gebelik

Hamileliğin Son Döneminde Sizi Neler Bekliyor?

Bebeğinizin haberini aldığınız ilk zamanlarda “Bebeğime kavuşmak için onca zaman nasıl bekleyeceğim?” diye düşünmekten kendinizi alamazsınız.

Hamilelik dönemi, birtakım semptomlar yaşasanız da heyecanlı ve bir o kadar da güzel bir dönem olacaktır. İlk trimester bulantı ve kusma gibi günlük hayatı olumsuz etkileyen semptomlar geçirdiyseniz, sizin için zorlu geçmiş olabilir.

Ancak çoğu gebede ikinci trimester bu tip semptomlar sonlanır ve hamileliğin en keyifli dönemleri başlar. Zaman hızla geçmeye devam ederken artık hamileliğin sonlarına yaklaşırsınız.

Peki, hamileliğin son döneminde sizi neler bekliyor merak ediyor musunuz? O zaman gebeliğin son döneminde, özellikle hamileliğin son ayı anne adaylarını neler bekliyor gelin hep birlikte bakalım!

Hamileliğin Son Aylarında Yapılması Gerekenler

Şimdiye kadar zaman zaman bazı rahatsız edici fiziksel ve ruhsal değişimler yaşamış olsanız da bebeğinizi beklemenin tatlı heyecanını hep yaşadınız.

Şimdi ise zaman daralıyor ve bu heyecan kat be kat artıyor. Tabii bebeğinize kavuşacağınız ana gün sayarken bir yandan da birtakım hazırlıklara girişmekte fayda var.

Bakalım hem kendi konforunuz hem de bebeğiniz için hamileliğin son aylarında neler yapmanız gerekiyor:

  • Bebeğinizin Odasını Hazırlayın!

Doğuma yaklaşırken sizi stresten arındıracak en güzel aktivitelerden biri bebeğinizin odasını hazırlamak olacaktır. Eminiz bebeğiniz henüz mercimek tanesi kadarken kafanızda bir şeyler kurguladınız. İşte şimdi fikirlerinizi gerçeğe dönüştürme vakti!

Bebek doğduktan sonra eksik olan malzemeleri temin etme veya dekorasyon gibi detaylara uğraşmak için zamanınız olmayabilir. Bu nedenle miniğinizin odasına dair her şeyi tamamlamanız yerinde olacaktır.

Duvarları boyamak, mobilya almak, dekoratif ürünlerle odayı sevimli ve şık bir hale getirmek sizin için bir iş değil, aksine eğlence olacaktır. Tüm bunları tamamladıktan sonra bebeğinizin nevresim ve kıyafet gibi tekstil ürünlerini ütüleyip yerlerine yerleştirmeyi de unutmayın.

Bebek odası ürünlerine kolay ulaşabilmek için aşağıdaki linke tıklayın.

https://www.e-bebek.com/bebek-odasi-c3771/

  • İhtiyacınız Olabilecek Malzemelerin Listesini Yapın ve Onları Temin Edin!

Biberon, emzik, göğüs pompası, göğüs pedi, lohusa sütyeni, havlu, banyo setinden tutun da bebek arabasına kadar almanız gereken o kadar çok şey var ki!

Doğum zamanında ve sonrasında mutlaka ihtiyacınız olabilecek ürün listesini belirleyerek mutlaka ertelemeden temin edin ve sonrasında hastane çantanızı hazırlayın. Son ana bırakıp da elinizin ayağınızın birbirine dolanmasını istemezsiniz. Üstelik miniğinizin erken gelmesi gibi bir sürprizle karşılaşmanız da olasılıklar arasında.

Biz sizi düşündük ve sizler için doğum öncesi ihtiyaç listesi hazırladık. Listeye hemen ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayın.

https://www.bebek.com/dogum-oncesi-ihtiyac-listesi/

  • Egzersiz Yapmayı İhmal Etmeyin!

Karnınız fazla büyümüş, kilo almış ve kendinizi kısıtlanmış hissediyor olabilirsiniz. Ancak yarım saatlik yürüyüş bile olsa egzersiz yapmak bu dönemde oldukça önemli.

