hamilelik belirtileri bas donmesi

Hamilelik Belirtileri: Baş Dönmesi!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hamile misin? Açıklanamayan baş dönmesi yaşıyor ve bunun sizin veya bebeğiniz için ne anlama geldiğini merak ediyor musunuz?

Özellikle gebeliğin başlangıcında baş dönmesi oluşabilir. Kusma ve bulantı ile birlikte baş dönmesi, tipik bir hamilelik belirtisidir. Genellikle hamilelik belirtisi olan baş dönmesi güvenlidir, yalnız baş dönmesine eşlik eden bir çarpıntı, baş ağrısı veya bulanık görme eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte Baş Dönme Nedenleri;

Gebelikte baş dönmesi çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Hep birlikte bu nedenleri inceleyelim;

  • Düşük kan şekeri
  • Aşırı sıcaklık
  • Diyabet
  • Zihinsel faktörler
  • Hızlı kalkmak
  • Anemi
  • Düşük tansiyon

Tipik hamilelik belirtileri de fiziksel değişimin bir parçasıdır.

Gebelikte İlk Üç Aylık Dönem

Hamileliğin ilk üç ayında vücudun güçlü bir hormonal değişimle başa çıkması gerekir. Bu süre içerisinde anne adaylarının yüzde 75’inde bulantı veya baş dönmesi gerçekleşebilir. Bunun tek sebebi kadınlık hormonu olan “progesteron”dur.

Kadınların vücudu üzerinde sakinleştirici etkisi olmasına rağmen, yorgunluk ve baş dönmesi etkilerini tetikler.

Gebelikte İkinci Üç Aylık Dönem

Bulantı ikinci üç aylık dönemde genellikle azalsa da, hamile kadınların hala baş dönmeleri devam edebilir. Bu durumun sebebi kan basıncıdır. Bu sürede, damarlar genişlemeye devam eder, kan yavaş yavaş pompalanır. Yatar veya oturur pozisyondayken ayağa kalkma sırasında baş dönmesi yaşanabilir. Buna ‘durumsal kan basıncı’ denir. Kan basıncının hızla düşmesi sonucu birdenbire beyine daha az kan gitmesi bu duruma sebep olur. Böyle bir durumu ortadan kaldırmak için anne adayları çok yavaş hareket etmeli ve daha dikkatli ayağa kalkmalıdır.

Gebelikte Son Üç Aylık Dönem

Gebeliğin son döneminde, rahmin fazla büyümesine bağlı rahime giden kan miktarı artar ve bu sebeple beyin gibi diğer organlara anlık kan pompalanmasında bir güçlük oluşabilir, bu da baş dönmesi veya bayılma hissine sebep olabilir. Büyüyen rahmin annenin kan damarları üzerine bası yapması sonucu göz kararması, baş dönmesi ve bayılma hissine neden olabilir.

Kan Şekerine Bağlı Baş Dönmesi

Hamilelik sırasında kan şekeri seviyesi daha sık düşebilir. Hamile bir kadının bazal metabolizma oranı, hamileliğin sonunda yüzde 20 artar. Düşük kan şekeri seviyesi baş dönmesine sebep olur. Sık aralıklarla ve azar azar yemek yiyerek, öğünler arasında atıştırma yaparak bu durumu engelleyebilirsiniz. Ayrıca vücut uzun süre susuz bırakılmamalıdır.

Sıcaklığa Bağlı Baş Dönmesi

Aşırı sıcaklıkta hamilelik sırasında baş dönmesine sebep olabilir. Sıcaklık, anne karnındaki bebekler için tehlikelidir. Bu nedenle özellikle hamilelik sırasında sauna veya sıcak banyolar yasaktır, çünkü bebeğe zarar verebilir ve baş dönmesine sebep olabilir. Yeterli hidrasyon ve spor vücudun aşırı ısınmasına önlemeye yardımcı olur.

Sıcaklığa bağlı baş dönmesine yüksek ateşte eşlik ederse mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Zihinsel Sebeplerden Kaynaklı Baş Dönmesi

Hamilelik sırasında baş dönmesi genellikle psikolojik nedenlere sahiptir. Aşırı streste baş dönmesine sebep olabilir.

Hamilelik Belirtileri: Baş Dönmesi!

Anemi

Hamilelik sırasında vücudunuzun, hem sizin ihtiyaçlarınızı hem bebeğinizin ihtiyaçlarını desteklemek için daha fazla kan üretmesi gerekir.

Gebe kadınların yüzde 50’sinden fazlası anemi hastasıdır. Yeterince besin alsanız bile hamilelikte hafif bir anemi olması şaşırtıcı değildir; bununla birlikte, şiddetli anemi özellikle ayağa kalkarken beyne yeterince oksijen iletilmemesinden baş dönmesine neden olabilir.

NOT: Hamileliğiniz sırasında mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız, doktorunuz size bu semptomları yönetmeniz için ilaç vermiş olabilir. İlaç kullanımından sonra başınız dönmeye başlarsa bu durumu doktorunuza mutlaka bildirin. Çünkü kullandığınız ilaçlar baş dönmesi oluşturabileceğinden doktorunuz bu olumsuz etkiyi önlemek icin ilaçlarınızı değiştirebilir.

