hamilelik belirtileri

Hamilelik Belirtileri: Mide Bulantısı ve Yanması

Mide, vücudun en hızlı etkilenen organlarından biridir. Özellikle gebelik gibi hassas dönemlerde mide ile ilgili şikâyetler daha sık görülür. Hamilelik belirtileri arasında sayılan mide bulantıları ve hamileliğin ilk haftalarından başlayıp son dönemlerine kadar devam edebilen mide yanması durumları, bu şikâyetlerin başında gelmektedir. Bu nedenle hamilelikte mide bulantısı ve hamilelikte mide yanması konuları, anne adaylarının en çok merak ettiği konuların ilk sıralarında yer alır.

Peki gebelikte bu mide sorunları neden olur, nasıl önlenir, neler iyi gelir, birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?

Aniden meydana çıkan mide bulantıları, birçok kişi tarafından erken hamilelik belirtisi olarak bilinmektedir. Bundan dolayı bir kadın bebek beklediğinden ilk olarak adet gecikmesi veya sabah bulantıları yaşadığında şüphelenir. Aynı durum bebek sahibi olacağınızı öğrendikten sonrası için de geçerlidir.

Anne adaylarının yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen bulantı ve kusmaların nedeni ise tam bir merak konusudur.

Gebelikte yaşanan bulantıların nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hormon seviyelerindeki artış

Gebelik hormonlarından progesteron ve östrojenin seviyelerindeki ani yükselmeler, kadınlarda mide bulantısına yol açabilir.

  • Anne adayının ilk gebeliği olması

Daha önceden bir hamilelik yaşamamış kadınların vücudunda ilk defa karşılaşılan bu duruma karşı bir adaptasyon süreci başlar. Bu adaptasyonun sonucu olarak da mide bulantıları görülebilir.

  • Stres ve yetersiz beslenme gibi çevresel faktörler

Gebeliğe yönelik endişeler, stres ve kaygıyı tetiklerken koku hassasiyeti de yeme düzeninde bozulmalara yol açabilir. Uzun süreli açlıklar, yetersiz ve dengesiz beslenme, bu dönemde bulantı hissini artırabilir.

  • Çoğul gebelikler

İkiz ve üçüz gebeliklerde kusma ve bulantı çok daha yoğun görülebilir. Birden fazla bebek varlığı, hormon seviyelerinin daha da yükselmesine ve buna bağlı olarak mide bulantılarının daha yoğun yaşanmasına sebep olabilir.

YouTube video

Hamilelerde Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

Bulantı ve kusma şikâyeti, her anne adayında kesin oluşması beklenen bir durum değildir. Bazı hamileler bu rahatsızlıkları oldukça yoğun ve ağır geçirirken bazı hamileler hiçbir belirti yaşamayabilir. Ancak genel olarak bulantı nedenleri de göz önüne alındığında bu sorunların daha çok gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıktığı görülmektedir. 5. ve 8. hafta arasında mide bulantıları başlayabilir. Çoğunlukla hamileliğin ilk trimesterının yani ilk 3 ayının bitmesi ile (Ortalama 13-14. haftaların sonrasında) şikayetlerde azalma görülür.

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Bulantı ve kusmalar, anne adaylarının günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle çalışan hamileler ve sabah bulantılarını yoğun yaşayanlar, güne başlarken sıkıntı yaşayabilirler. Bu sıkıntıları hafifletmek ve bulantıları azaltabilmek amacıyla birtakım yöntemler denenebilir.

  1. Öncelikle gün içerisinde devamlı bulantı sorunu yaşıyorsanız her duruma hazırlıklı olmalısınız. Özellikle evden çıkarken yanınıza poşet, peçete gibi acil durum malzemelerinizi ve tuzlu atıştırmalıklarınızı almayı unutmayın. Dışarıdayken çantanızda bu ürünleri mutlaka bulundurun.
  2. Midenizi uzun süre boş bırakmayın. Uzun süreli açlıklar, mide bulantılarını artırır. Gün içinde azar azar ve sık sık beslenmeye gayret edin.
  3. Sabah kalktığınızda midenizi bastırması için yanınızda tuzlu kraker gibi atıştırmalıklar bulundurun.
  4. Gece uykuda uzun süre mideniz boş kalacağı için yatmadan önce hafif atıştırmalıklar yemeyi deneyin.
  5. Midenizi rahatlattığını düşündüğünüz yiyecekleri tüketin.
  6. Bulantılarınızı tetikleyen etkenleri ortadan kaldırın. Örneğin, kokulara olan hassasiyetiniz bulantınızı artırabilir. Bulantıyı artıran kokulara çözüm bulun.
  7. Sıvı tüketiminize özen gösterin. Her gün yeterli miktarda su tüketin.
  8. Bol bol temiz hava almaya çalışın.

Bu yöntemleri uygulayarak gebelikte mide bulantısı şikâyetlerinizi hafifletebilirsiniz.