Hiçbir şey yapamıyorsanız bile, nefes egzersizi yapmak sizi rahatlatmaya yetecektir. Bu egzersizler sizi mental olarak rahatlatmanın yanında doğuma da hazırlayacaktır.

gebelik

  • Doğuma Hazırlık Kurslarına Katılın!

İlk hamileliğiniz ise son aylar geldiğinde kendinizi daha gergin ve stresli hissedebilirsiniz. Başınıza ne geleceği konusunda habersiz veya yanlış bilgilendirilmiş olabilirsiniz.

Hem kendinizi rahatlatmak ve sizinle aynı duyguları yaşayan insanlarla tanışmak hem de doğum ve bebek ile ilgili doğru bilgiler edinebilmek için doğum kurslarına katılabilirsiniz.

  • Evinizi Baştan Aşağıya Temizletin!

Doğum yaptıktan sonra detaylı bir temizlik yapmak için çok vaktiniz olmayacak. Ayrıca minik yavrunuz gelmeden önce yapılması gereken badana, halı ve koltuk yıkama, perde yıkama gibi ağır işleri hallederseniz hem bebeğinize temiz bir ortam sağlamış olursunuz hem de misafir ağırlamanız gerektiğinde strese girmezsiniz.

  • Size Yardımcı Olacak Birilerini Ayarlayın!

Eğer imkanınız varsa, özellikle lohusa döneminde yanınızda bulunup size yardımcı olacak birilerini ayarlamakta fayda var. Bu kişi anneanne, babaanne, kardeş ya da teyze gibi bir yakınınız veya hemşire, bakıcı gibi bir yardımcı olabilir.

Hem psikolojik hem de fiziksel olarak yardıma ihtiyaç duyacağınız bir dönemde gelen yardım tekliflerini şimdiden reddetmemenizi öneririz.

  • Çocuk Doktoru Araştırın!

Doktor seçiminin ne kadar önemli olduğunu hamileliğinizde anlamadıysanız, bebeğiniz doğduğunda daha iyi anlayacaksınız. Bu nedenle şimdiden güvenebileceğiniz, kolayca ulaşılabilir ve tecrübeli bir çocuk doktoru araştırmasına girişmekte fayda var.

  • Fırsat Buldukça Uyuyun!

Uyku meselesini etrafınızdaki pek çok kişiden duyduğunuz için size klişe gibi gelebilir. Ancak bunu sadece doğum sonrasında çok fazla uykusuz kalacağınız için söylemiyoruz.

Hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için kaliteli bir uyku oldukça önemli!

gebelikGebelikte Son Ay Şikayetleri Nelerdir?

Gebeliğin sonlarına yaklaştıkça heyecanla birlikte birtakım rahatsızlıklar da artış göstermeye başlar. Gebelikte son ay şikayetleri;

  • Uykusuzluk
  • Bel ve sırt ağrısı
  • Kramp
  • Nefes almada güçlük
  • Sık idrara çıkma
  • Mide yanması
  • Baskı hissi
  • Denge problemi
  • Bebeğin sert tekmeleri şeklinde maddelenebilir.

Bu şikayetler her gebede aynı şekilde görülmeyebilir; ancak sıklıkla yaşandığı bilinen şikayetlerdir. O zaman gelin en sık yaşanan uyku ve mide yanması şikayetlerini daha yakından inceleyelim.

Gebelikte mide yanmasına ne iyi gelir konulu makalemizi incelemek için aşağıdaki linke tıklayın.

https://www.bebek.com/gebelikte-mide-yanmasina-ne-iyi-gelir/

Hamileliğin Son Ayında Uyku

Hamileliğin son ayında uykunun hem bebeğiniz hem de sizin için ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Ancak şöyle ki, 10 hamileden 9’u özellikle gebelikte son ay uyku problemiyle baş başa kalır. Peki ama neden?

  • Öncelikle hamileliğin son aylarında karnınız çok fazla büyür. Bu da rahat edeceğiniz uyku pozisyonunu almayı zorlaştırır.

