Gebeliğin erken haftalarında ve ilerleyen aylarda, doğuma yakın haftalarda çeşitli nedenlerle anne adayı zaman zaman karın ve kasık ağrısı hissedebilir. Bu ağrıların çeşitli sebepleri olabilir, bu sebeplerden bazıları önemsiz ve tedavi gerektirmez iken bazıları önemlidir ve tedavi hatta hastanaye yatış bile gerektirir.
Hamileliğin 3. ve 4. aylarından kasık bölgelerinde bıçak saplar gibi keskin bir ağrı hissedilebilir. Hareket etmekle, aniden ayağa kalkmakla bu ağrı birden şiddetlenebilir. Bu ağrının sebebi rahmin büyümesine bağlı rahim etrafındaki bağların ve ligamentlerin gerilmesidir. (Round ligament ağrısı) Rahmin büyümesine bağlı gelişen round ligament ağrısı genellikle sağ tarafta olur fakat her iki tarafta da olabilir.
Gebeliğin son aylarında Braxton-Hicks kontraksiyonları denilen yalancı doğum ağrıları da karın ağrıları hissedilmesine sebep olabilir. Eğer bu tür kasılmalar sık ve şiddetli geliyorsa ve geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız, gerçek doğum ağrıları veya erken doğum eylemi belirtisi olabilir.
Hamilelik sürecinde nadiren pelvis yani leğen kemiği eklemlerinde aşırı ağrı hissi oluşabilir. Yumurtalık (over) kistleri de hamilelik sırasında nadiren oluşabilir ve yırtılma (rüptür), burkulma (torsiyon) gibi nedenlerle kasık ağrısına neden olabilir.
HCG hormonu, kanda ve idrarda yapılan gebelik testleri ile gebeliğin erken dönemlerindeki bulgular ele alınmaktadır. Hamileliğin erken döneminde yükselerek önce kanda sonra da idrarda tespit edilebilir hale gelen HCG hormonu, gebelik testlerinin pozitifleşmesine sebep olmaktadır.
Aşerme belirtileri genellikle 4. aydan itibaren kesilmeye başlar. Çok nadir olarak 5. aya kadar uzayabilir. Aşermek bir sorun olarak algılanmamalıdır. Bu durum bebeği koruyacak olan fizyolojik bir kalkandır. Araştırmalar normal koşullarda devam eden aşermenin, bebek için faydalı olduğunu göstermiştir. Yoğun yaşandığında, vücutta vitamin, tuz ve sıvıların eksilmesine dengelerin bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekir.
Gebelikte karın ve kasık ağrısının çok çeşitli nedenleri olabilir. Round ligament ağrısı özellikle 3. – 4. aylardan sonra zaman zaman alt karın bölgesinde ve kasıklarda aniden bıçak saptanır tarzda bir ağrıya sebep olur. Bu ağrı artık büyümekte olan rahmin etrafındaki bağların gerilmesine bağlıdır.Tipik olarak bu ağrılar aniden ayağa kalkarken, yatakta sağa-sola dönerken, ani hareketler yaparken, bazen öksürük sırasında şiddetlenir. Bu hareketler rahmin etrafındaki bağların hareket etmesine ve gerilmesine sebep oldukları için ağrıya sebep olurlar fakat ağrı kısa süreldir
Hamilelikte hormon değerleri olan östrojen, artan kan basıncının da ana nedenidir. Hamilelikte bu tür değerler çok yüksek yada çok fazla düşük ise mutlaka doktor tarafından kontrol olunmalı ve gereken önlemler alınmalıdır. Aksi halde hem anne sağlığı tehlikede hem de bebek sağlığı tehlike de olabilmektedir.
İlk gebeliğinde düşük yaşayan veya düşük endişesi yaşayan kadınlarda ne yapılmalıdır? Doktorlarımız bu durumda önerdikleri özellikle progesteron. Progesteron yumurtlamadan hemen sonra yumurtalıklardan salgılanan ve rahimin içini döşeyen endometrium tabakasının desteklenmesini sağlayan bir hormondur. Erken gebelikte eğer yumurtalıktan bu hormonu salgılayan kısım (korpus luteum) çıkartılırsa gebelik düşük ile sonuçlanır. Adet siklusunun ikinci yarısında progesteronun yetersiz salgılanması Luetal Faz yetmezliği olarak adlandırılır. Ancak bu durumun tanısı ve tedavi gerektirip gerektirmediği konusunda şüpheler vardır ve bilimsel alanda fikir birliği sağlanamamıştır.