hamilelik-doneminde-babalik-fetal-dna-testi

Hamilelik Döneminde Babalık (Fetal DNA) Testi

Hamile olduğunuzu öğrendiniz ve rahminizde büyüyecek olan yavrunuzun babasının kim olduğu ile ilgili kesin bir bilgiye sahip değilseniz aklınızda birçok sorunun olması normal. Ancak bebeğinizin babasının kim olduğunu öğrenmek için doğum yapmayı beklemenize gerek yok. Gelişen teknoloji ve tıbbi imkanlar ile hamilelikte babalık testi yaptırabilirsiniz? Elbette fetal babalık testi yaptırmaya karar vermeden önce süreç ile ilgili bilmeniz gereken çok şey var. 

Dilerseniz aklınızdaki soruları birlikte yanıtlayalım. 

Türkiye’de Babalık Testi Yapılıyor mu? 

Türkiye’de fetal DNA testi uygulama teknolojisi yoktur. Bu nedenle yurt dışında patent ve yayını bulunan laboratuvarlar ile ortak çalışan ilgili kurumlar mevcuttur. Bu kurumlar yalnızca test danışmanlığı yapar ve aracı pozisyonundadır. Alınan örneğin yurt dışındaki laboratuvarlara gönderilmesini, sonuçların alınıp yorumlanması hizmetlerini gerçekleştirir.

Babalık Testi Nedir? 

Bebek ile baba arasındaki biyolojik ilişkiyi kanıtlamak ya da çürütmek için yapılan tarama testine babalık testi denir. Annenin bebeğin babasının kim olduğuna dair şüpheye düştüğü ya da babanın bebeğin kendisine ait olup olmadığına emin olmak istediği durumlarda yapılır. Doğumdan sonra yapılabileceği gibi henüz doğum gerçekleşmeden, bebek anne rahmindeyken de babalık testi yapılabilir.  

Çocuğun DNA’sı ile ebeveynliği kanıtlanmak ya da çürütülmek istenen babanın DNA örnekleri alınır ve bu örnekler birbirleriyle karşılaştırılarak eşleşme olup olmadığına bakılır. Eşleşme olması durumunda babalık testi doğruluk oranı neredeyse %100 güvenilirdir. Bu oran kesinlik kabul eder ve resmi makamlarca kabul edilir.  

Hamilelikte Babalık Testi Kaçıncı Hafta Yapılır?

Gebelik, döllenmeden yani yumurta hücresi ile sperm hücresinin bir araya gelmesinden yaklaşık 4-5 hafta sonra belli olur ve fetal DNA testini 5. haftadan itibaren yani gebe olduğunuzu öğrendikten çok kısa bir süre sonra yapabilirsiniz. 

Peki gebelikte babalık testi en erken ne zaman yapılır? 5. hafta ile 8. hafta arasında yapabilirsiniz. 8. haftadan itibaren zaman geçtikçe anne kanında bulunan ve bebeğe ait olan fetal DNA miktarı artacağından, bu haftadan itibaren çok daha hassas sonuçlar elde edebilirsiniz.

Gebelikte Babalık Testi Nasıl Yapılır?

Gebeliğin 5. haftası itibari ile bebeğe ait genetik yapılar yani fetal DNA annenin kanında dolaşmaya başlar. Hamilelikte babalık testi, karşılaştırma için gerekli olan genetik bilginin, annenin kanındaki fetal DNA’dan alınıp babanınki ile eşleştirilmesi temeline dayanır. Testin yapılma aşaması aşağıdaki şekilde ilerler. 

  • Anneden kan örneği alınır. 
  • Babadan kan örneği ya da yanak içi sürüntü örneği alınır. 
  • Özel laboratuvarlarda anneden alınan kan örneğinden bebek DNA’sı ayrılır ve babadan alınan örnek ile karşılaştırılır. 
  • Sonucun çıkması yaklaşık 1 hafta sürer. 
  • İki genetik bilgi arasındaki eşleşme %0 ise örneği alınan erkek, kesinlikle çocuğun biyolojik babası değildir. Eşleşmenin %99 ya da üzeri bir oran çıkması ise kesin olarak biyolojik baba olduğunu gösterir.  