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, mide ekşimesi veya reflü olarak da bilinen bir mide problemidir. Mide asidinin mideden yemek borusuna geri gelerek yemek borusunun iç yüzeyini tahriş etmesi durumudur. Oluşan tahriş sonucunda kişi, göğüs bölgesinde bir yanma hisseder.

Bazı durumlar reflüyü tetikleyebilir.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Anne adayları, bebeklerini dünyaya getirmek için hazırlanırken birçok fiziksel rahatsızlıkla da mücadele etmek durumunda kalabilir. Bunlar, gebeliğin bir getirisi olarak ortaya çıkarken doğumla birlikte birçoğu da ortadan kalkmaktadır. Ancak yine de “Gebelikte mide yanması neden olur?” sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir.

Gebelik, midede yanma sorunu oluşmasına yol açan durumların başında gelmektedir. Çünkü gebelikte reflünün en büyük sebebi, hormonal değişimlerdir.

Progesteron hormonu, hamilelik döneminde etkili olan başlıca hormonlardan biridir ve rahim kasları başta olmak üzere vücuttaki kasları gevşetmekle sorumludur. Bu etkisi mideyi de olumsuz yönde etkilemektedir. Sindirimin yavaşlamasına yol açan progesteron, yemek borusu kapakçığını da gevşeterek midedeki asidin geri gelmesine sebep olmaktadır.

Hangi Besinler Mide Yanmasını Tetikler?

Bu dönemde bazı yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması, gebelerde mide yanması durumunu önemli ölçüde azaltacaktır.

Mide ekşimesine yol açan besinler şu şekildedir;

  • Kızartmalar
  • Acılı, baharatlı yiyecekler
  • Asitli içecekler
  • Şekerli gıdalar
  • Yağlı yiyecekler
  • Sirke, limon, çikolata ve kahve içerikli gıdalar

Bu besinlerin çoğu, midede yanma yani ekşime sorununa yol açabilir. Ancak her kişinin bünyesi farklıdır ve bazı hamilelerin farklı gıdalara yönelik hassasiyeti de oluşabilir. Hangi yiyeceğin sizi rahatsız ettiğini takip ederek kendi önlemenizi almanız daha yararlı olacaktır.

mide yanmasi neden olur

Mide Yanması Gebeliğin Hangi Döneminde Ortaya Çıkar?

Hamilelikte reflü sorunu herhangi bir dönemde ortaya çıkabilir. Bu sorun, hamileliğin erken belirtileri arasında kendini gösterebildiği gibi gebeliğin son aylarına kadar dönem dönem devam edebilir. Özellikle son haftalara girildiğinde bebeğin iç organlara ve mideye yaptığı baskıda artış yaşanacağından dolayı bu haftalarda mide yanması şikâyetlerinde artış yaşanabilir.

Gebelikte Mide Yanması ile Nasıl Başa Çıkılır?

Keyifli bir hamilelik dönemi geçirmenize engel olacak mide problemleri yaşıyorsanız bazı küçük noktalara özen göstererek ekşime sorununa çözüm bulabilirsiniz.

  • Aynı bulantı problemlerinde olduğu gibi ekşime sorunu için de az ve sık yemek en etkili yöntemdir. Böylelikle sindirimin yavaşladığı gebelik günlerinde midenizde besinlerin bulunma süresini kısaltır ve asit üretimini engellemiş olursunuz.
  • Yatmadan önce hafif bir atıştırma yapmak, boş midenin asit üretmesini önlemek için yardımcı olur.
  • Sindirime yardımcı olabilmesi amacıyla bol sıvı ve su tüketmeye özen gösterin.
  • Vücudunuzun duruş pozisyonu, mideye yapılan baskı açısından büyük önem taşır. Yemek yedikten hemen sonra uzanmayın. Yediklerinizin yemek borusuna geri dönmesine ortam hazırlamış olursunuz.
  • Yine baskıyı önlemek adına dik durmaya ve oturmaya dikkat edin.

Hamilelikte mide bulantısı veya hamilelikte mide yanması sorunu birçok gebenin ortak problemidir. Bazı zamanlar bu durumlarla mücadele etmek sizi zorlayabilir, fazlasıyla rahatsız hissettirebilir. Ancak her ne olursa olsun, sorunlarınıza çözüm bulmak için doktorunuzun önermediği herhangi bir mide ilacını kullanmamanız gerekir. Eğer bulantı ve yanmalar için ilaç tedavisi uygulamak istiyorsanız uzman bir doktora danışmalı ve onun önereceği ilaçları kullanmalısınız.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ: BAŞ DÖNMESİ! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabiilirsiniz.

HAMİLELİK BELİRTİLERİ: BAŞ DÖNMESİ! https://www.bebek.com/hamilelik-belirtileri-bas-donmesi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Dış Gebelik Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Lekelenme

Hamilelikte Enfeksiyon