlik belirtilerinin olması, bebeğin çok kilolu olup annenin doğum kanalından geçememesi durumunda ise sezaryen ile doğum planlanmalıdır.
Haftalara göre gebelik ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/haftalara-gore-gebelik/