Hamilelik Sırasında Yapılabilecek Babalık Testi Seçenekleri

hamilelik-sirasinda-yapilabilecek-babalik-testi-secenekleriAnne karnındaki bebeğin babalık testi için kullanılabilen birden fazla yöntem bulunuyor. Gelişen teknoloji ile birlikte dünyada en çok kullanılan fetal babalık testleri şunlardır: 

  • İnvaziv Olmayan Prenatal Test (NIPP):

Hamileyken babalık testi yaptırmak isteyenlerin en sık başvurduğu seçeneklerinden biridir. Fetal hücre analizi yapan yüksek teknolojik aletler kullanılır ve doğruluk payı %99’un üzerindedir. Gebeliğin 5-8 haftası itibari ile uygulanabilir. Anne adayından ve baba olduğu iddia edilen erkek şahıstan kan örneği alınır. Anne kanında bulunan ve bebeğe ait olan fetal DNA ile babanın kanından elde edilen DNA örnekleri karşılaştırılır. Bu eşleştirme sonucunda ortaya çıkan oran, erkeğin bebeğin biyolojik babası olup olmadığını ortaya koyar. 

  • Amniyosentez: 

Babalık testinden ziyade bebekte doğum öncesi genetik anomali olma durumunu tespit etmek için kullanılan bir yöntemdir. İkinci trimesterde, gebeliğin 14. ve 20. haftaları arasında herhangi bir zaman diliminde yapılabilir. 

Alanında uzman bir hekimin ultrason yardımı ile ince ve uzun bir iğne kullanarak annenin plasentasından amniyotik sıvı örneği alarak yaptığı bir genetik tarama testidir. Anne adayından alınan amniyotik sıvı içerisinde bebeğe ait fetal DNA bulunur. Bu DNA’ya ait zincir babadan alınan kan örneğindeki DNA zinciri ile karşılaştırılır ve eşleştirme sonucu ortaya çıkan uyum biyolojik babanın olup olmadığı ile ilgili sonuç verir. Amniyosentez ile hamileyken babalık testi yaptırmak %99 doğru sonuç verir.  

Amniyosentez uygulaması düşük olasılıkla olsa da düşüğe neden olabileceğinden diğer seçenekler daha öncelikli tercih edilir. 

  • Koryonik Villus Örneklemesi (CVS):

Gebeliğin erken dönemlerinden, yaklaşık 10-13. haftadan itibaren uygulanabilir. Bu prosedürün babalık testi için kullanılması için doktor onayı gerekmektedir. Gebelikle birlikte anne adayının rahim duvarında parmak benzeri olup yüzeye yapışmış küçük dokular oluşur. Koryonik villus adı verilen bu dokular aynı döllenmiş yumurtadan oluşur ve dolayısıyla bebek ile aynı genetik yapıya sahiptir. 

Koryonik villus örneklemesi ile babalık testinde; uzman hekim rahim ağzından içeriye ince bir iğne ya da tüp yerleştirir ve ultrason yardımı ile rahim duvarından koryonik villus örneği alır. Buradaki dokudan alınan örnek ile babadan alınan DNA örneği karşılaştırılır ve uyum oranına bakılarak test ile ilgili bir sonuca varılabilir.  

Hamileyken Babalık Testi Yaptırmak Neden Önemlidir? 

Aile ilişkilerindeki çelişkileri ortadan kaldırmanın yanında yasal, tıbbi ve psikolojik nedenlerden dolayı bazı durumlarda babalık testi yaptırmak gerekebilir. Aşağıdaki durumlarda fetal DNA taraması ile birçok sorunu giderebilirsiniz:

  • Kendi huzurunuz için bir çocuğun ebeveynliğini doğrulamak istediğinizde yaptırabilirsiniz.
  • Velayet ve nafaka davalarında mahkeme tarafından yasal olarak hak talep edebilmek için gerekebilir.
  • Sosyal güvenlik sebebiyle ihtiyaç duyulabilir. 
  • Miras davalarındaki çelişkileri ortadan kaldırmak ve hak talep edebilmek için istenebilir. 
  • Herhangi bir sağlık problemi ile karşılaşıldığında gerekli sağlık bilgilerinin elde edilmesi için bebeğin tıbbi geçmişine ihtiyaç duyulabilir. 
  • Bir göçmenlik başvurusunu desteklemek veya göçmenlik makamlarına yapılan herhangi bir itirazı desteklemek için talep edebilirsiniz. 
  • Aile bağlarını güçlendirmek için önemlidir. 
  • Bebeğin gerçek babasını bilerek büyümesi baba ile çocuk arasındaki ilişkiyi güçlendirir ve bebeğin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesinin önüne geçer. Bu sebeple istenebilir. 
  • Biyolojik babanın gebelik boyunca gerek maddi gerek duygusal olarak sorumluluk almasını istediğinizde doğumu beklemeden sonucu netleştirmek isteyebilirsiniz. 

Dilerseniz bağlantıya tıklayarak konu hakkındaki bir başka yazımızı inceleyebilirsiniz: https://www.bebek.com/fetal-dna-testi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Kabızlığın Tehlikesi Var mı?

Meditasyon Nasıl Yapılır?

25. Hafta Gebelik