Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri

Bu hafta hamilelik boyunca birçok anne adayının yaşadığı problem olan “Hamilelik çatlakları ve lekeleri” üzerine Dermatolog Dr. Gökhan Okan ile söyleştik.

Hamilelik Çatlaklarının Oluşum Nedeni Nedir?

Çatlaklar hamile bayanların %90”ında gözlenen bir kozmetik problemdir. Genelde ilk önce karın bölgesinde başlayıp göğüs, bacaklar ve koltuk altına yayılım gösterirler.

Lezyonlar başlangıçta kabarıktırlar, kısa zamanda düzleşirler ve mor renge dönüşürler. Zamanla da beyazlarlar.

Yüzeylerinde kırışıklık gözlenir. Çoğunlukla birkaç cm uzunluğunda , 1-10 mm genişliğindedirler. Çatlak gelişiminin tam nedeni bilinmemektedir.

Hormonal faktörler, ailesel yatkınlığın rolü göz ardı edilemez. Gelişen fetüsün deriyi germesi, hamilelik sırasında alınan kilolar dermal yırtıklara neden olmakta, olaylar çatlağı başlatmaktadır.

Hamilelik esnasında yetersiz sıvı alımı, cildin elastikiyetini azaltıcı rol oynadığından çatlak oluşumunu kolaylaştırır. Hücresel düzeyde çatlak derinin fibroblast hücrelerinin düzensiz salgı yapması sonrasında gelişmektedir.

Hamileliğin Kaçıncı Ayından İtibaren Tedbir Olmak Gerekir?

Hamileliğin 5. Ayından itibaren ilgili kozmetik ürünleri kullanarak doğum sonrası oluşabilecek çatlaklara karşı önlem almak gerekir. Bu kremler doğum sonrasında da düzenli olarak kullanılmalı.

Hamilelik öncesi çatlak oluşumunu önlemek amacıyla kullanılan kozmetik kremlerle kesin sonuç alımı söz konusu olmadığını bilmek gerekir.

Kozmetik Ürünler Gerçekten Tedavi Edici Mi?

Çatlak üzerine etkili kremlerin bağ dokusu fizyolojisini düzenleyici, cildin elastikiyetini arttırıcı rolleri bulunmaktadır. Bu amaçla piyasada çatlak kremleri ismi verilen ürünler bulunmaktadır. Bu preparatlarla çatlakların tam oluşumunu önlemek tam mümkün olmamakla beraber kalıcı kozmetik sonuç elde edilmektedir.

Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri

Kremlerin Bebek Üzerinde Herhangi Bir Yan Etkisi Var Mı?

Genelde çatlak tedavisinde kullanılan kremler bitkisel maddeler, tretinoin ve alfa hidroksi asit içerirler.

Tretinoin ve alfa hidroksi asitlerin gelişen bebek üzerine yan etkisinden dolayı hamilelik boyunca kullanılmaması gerekir. Bu yüzden çatlak koruyucu amaçla tercih edilmezler.

Kozmetik Ürünler Dışında Çatlakları Gidermek İçin Kullanılan Yöntemler Var Mı?

Çatlak tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem lazer tedavisidr. 585 nanometre pulsed dye laser ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Bununla birlikte çatlak tedavisi amacıyla liposuction da kullanılıyor. Ancak liposuction tedavisi çatlaklarda iyi sonuç vermez.

Hamilelik Döneminde Ciltte Birtakım Lekelerin Görünmesinin Nedeni Nedir?

Hamilelik esnasında salgılanan östrogen, progesteron ve MSH hormonlarının etkisiyle göğüs çevresi, koltuk altı, genital bölge ve kalçaların iç yüzlerinde renk artışı gözlenir.

Tüm vücutta bulunması nadirdir. Doğuma kadar ilerleme gösterir, doğum sonrası geriler. Yüzde ise simetrik, keskin sınırlı gebelik maskesi gözlenir. Olayın gelişiminde ailesel yatkınlık da söz konusudur. Güneşe maruz kalma olayı aktifleştirir.

Lekelerden Kurtulmak İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Oluşan doğum lekeleri leke açıcı kremler ve peeling ile açılabilir. Peeling deriyi soyma işlemi olduğu için hamilelik döneminde oluşan lekelerin açılmasında işe yarar.

 

”Hamilelikte Bakım” Konulu yazılarımızı incelemek için tıklayın.

Hamilelikte Bakım: https://www.bebek.com/hamilelikte-bakim/

Aklınıza takılanları yorum olarak iletebilirsiniz.

Sevgiler.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Çatlak Oluşmaması İçin Neler Yapılmalıdır?

25. Hafta Gebelik

Bebeklere Ne Zaman Kitap Okumaya Başlamalı?