Sırt üstü veya yüzüstü yatmayı tercih edenlerden olabilirsiniz. Ancak yüz üstü yatmanız mümkün değildir ve sırt üstü pozisyonda ise karnınız, bebeğe giden kan damarlarına baskı uygulayarak olumsuz bir etki yaratabilir.

Bu nedenle hamileyken en doğru uyku pozisyonu yan yatış pozisyondur. Özellikle sol tarafa yatmak, kan ve besin maddelerinin bebeğe daha kolay bir şekilde iletilmesini, annenin kalbine ve rahmine giden kan akışının artmasını sağladığından hamilelere tavsiye edilmektedir.

  • Gebeliğin son aylarında çok fazla kilo almış olabilirsiniz.

Fazla kilolarınız nefes alıp vermede güçlük yaşamanıza, dolayısıyla uyku apnesi ve horlama gibi uyku kalitenizi bozacak rahatsızlıklar yaşamanıza neden olabilir.

Horlama problemi yaşayan hamilelerde preeklampsi ve yüksek tansiyon yaşanması arasındaki anlamlı ilişkiden ötürü bu durumu doktora bildirmenizde fayda vardır.

Bunun yanı sıra doktorunuza danışarak uyku bantlarından yararlanabilirsiniz.

  • Sırt ağrısı, karın bölgesinde kaşınma, bebeğin fazla hareket etmesi, mide ekşimesi ve kötü rüyalar görme gibi problemler özellikle hamilelikte son ay sıkça rastlanan problemlerdir.

Hamile kadının uyku problemi yaşamasında bu nedenler de etkili olabilir.  

Hamileliğin Son Günlerinde Mide Yanması Neden Olur?

Gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren yaşanabilen mide ekşimesi, hamilelikte salgılanan gebelik hormonlarının sindirimi yavaşlatması ve progesteron hormonunun mide ile yemek borusu arasındaki kapakçığın gevşemesine sebep olması neticesinde gerçekleşir.

Hamileliğin son günlerinde mide yanması yaşanmasının en önemli sebebi ise rahmin büyümesi ve mide de dahil olmak üzere iç organları sıkıştırmasıdır.

Gebelikte yaşanan bu probleme engel olmak içinse;

  • Baharatlı, kızarmış ve yağlı yemeklerden kaçınmalı,
  • Az az sık aralıklarla beslenmeli,
  • Öğünlerinizi yavaş bir şekilde tüketmeli,
  • Asitli ve gazlı içeceklerden uzak durmalı,
  • Yemeklerden sonra hemen uzanmamalı,
  • Uyurken yüksek bir yastık kullanmalısınız.

Hamileliğin Son Günleri Belirtileri Nelerdir?

Özellikle ilk hamileliğiniz ise doğumun yaklaşıp yaklaşmadığını anlamak sizin için zor olabilir. Biz de bu nedenle size hamileliğin son günleri belirtileri hakkında birkaç ipucu vermek istedik 🙂

  • Bebeğin pelvise doğru inmesi ve böylelikle daha rahat nefes alma,
  • Rahim ağzındaki incelmeye bağlı olarak nişan gelmesi (her gebelikte olmayabilir),
  • Hiç geçmeyen bel ve karın ağrısı (adet öncesi döneme benzer),
  • Enerjik ve heyecanlı hissetme,
  • Şiddeti giderek artan ağrılı kasılmalar,
  • Suyun gelmesidir.

Her ne kadar sizi rahatsız eden durumlar oluşsa da hamileliğin son ayı oldukça heyecanlı bir süreçtir. Bebeğinize kavuşacağınız anı hayal ederek hamilelik ve doğuma ait tüm streslerinizden arınabilirsiniz.

Doğum bu kadar yaklaşmışken doğum ile ilgili makalelerimizi okumamak olmaz!

https://www.bebek.com/sezaryen-dogum-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey/

https://www.bebek.com/normal-dogum-hakkinda-merak-edilen-her-sey/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı?

Hamilelikte Kas Gevşetici Kullanımı

Hamilelikte Havuç Yemek: Gebelikte Havuç Yenir mi?