egzama-kasintisi

Hamilelik Döneminde Egzama

Pek çoğumuz egzama denilen rahatsızlığı duymuşuz, görmüşüz ya da yaşamışızdır. Siz anne adaylarının da aklına ‘egzama olursam acaba bebeğime de geçer mi?’ sorusu sık sık akla gelebilir.

Egzama Hastalığı Nedir?

Öncelikle egzama; çeşitli faktörlere bağlı olarak cildin iltihapla reaksiyon göstermesi durumudur. Kendini kaşıntı ve döküntü olarak ortaya çıkarır. En yaygın cilt hastalığı olmakla birlikte tıbbın bile sebebini ve kesin tedavisini belirleyemediği bir rahatsızlıktır. Bu hastalık; yağlı deri, temas egzaması, alerjik ve sinirsel olarak çeşitlilik gösterir. Egzamanın en yaygın çeşidi, kalıtsal sebebiyet gösteren alerjik egzamadır. Egzama, uzun ya da kısa süreli ataklar şeklinde kendini gösterebilen ve yazın iyileşme gösterirken kışın tekrar ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

 

Egzamanın Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?

 Akut Dönemi Egzaması:

Bu dönemde bölgesel şişlik, kızarma ve su toplamış kabarıklıklar halinde ortaya çıkar. Ciddi kaşıntı ve yanma görülür.

 Subakut Dönemi Egzaması

Bu dönemde yine ciddi kaşıntıyla beraber, ciltte minik minik kabuklanmalar ve kepeklenmeler oluşur.

 Kronik Dönem Egzaması

Egzamanın en yüksek seviyesi bu dönemdir. Deri kurur ve kalınlaşır. Aynı zamanda deride çatlaklar ortaya çıkar ve renk değişikliği reaksiyon gösterir. Egzamada kızarıklık ve kaşıntıyla başladığını belirtmiştik. Bu belirtilerle birlikte, egzamalı bölgeyi kaşıdığınızda enfeksiyon yayılarak, kanama ve iltihaba bağlı ağrıya neden olabilir.

 

Hamilelikte Egzama Neden Olur?

Gebelik döneminde egzama, çok sık görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu dönemde vücudunuzdaki hormonal değişimler cildinizde reaksiyon gösterebilir. Hamileliğiniz öncesinde bir sorun teşkil etmeyen maddeler, hamilelik döneminde alerjik bir etki yaratarak egzamaya sebep olabilir. Bu sebeple ağır kokulu ve kimyasal ürünlerden kaçınmanız gereklidir. Aynı zamanda sıcaklık ve nem gibi değişimler egzamayı tetikleyici unsur olabilir.

 

Egzamayı Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Hamilelik döneminde egzamayı önlemek için cildinizi mümkün olduğunca nemli tutmanız gerekir. Egzama olan yerleri kaşımaktan kaçınmalısınız. Egzamalı bölgeye soğuk kompres uygulayarak kaşıntınızı hafifletebilirsiniz. Bir başka önemli unsur ise cildinizi alerjik olarak tahriş eden giysilerden uzak durmalısınız. Aynı zamanda hamilelik döneminde egzama kremi kullanmamalısınız. Hamilelik döneminizde egzama oldunuz, bebeğe geçer mi? Yazımızın en başlarında belirttiğimiz gibi bu hastalık kimi zamana kronik ve kalıtsal olabilmekte.Bu yüzden bu rahatsızlığı kontrol altında tutmanızda fayda var. Sizin ve güzel bebeğinizin sağlığı için hiç vakit geçmeden uzman bir hekim incelemesiyle tedavi olmanızı tavsiye eder, bebeğinizle sağlıklı bir ömür dileriz.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın