Anne olmaya çok yaklaştığınız hamileliğinizin son dönemlerinde, içinizde bir can büyütüyor olmanızın sonucunda sahip olduğunuz rahatsızlıkların en başında bulantı problemi gelir. Bu sebeple anne adaylarının sıklıkla rahatsızlık duydukları konu olan hamilelikte kusmak, mide bulantısı ve benzeri durumların sebepleri ve rahatlamak için neler yapılması gerektiği ile ilgili bilgi edinmekte fayda var.
Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne Sıklıkla Görülür?
Hamilelik nedeniyle meydana gelen bulantı, genellikle gebeliğin altıncı haftasında görülmeye başlar. Her insanın yapısı farklı olduğundan dolayı, gebelik dönemi bulantının ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreceği de kişiden kişiye farklılık gösterecektir. Aynı zamanda bulantı süreci ve problemin ne kadar süreceği anne karnındaki bebeğin durumuna göre de değişkenlik gösterir.
Hamilelikte bulantı ve kusma şikayeti, genellikle 12. haftadan sonra azalmaya başlar. Ancak bazı kadınların hamilelik dönemi boyunca bu şikayetleri yaşaması da söz konusu olabilir. Gebelik hormonları, bebeğin rahimde büyümesi, büyüdükçe annenin iç organlarına yaptığı baskı, hamileliğin son haftaları olarak bilinen üçüncü trimester dönemde de anne adayının bulantı şikayetinin artmasına sebep olur. Öyleyse hamilelikte kusmak can sıkıcı bir durum olsa da bunun çok doğal bir süreç olduğunu unutmamak gerekir.
Hamilelikte Mide Bulantısının Temel Sebepleri Nelerdir?
Gebelik döneminde yaşanan mide problemlerinin tek bir nedeni olduğu söylenemez ancak yapılan araştırmalar bulantının temel sebebinin, hamileliğin getirmiş olduğu hormon değişiklikleri olduğunu gösterir. Hamileliğin ilk aylarında artış gösteren BHCG ve östrojen hormonları, kadınlarda bulantı probleminin kaynağı olarak kabul edilir.
Yapılan diğer araştırmalar, problemin bir diğer sebebinin de psikolojik olabileceğini söyler. Genellikle planlanmamış gebeliklerde veya hane içi huzurun olmadığı evlerde kadınların hamilelik dönemlerini daha zor ve şiddetli ağrılarla geçirdiği görülür.
Uzmanlar hamilelikte kusmak ve bulantı gibi sorunların çözümü için anneyi rahatlatmayı temel alan aktivitelerin yapılmasını ve annenin bebekle bağını kuvvetlendirmeye çalışmasını önerirler. Aynı zamanda iki veya daha fazla çocuğa hamile kalan annelerin bu dönemi çok daha zorlu atlattığı bilinir. Bu durumun temel sebebi, vücutta salgılanan hormonların annenin taşıdığı çocuk sayısıyla doğru orantılı olarak artış göstermesidir.
Gebelikte bulantı problemi ayrıca anne adayının bilinçsiz bir şekilde oluşturmuş olduğu savunma mekanizması olarak da yorumlanır. Tat ve kokuya hassaslaşma durumu sonucunda, istemsizce kendini toksik maddelerden ve kendine zarar verebileceğini düşündüğü ürünlerden uzak tutar.
Üçüncü Trimester Döneminde Bulantı ve Kusma Şikayetlerinin Sebebi Nedir?
Çoğu anne adayı, gebeliğin 6. haftası ile 12. haftası arasında bulantı ve kusma şikayetlerinde bulunurlar. Ancak maalesef bu şikayetlerden 12. hafta sonunda kurtulamayan kadınlar da vardır. Hamileliğin ilk üç aylık döneminin yanı sıra devam eden bulantı şikayetlerinin temel sebebi, bebeğin rahim içindeki büyümesiyle birlikte karın bölgesinde yer alan iç organların sıkışması sonucunda oluşan rahatsızlıklardır. Diğer oranlarla birlikte sıkışan mide reflü adı verilen problemin ortaya çıkmasına, yani yemek borusuna asit çıkmasına neden olur.
