Hamilelik Döneminde Başınıza Neler Geleceğini Merak Ediyor musunuz?

Hamilelik Döneminde Başınıza Neler Geleceğini Merak Ediyor musunuz?

Hamilelik farklı duyguları barındıran bir süreçtir. Karnınızda var olan minik canlı günden güne büyürken vücudunuzda da birtakım değişiklikler olacaktır. Bu değişiklikler zaman zaman rahatsız edici olabilir.

Tüm bunlar bebeğinizin büyüyüp gelişmesi için hormonlarınızın harekete geçmesinden kaynaklanıyor. Yani korkmanıza gerek yok bunlar size hormonlarınızın bir oyunu. Bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza aldıktan sonra bunların sona ereceğini bilmeli ve minik yavrunuzun karnınızdaki hareketlerini hissetmenin keyfini çıkarmalısınız.

Hamilelik döneminde başına gelecekler” konu başlığının altında gebelikte yaşayacağınız değişiklikleri öğrendikten sonra içiniz daha da rahatlayacak ve evham yapılmaması gerektiğini anlayacaksınız.

  • Kilo Alımı

Vücut doğumdan sonra bebek emzirmeye kendini odakladığı için yağ depolama refleksi oluşturur. Bunun nedeni herhangi bir şekilde besinsiz kalındığında bu depolardan kullanmaktır. Aşırı kanamalı durumların yaşanma riskine karşı kan seviyesi artması, vücutta oluşan ödem, dolgunlaşan göğüsler hamilelikte kilo alımının nedenleridir.

Eğer fazla kilo alırsanız doğum sonrasında bunları vermeniz zor olabilir. Bundan dolayı bol kalorili ve sağlıksız yiyeceklerden kaçınmanız doğru olacaktır.

Gebelik döneminde kaç kilo almanız gerektiğini, ay ay nasıl beslenmeniz gerektiğini öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Ay ay gebelikte beslenme: https://www.bebek.com/ay-ay-gebelikte-beslenme/

  • Ayaklarda Büyüme

Gebelikte artan östrojen hormonunun etkisi ile eklemlerinizde gevşemeler meydana gelir. Bu durum kemiklerinizin bir miktar ayrılmasına neden olur. Ayak kemikleri de bunlardandır.

Ayrıca ödem olarak tabir ettiğimiz vücutta tutulan sıvının alt tarafta birikmesiyle ayaklarda da bir miktar büyüme olabilir. Fazlaca büyüme yaşanmadığı sürece korkulacak bir şey yoktur.

Çok büyüdüğünüzü fark ederseniz bu durumu doktorunuza bildirmeniz gerekebilir.

  • Göğüslerde Değişiklikler

Hamilelik döneminde başına gelecekler arasında sayılanlardan biri de göğüslerinizdeki değişikliklerdir. Artan hormon seviyelerinizin etkisini göğüslerinizde de belirgin bir şekilde hissedeceksiniz.

Kan akışınızın artmasıyla memelerde büyüme, ağrı ve hassasiyet oluşması muhtemeldir. Östrojen oranının artması ile birlikte meme kanalında uyarım olur ve prolaktin (kadınlarda süt üretiminin olmasına neden olan hormon) salgılaması olur.

Bu hormon meme büyümesini ve süt üretimin olmasına neden olur. Bunların sonucu olarak göğüslerde kaşıntı, gerilme hamilelikte başına gelecekler arasında yer alır. Meme renginde değişiklikler meydana gelir. Memenizin ortasında bulunan halkada renk değişikliği meydana gelebilir.

  • Ciltte Değişiklikler

Kan oranınızın artması nedeniyle yüz, boyun gibi bölgelerde kılcal damarların belirginleşmesi yaşanabilir. Ayrıca cilt renginizde kararma yaşayabilirsiniz. Meme ucundaki halkanın renk değiştirmesi (koyulaşma) yaşayabilirsiniz. Yüzde kahverengi lekelenmeler ve sivilce sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde büyüyen rahimin vücudun alt tarafında baskı yaratması nedeniyle bacaklarınızda varisli damarlar oluşabilir.