Düşük Tansiyon

Hamileliğinizin başlarında hormonlar bebeğinize yeterli miktarda kan akışını sağlamak için kan damarlarınızı genişletir. Bununla birlikte vücudunuzdaki yeni genişlemiş olan dolaşım sistemi ile kan hacminin ve rahminize giden artan kan miktarının kombinasyonu, kan basıncının normalden düşük olmasına sebep olur.

Bazı kadınlarda varisli damarlar olduğundan, hamilelikte bu damarlar genişlediğinden bu da bas dönmesine sebep olabilir.

Hamilelikte Dolaşım Bozuklukları

Baş dönmesine ek olarak, birçok kadın gebelikte özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında dolaşım problemlerinden şikayet eder. Bunun en yaygın sebebi ise düşük tansiyon ile birlikte hamilelikteki hormonal değişikliklerdir.

  • Çarpıntı
  • Kulaklarda çınlama
  • Baş dönmesi
  • Güçsüzlük

Gebelikte Dolaşım Problemlerinin Nedeni

Hamilelikte dolaşım bozukluklarının farklı nedenleri olabilir. Kan basıncı veya kan seviyesindeki dalgalanmalar genellikle dolaşımdan kaynaklıdır. Bu belirtiler ilk üç aylık dönemden sonra ortaya çıkarsa, bu durum mutlaka doktora bildirilmelidir.

Hamileliğin son üç aylık döneminde, nadir dolaşım bozukluğu ortaya çıkar. Taşikardi, bulantı ve baş dönmesi özellikle sırtüstü pozisyonda ortaya çıkan tipik semptomlardır. Bu pozisyondayken çocuk, annenin kan damarlarına baskı yaparak kan dolaşımını engeller.

NOT: Hamilelik sırasında baş dönmesi yaşıyorsanız sırt üstü yatmamalısınız.

Anne Adayları Dolaşım Problemlerini Önlemek için Neler Yapmalıdır;

Anne adayları dolaşım problemlerini yaşamamak için bazı kurallara uymalıdırlar. Aşağıdaki ipuçları size bu konuda yardımcı olabilir.

  1. Yüzmek, bisiklete binmek, yürümek kalp damar sistemini nazikçe eğitir ve dolaşım sorunlarına karşı sizi korur.
  2. Dinlenme: Hamilelikte vücudun çok fazla dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu nedenle rahat bir uyku oldukça önemlidir.
  3. Diyet: Sağlıklı ve dengeli diyet hamilelik sırasında dolaşım problemlerini önler. Gün boyunca küçük atıştırmalıklar kan şekeri seviyesini düzenler ve dolaşım bozukluklarına karşı korur.
  4. Sıvı alımı: Hamile bir kadın günde 3 litre su içmelidir. Yeterince vücuda alınmayan su dehidrasyon sonucu dolaşım sorunlarına yol açarak bebeğe zarar verebilir. Suyun yanı sıra sıvı alımınıza önem veren şeyin süt, yoğurt veya meyve suyu olduğunu da unutmayın. Alkollü ve şekerli içeceklerden kaçının.

Doğru şekilde alınan sıvı yorgunluk, kabızlık, su tutma gibi diğer yaygın gebelik semptomlarıyla mücadele etmenize yardımcı olabilir.

NOT: Eğer sık sık tuvalete çıkmaktan şikâyetçiyseniz kafeinli içeceklerden uzak durun ve yatmadan hemen önce çok fazla sıvı almayın.

  1. Temiz hava: Kalabalık ortamlardan uzak durarak veya toplu taşıma süresini kısa tutarak havasızlığı önleyebilirsiniz.
  2. Rahat kıyafetler: Kan dolaşımını sınırlamayacak veya aşırı ısınmanıza neden olmayacak şekilde kıyafetler tercih edin. Ayrıca iç çamaşırınızın da çok dar olmaması gerektiğini unutmayın.
  3. Demir takviyesi: Kansızlığa bağlı en sık baş dönme sebebi demir eksikliğidir. Böyle bir durumda demir takviyesi şarttır. Bu aneminin neden olduğu baş dönmesini engellemeye yardımcı olacaktır.

Hamileliğin Güzel Yanları da Var!

Baş dönmesi, mide bulantısı, şişmiş ayaklar ve gün geçtikçe büyüyen karnınız! 9 ay uzun bir süre gibi gözükse de zamanın çabucak geçtiğine sizde şaşıracaksınız. Bu süre zarfında, sizi mutluluktan başınızı döndürecek muhteşem anlara şahit olacaksınız.

ERKEN HAMİLELİK BELİRTİLERİ konulu makalemizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

ERKEN HAMİLELİK BELİRTİLERİ: https://www.bebek.com/hamilelik-belirtileri/

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Çikolata Kistleri (Endometriozis)

Anneler Günü Hediye Önerileri

Taşıyıcı Annelik İle İlgili Tüm Detaylar!