Hamile kadınların dikkat etmeleri gereken en önemli şey, bulantı ve kusma sonucu sıvı kaybının kontrolüdür. Bu sorun karşısında anne adayı kilo kaybetmeye başlarsa veya rahatsızlığı dayanılmayacak noktaya gelirse hemen doktoruna başvurması gerekir.
Gebelikte Sabah Bulantısı Sebepleri Nelerdir?
Gebeliğin ilk üç ayını kapsayan birinci trimester dönemde meydana gelen bulantılar, genellikle sabah uyanır uyanmaz başladığından dolayı bu rahatsızlık, “sabah hastalığı” olarak da anılmaktadır. Bu durum, kadın vücudunun farklı bir yapıya bürünme aşamasında göstermiş olduğu reaksiyon olarak açıklanabilir. Genellikle ilk hamileliklerde daha yoğun bir şekilde görülür.
Anne adayının ilk 3 aylık dönemde kilo alamaması, iştahının kapanması normal bir durum olarak değerlendirilir ve korkmanızı gerektirecek bir şey değildir. Eğer bu dönemde kilo kaybetmiyor, yeterince sıvı tüketiyor ve gün içinde beş kereden fazla kusacak hale gelir gibi mide bulantısı yaşamıyorsanız genellikle semptomların bebeğinize zarar vermesi konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Ancak şiddetli kusmaya bağlı olarak kilo ve sıvı kaybı yaşanması acilen doktora danışılması gereken bir durumdur.
Hamilelik Bulantısının Geçmesi için Ne Yapılabilir?
Eğer hamileliği boyunca hiç bulantısı olmayan şanslı azınlıktan değilseniz önerilerimize kulak vermek isteyebilirsiniz. Çünkü anne olmaya hazırlanırken yaşadığınız tatlı heyecanın yanı sıra hamilelikte kusma şikayetiyle başa çıkman gerekebilir. Öyleyse, gebelik mide bulantısına ne iyi gelir diye tasarlanan anne adaylarımıza, sorunun çözümüne yönelik birkaç önerimiz olacak:
-
Gün içerisinde yediklerinize dikkat edin.
Gebelik hormonları sebebiyle ortaya çıkan bulantının yanı sıra, tükettiğiniz yiyecekler de kendinizi kötü hissetmeye hatta bazen kusmaya neden olabilir. Bu nedenle bizim tavsiyemiz yoğun baharatlı, ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız olacaktır.
-
Kendinizi gün gün içerisinde aç bırakmayın.
Sabah bulantısı çekmemek için en etkili yollarından bir tanesi, uyanır uyanmaz hafif, midenizi tutacak tuzlu yiyecekler yemek. Galeta, kuruyemiş, tuzlu kraker örnek olarak gösterilebilir. Şifonyerinizin üst çekmecesine sağlıklı atıştırmalıklardan stok yapmanızı öneririz.
-
Yemek yerken tıka basa doymayın.
Hamilelik dönemini rahat geçirmenizi sağlayacak en önemli şey, kendinizi az ve sık yemek yemeye alıştırmak olacaktır. Mideye tek öğünde öğütülmeyecek kadar yemek göndermek, rahminizde bir bebek olmadığı durumlarda bile rahatsız ediciyken bir de bebek varken düşünsenize…
-
Bol bol sıvı tüketin.
Sıvı tüketmelisiniz derken elbette kafeinli ve asitli içeceklerden bahsetmiyoruz. Bol su tüketmenin yanında doktorunuzun önerdiği rahatlatıcı bitki çayları, ayran, kefir ve taze meyve suları tüketmek sizi rahatlatır.
-
Rahat kıyafetler tercih edin.
Vücudunu sıkmayıp daha rahat etmenizi sağlayan kıyafetler giyinmeyi tercih etmelisiniz. 9 ay boyunca sürecek olan bu rahatlık doğumdan sonra klasik giyime dönmeyi biraz zorlaştırabilir.