Bacaklarda, göğüslerde ve karında çatlamış bir deriye sahip olabilirsiniz. Göbek deliğinden başlayıp kasığa doğru bir çizgi oluşumu yaşanır. Endişe edilecek bir durum yok tüm bu saydıklarımız geçici durumlardır hamileliğiniz sonlandıktan sonra hepsinin zamanla kaybolacağını göreceksiniz.

Yalnız karında, bacaklarda ve göğüslerde oluşan çatlaklar kalıcı olabilir.

  • Vajinadaki Değişiklikler

Artan kan seviyesinin etkilerinden biri de vajinada yaşanır. Bu durum vajinada renk değişimine sebep olabilir. Açık mavi bir renk oluşumu, şişlik oluşabilir. Ayrıca vajinal akıntınızda bir artış yaşanması söz konusu olabilir.

Dışardan gelecek etkilere daha çık hale gelir. Bundan dolayı enfeksiyon oranında bir artış yaşanabilir. Eğer vajinada kaşıntı, fazla miktarda akıntı, kötü koku yaşıyorsanız enfeksiyon riskine karşı hemen doktorunuzla irtibata geçmelisiniz.

Bunlar hamileliğin normal etkilerindendir. İçiniz rahat olsun bu durumlar birçok hamile tarafından yaşanan değişikliklerdir. Doğumdan hemen sonra kan seviyesinin yavaş yavaş düşmesiyle vajina eski haline dönecektir.

  • Duygusal Değişimler

Hamilelik vücutta değişimlere yok açtığı gibi duygularda da birtakım farklılıklara yol açabilir. Artan östrojen ve progesteron seviyeleri bazı kadınların ruh hallerinde dalgalanmalara yol açabilmektedir.

Bu durum her kadın için geçerli değildir. Bazı kadınlar fazlaca etkilenirken bazılarında ruh halinde değişim olmayabilir. Gebelikte: “iyi bir ebeveyn olabilecek miyim?”,”bebeğime bakabilecek miyim?”,”vücudum hep böyle mi kalacak?” gibi kaygılı düşünceler bazı kadınlar tarafından yaşanabilmektedir.

Doğum sonrasında düşen hormon seviyeleriyle birlikte bu yersiz korkular geçecektir.

  • Terleme

Arttan kan seviyesi ile birlikte damarlar genişler ve böylece gebelerin “çok sıcak” yakınmaları ortaya çıkar. Vücut kendini olması gereken bir ısıya ayarladığı için doğal tepki olarak “terleme” meydana çıkar.

Özellikle bazı kadınlarda gebelikte gece terlemeleri yaşanabilir. Fakat bu durum her kadında yaşanmayabilir. Bireysel farklılıklardan ötürü bunu çok hissetmeyebilirsiniz ve bu sizin için bir şikayet konusu olmayabilir.

  • Burun ve Karında Kaşıntı

Kan hacmindeki artış her organa etki ettiği gibi “burun” üzerinde de etkiye neden olabilmektedir. Şişen burun damarları burnunuzun tıkanmasına neden olabilir.

Ayrıca kaşıntı sorunuyla da karşı karşıya kalabilirsiniz. Fakat burundaki değişiklikler hapşırma, gözlerinizde oluşan hassasiyetle birlikte ortaya çıkmışsa alerji aklınıza gelebilir.

Bunu netleştirmek için doktorunuzla irtibata geçmelisiniz. Hamilelik döneminde başına gelecekler arasında en yaygın olanı “karında kaşıntı” desek doğru olur.

Özellikle gebeliğin ilerleyen dönemlerinde büyüyen karnın gerilmesiyle birlikte ortaya çıkar. Oldukça can sıkıcı olabilir fakat karnı bolca nemlendirerek ılık suyla yıkayarak bu etkileri azaltma mümkündür.

