Gebeliğin ilk 12 haftalık dönemi sorunların en sık görüldüğü dönemi kapsıyor. Mayaklinik Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hüseyin Mutlu, bu dönemde rastlanan en önemli problemleri sizlerle paylaşıyor.
Hamileliğin İlk 3 Ayında Kanamalar
Gebeliğin ilk üç ayında en sık rastlanan şikâyetlerden biri vajinal kanamadır. Kanamanın meydana gelmesi acilen doktorunuzla irtibata geçmenizi gerektirir. Kanamanın saptanması her zaman gebeliğin sona erdiğini göstermez, fakat kontrol edilmesi gereken ve de bazı tedbirlerin alınması gereken bir durumdur. İlk üç aydaki kanamaların en sık sebepleri şunlardır
1- Düşük Tehdidi
Vajinadan kırmızı kanama mevcuttur. Yapılan muayenede rahim ağzı kapalıdır ve ultrasonografi kontrolünde bebek canlıdır. Gebelik haftasına göre bazı ilaçların kullanımı ve yatak istirahatı ile beraber cinsel ilişki yasağı gerektirir. Düşük tehdidi saptanan gebelikte alınan tedbirlerle sona erebilir veya olay durdurulamaz ve düşük meydana gelebilir.
Düşük tehdidi saptanan gebelerin kanamanın artması veya parça düşmesi durumlarında acilen doktoruna veya hastaneye başvurması gerekmektedir.
2- Durdurulamayan Düşük
Vajinadan kırmızı taze kanama ile birlikte parça da gelebilir. Bu durumda yapılan muayenede rahim ağzı açılmaya başlamış ve gebelik mahsulü görülebilir. Ultrasonografide bebek görülemez veya bebek görülse de canlı değildir. Düşük saptanmışsa müdahale ile kalan gebelik parçaları temizlenmesi gerekir.
Bu durumda yapılması gereken acilen bir sağlık kuruluşuna veya doktorunuza başvurmaktır. Muhtemelen hemen müdahale gerekecektir. Çünkü kanama oldukça fazladır.
3- Dış Gebelik
Dış gebelik 150 gebelikte bir saptanan anormal gebelik şeklidir. Yumurtlama zamanında birleşen yumurta hücresi ve sperm embriyo denen ilk bebek taslağını meydana getirdikten sonra rahim kanalı içinde yuvarlanarak rahim içine ulaşarak burada büyümeye devam eder. Rahim kanalında bu göç sürecini engelleyen her faktör dış gebeliğe sebep olabilir. En sık dış gebelik şekli rahim kanalının 3/2 dış kısmında meydana gelir. Burada büyüyen gebelik mahsulünün ince ve narin yapıda olan rahim kanalını parçalaması neticesinde veya burada da kanama meydana getirmesi sonucunda karın içine kanama meydana gelir. Dış gebelik olan bir kadında adet gecikmesi ile beraber, karın ağrısı, kanama, baş dönmesi, bayılma hissi gibi şikâyetler oluşur. Yapılan muayene ve tetkiklerde gebelik testi müspettir. Ultrasonografide rahim içinde gebelik kesesi görülemez. Rahim kanalında gebelik görülebilir veya kanama oluşmuşsa karın içinde bol miktarda kan saptanır.
Aciliyet gerektiren bir durumdur ve çoğunlukla operasyon ile tedavisi gerektirir. Günümüzde daha az travmatik olan laparoskopi ile dış gebelik kolaylıkla yapılmaktadır.
4-Gebelik ile İlgili Olmayan Kanamalar
Gebelik süresince meydana gelen kanamaların bir bölümü gebelik ile ilgili olmayabilir. Bunlar rahim ağzındaki yaranın kanaması, rahim ağzındaki polipler, vajinadaki bazı sorunlar nedeniyle olabilir. Kanama nedeniyle yapılan vajinal muayenede rahim içinden kanama olmadığı saptanır. Asıl sorun saptanır. Ultrasonografi ile yapılan kontrolde de bebek ve gebelikle ilgili sorun saptanmaz. Bu durumda alınan önlemler gebelik de göz önüne alınarak uygulanır.
Merhaba ben 14 hafta 5 günlük ikiz bebeye hamileyim az mikdarda kanamam var doktorum müayine eti bebeklerde hiç bi sorun yok benim rahim ağzımda kapalı çervix uzunluğu 34 mm görnürde bi sorun yok neden kanama olmuş ola bilir ?
Merhaba, eşimde 3 aydan beri adet görmüyor testlerdede durum belirsiz çıkıyor 3 tane test aldık üçüde farklı testti hepsi belirsiz çıktı çizgiler hiç çıkmadı ama karnı büyüyor göğüsleri büyüyor koronadan korktuğumuz için hastaneyede gidemiyoruz. Bugün açık renkte kanama oldu daha önce hiçbişey yotu sizce ne olabilir sıkıntı olurmu. Şimdiden cevap için teşekkürler