-
Kendinizi eve kapatmayın.
Doğa yürüyüşü yapmak ve temiz hava almak, kendinize yapabileceğiniz en güzel iyiliklerden biri. Gebelik boyunca eve kapanmak yerine, anormal bir hamilelik geçirmediğiniz sürece ve doktorunuzun bilgisi dahilinde düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapabilirsiniz.
-
Yemekten sonra hemen uzanmayın, yatmayın.
Yediklerinizin midenizi rahatsız etmesini istemiyorsanız yemekten hemen sonra uzanmak yerine yaklaşık 20-30 dakika sonra yatar pozisyona geçmeniz gerekir.
Gebelikte geceleri mide bulantısı yaşamanın en önemli sebeplerinden biri de yatmadan hemen önce bir şeyler yemektir.
-
Kendinizi rahatsız hissettiğiniz ortamlardan hemen uzaklaşın.
Seni rahatsız eden bir şeyin olduğu bir yerde durmamalısın. Örneğin burnuna kötü bir koku gelirse, odanın sıcaklığı senin için bunaltıcı ise veya bulunduğun ortam gerginse; kendin ve bebeğin için oradan uzaklaşmayı tercih edebilirsin.
-
Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun.
Gebelik döneminde yaşanılan rahatsızlıklardan en kolay kaçış yollarından biri de uykudur. Rahatlamaya yardımcı olacaktır.
-
Süt ve süt ürünler tüketin.
Süt, peynir, yoğurt gibi ürünler, bulantılarının hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ara öğün olarak taze meyvelerle birlikte tüketilebilir.
-
Hamilelik egzersizleri yapın.
Spor yapmak, hem mental hem de fiziksel olarak rahatlamaya yardımcı olan bir aktivitedir. Hamilelik ve spor ile ilgili doktorunuzla görüştükten sonra, hekiminizin bilgisi dahilinde egzersiz yapabilirsiniz.
-
Yorulmamaya çalışın
Kendinizi olabildiğince yormamaya ve hamileliğinizi dinlenerek geçirmeye özen göstermelisiniz. Hiçbir şey sizin ve miniğinizin sağlığından daha önemli değil.
-
Kusmamak için direnmeyin.
Bulantı baş edilemeyecek noktaya geldiyse hamilelikte kusmak sizi korkutmasın. Kusmamak için direnç göstermek bulantının şiddetlenmesine sebep olur. Günde beş defanın altında olduğu sürece kusmak, hamile kadınlar için normaldir.
Kusmak İçin Neler Yapılır?
Kendinize zarar vermeden kusmanın en kolay yolu tuzlu bir ılık su içmektir. Tuz, vücudun elektrolit dengesini bozar ve kusmaya yardımcı olur. Bu en doğal ve zararsız kusma yöntemi olacaktır.
Bir başka kusma yöntemi de parmak veya diş fırçası yardımıyla yutak refleksini harekete geçirerek kusmaktır. Dilinizin arka kısmına doğru parmağınızı veya diş fırçanızı yavaşça bastırarak kusmanızı sağlayabilirsiniz. Ancak kendinizi kusturmaya çalışırken boğazınızı tahriş etmemeye ve bunu alışkanlık haline getirmemeye dikkat etmek gerekir.
Gebelik dönemi birinci trimester dönemi ya da, üçüncü trimester dönemi bulantı ve kusmalarının anormal seviyeye gelmesi durumunda hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Çünkü hamilelikte kusmak gebeliğin çok doğal bir belirtisi olsa da, günde beş ve daha fazla kusmuyor olmak sizin de bebeğinizin de sağlığını riske atabilir. Kendinizi stresten, yorgunluktan ve sağlıksız gıdalardan uzak tutmalısınız. İçinizde bir can büyütüyorsunuz ve bu hiç kolay değil. Stresten uzak durun, kendinizi sevin, yaşadığınız ve başardığınız şeyle gurur duyun!
“Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?” Konulu yazımızı okumak için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.
Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? : https://www.bebek.com/hamilelikte-mide-bulantisina-ne-iyi-gelir/