Hamilelik Döneminde Döküntü ve Kaşıntı

Kaşıntı ve döküntü hemen hemen hepimizin başına gelmiş ve kimi zaman günlük hayatımızı etkileyecek şekilde rahatsız edici bir halde boy gösteren bir durumdur. Her dönemde olduğu gibi hamilelik döneminde de bu tür döküntülerin ve kaşıntıların birçok sebebi vardır.

Hamilelikte döküntü nedenleri nedir? Hamilelik döneminde hormonsal değişiklik nedeniyle deride ve saçlarda farklılıklar gözlenir. Bu fizyolojik değişimler yüzünden; tırnakta değişimler, saçlarda ve ciltte döküntüler meydana gelmektedir. Bu yüzden hamilelik döküntüleri bu dönemde normal karşılanır.

Genellikle hamilelik döneminde, hipofiz bezinde ve tiroit bezinde büyüme; hipofiz ve tiroit hormonlarında yükseliş görülmektedir. Bunların yanı sıra hamilelik döneminde plasentadan veya overlardan salgılanan progeston ve östrojen hormonlarının artması, cildinizde döküntüye sebebiyet verebilmektedir.

Hamilelikte neden kaşıntınız olur?

Hamilelik döneminde kendini gösteren cilt hastalıklarının başlıca belirtisi kaşıntıdır. Vücutta görülen başkalaşımlar,  beraberinde kaşıntıyı doğurmaktadır. Hamilelik süresi boyunca, büyümekte olan karında, göğüslerde, bacaklarda kaşıntılar yaşanır bu da hamilelikte meydana gelen döküntünün ana göstergesidir.

Kaşıntı ve döküntü beraberinde; vücut kabarıklıkları, deride su toplaması, bazen de yine kabarıklık ve kaşıntı gösteren doku bozukluklarını doğurabilir.

Hamilelikte görülen kaşıntı çeşitleri nelerdir?

1- Hamilelik alerjisi: Bu durumda kaşıntı seviyesi oldukça yüksektir ve bu kaşıntılarınız genelde 35. haftaya yakın ortaya çıkar.  Karın bölgesinden başlayarak, yüz bölgesi dışında bütün vücuda yayılabilmektedir. Hamilelikte en sık rastlanan döküntüdür. Bebeğiniz için bir risk teşkil etmez. Doğum sonrası döküntüler ve kaşıntılar ortadan kaybolur.

2- Hamilelik Kaşıntısı: Bu kaşıntı siz anne adaylarının vücudunda kırmızı renkte deri bozukluklarına neden olur. Kol ve bacak gölgesinde döküntü oranı daha fazladır. Bebek için herhangi bir olumsuz durum yaratmaz.

3- Deri Enfeksiyonu: Hamileliğinizin 4. ayından sonra görülmeye başlanan akıntılı ve iltihaplı kaşıntılardır. Hamileliğiniz sonrası geçer fakat bebeğiniz için risk taşıyabildiğini unutmayın.

4- Hamilelik Kolestazı: Bu tür kaşıntılar dolaşımınızda safra asidi miktarını artırdığı için ciddi şekilde döküntü yapar, hormonlarınıza bağlı olarak karaciğer fonksiyonlarını yavaşlatır hatta erken doğum riskiniz ve bebeğin ölüm riski vardır. Bu tarz kaşıntılar hamilelik sonrası geçse de, erken teşhis adına şüphelendiğiniz döküntü durumlarında mutlaka bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Hamilelik döneminde bu tür kaşıntılar ve döküntüler çoğu anne adayında olağandır fakat bunlar hem his olarak hem görsel olarak sizi rahatsız edebilir.  Unutmayın stres ve moral bozukluğu bu tarz döküntüleri ve kaşıntıları tetikleyebilir. Bu yüzden yineliyoruz ki bu tarz durumlarda,  döküntünün nedenini öğrenmek için en kısa zamanda uzman bir doktora başvurunuz. Sağlıklı günler.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

  • merhabalar birşey merak ediyorum lütfen yardımcı olur musunuz hamile olabilir miyim acaba? 10 aydır evliyim çocuk sahibi olmak istiyorum fakat hiç doktora gitmedik daha şuan hislerim yanıltıyor mu bilmiyorum ama sizlere sormak istedim.dilimde ayrı bir his ve diken gibi kırmızı noktalar var. göğüs sismelerim ve ağrısı gece kusma gibi olması ama kusmama az miktarda ve yüzde döküntü yaşıyorum… Olma olasılığım var mı?

  • merhabalar birşey merak ediyorum lütfen yardımcı olur musunuz hamile olabilir miyim acaba? 10 aydır evliyim çocuk sahibi olmak istiyorum fakat hiç doktora gitmedik daha şuan hislerim yanıltıyor mu bilmiyorum ama sizlere sormak istedim.dilimde ayrı bir his ve diken gibi kırmızı noktalar var. göğüs sismelerim ve ağrısı gece kusma gibi olması ama kusmama az miktarda karin şişmesi ve yüzde döküntü yaşıyorum… Olma olasılığım var mı?

Bir yanıt yazın