Gebelik sürecinizi hafta hafta takip etmek ister misiniz? Bebeğinizin 1.- 4. haftasında size neler söylüyor? Aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Gebeliğinizin haftasına göre ilgili video için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:

Hafta hafta gebelik: https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/

YouTube video

  • Nefeste Kötü Koku

Artan östrojen ve progesteron maalesef ağzınızda plak oluşumunu artırmaktadır. Bu durum ağızda kötü kokuya neden olabilir.

Ağız kokusunun nedenlerinden bir tanesi de susuz kalmaktır. Gebelikte artan su ihtiyacından dolayı vücut daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Sıvı azalması ağız kuruluğuna yol açar ve böylece bakterileri baskılayan tükürük azaldığı için bu durum kokuya neden olur.

Bebeğinizin gelişimi için gerekli olan kalsiyum seviyesinin azalması dişleri bozup kokuya neden olabilmektedir.

  • Unutkanlık

Yapılan bazı çalışmalar hamilelikte beyinde birtakım değişiklikler olduğu yönündedir. Gebeliğin yarattığı değişiklikler size hafızanızda da sorunlar olduğunu düşündürse de aslında, bu dağınık olan kafanızdan kaynaklanıyor olabilir.

  • Kıllanma – Saçların Çabuk Uzaması

Gebelikte artan hormonların etkisiyle metabolizma hızı artar ve saçlarda hızlı bir uzama yaşanabilir. Bazen saç fazla yağlanır ya da aşırı kuruma yaşanabilir.

Meme uçlarında, yüzde, göbek çevresinde kıllanma yaşanabilir. Bunlar gebeliğin geçici etkileridir.

  • Bağırsak Problemleri

Hamilelik döneminde başına gelecekler arasında etkileriyle en çok sıkıntı yaratacak durum budur. Kullandığınız kan ilaçları ve hormonların bağırsakları yavaşlatmasından dolayı “kabızlık” sorunuyla karşı karşıya gelmeniz neredeyse kaçınılmaz.

Büyüyen bebeğin rahime baskı yapmasıyla bağırsaklarda da bir baskılanma söz konusu olabilir. Fakat bu sancılı sürecin bebek doğduktan sonra biteceğini bilerek rahat olmalısınız.

  • Kemiklerde Gevşeme

Bebeğin çıkması için pelvik kemiğinin daha gevşek olması gerekmektedir. Gevşeme hormonunun etkisiyle hamilelikte vücut kendini bu duruma hazırlar. Belinizde ve sırtınızda yaşadığınız ağrılar aslında bundan kaynaklanmaktadır.

  • Vücutta Şişkinlik

Hamilelikte sıvı alımının artmasıyla birlikte fazla miktardaki su vücutta ödeme sebep olur. Artan kan hacmiyle birlikte fazla olan sıvı hücrelerin arasına sızar buda şişkinliğe neden olur.

Kendinizi fazlaca kilo almış gibi hissetmenizin asıl sebebi budur. Yani kilo almış olabilirsiniz fakat bu ağırlığın büyük miktarının vücudunuzdaki ödemden kaynaklandığını bilmelisiniz.

Hamilelik döneminde başına gelecekler oldukça fazla diye düşünebilirsiniz. Tabi ki bunların hepsini yaşayabilme ihtimali olduğu gibi birkaç tanesini de yaşamak mümkündür.

Bunların asıl sebebi bedeninizin bebeğinizin oluşması ve sağlıklı bir şekilde doğması için kendini hazırlama eğiliminden başka bir şey değildir.

Bütün bu değişiklikler hormon seviyelerinizin yükselmesiyle karşınıza çıkacak sorunlar. Hepsi gebelikten kaynaklanan durumlar.

Sizden bir parça olan, tatlı bebeğinizi dünyaya getirdikten sonra hepsinin geçeceğinizi bilmelisiniz. Sürecin sabırla son bulmasını bekleyerek içinizi ferah tutmanız gerekiyor.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak bırakabilirsiniz.

Post navigation

Bir yanıt yazın

Gebelikte Varis ve Tedavisi

Hamilelikte Cinsel İlişki ile İlgili Tüm Detaylar!

Hamilelikte Acıkma