Gebelikte Kanama

Hamilelik Döneminde Kanama ve Düşük Belirtileri

Düşük nedir?

Gebeliğin 20. haftasından önce ya da fetal ağırlığın 500 gramın altında olduğu dönemde gebeliğin sonlanmasına düşük adı verilir.  Düşükler klinik olarak fark edilen gebeliklerin yaklaşık yüzde 20-25’inde görülür.

Yani bir başka deyişle her 4-5 gebelikten biri düşükle sonuçlanır. Düşüklerin %80’i ilk 12 hafta içerisinde olur.

YouTube video

Düşük Nedenleri Nelerdir?

Kromozomal Bozukluklar

En sık rastlanan nedendir, düşüklerin %50-70’i kromozom anomali kaynaklıdır. Bu kromozomal bozukluklardan en sık rastlananı trizomilerdir.

Rahme Ait Anormallikler

Uterusseptus yani rahimde bir bölme veya zarın olması, rahim ağzı yetersizliği, uterusdidelfis veya çift rahim, uterus tümörleri, geçirilmiş rahim ameliyatları, rahim ağzı yetersizliği.

Hormonal Nedene Bağlı Düşükler

En sık tiroid hastalıklar ve özellikle hipotiroidi düşüklere neden olabiliyor. Şeker hastalığı da düşük sebepleri arasındadır.

Enfeksiyonlar

Özellikle mycoplazma,toxoplazma,rubella, cmv enfeksiyonları düşüğe neden olabilir.

Düşük Tehdidi

Vajinal kanama ve kasıklarda kramplar vardır ama rahmin ağzı açılmamıştır, belirli bir tedavisi yoktur, yatak istirahati önerilir ve sonra kramplar ortadan kalkıp kanama durursa gebelik devam edebilir veya kanama ve kramplar artar ve düşükle sonuçlanır.

Önlenemez Düşük

Kanama ve kasık ağrıları vardır fakat burada rahim ağzı açılmıştır ve tek tedavisi acilen kürtaj yapılmasıdır.

Tekrarlayan Düşük

Hastanın peş peşe 3 gebeliğinin düşükle sonuçlanmış olmasıdır, bu hastalarda düşük sebebinin araştırılması şarttır.

Hamilelik Döneminde Kanama ve Düşük BelirtileriVaginal Kanama Düşük Belirtisi Midir?

Tüm gebeliklerin % 25 inde ilk 3 ayda kanama meydana gelir. Her kanama düşük belirtisi değildir fakat bu kanamalar düşük tehdidi olarak değerlendirilir.

Kanamanın adet kanamasından fazla olması, şiddetli ağrı ile döl yolundan parçaların düşmesi veya kanamayla birlikte ateş ve karın ağrısının olması derhal tıbbi müdahale gerektiren durumlardır.

Gebeliğin ilk 3 ayında meydan gelen kanamalarda ilk akla gelen olasılık düşük tehdididir. Ancak her kanama düşükle sonuçlanmaz. Ağrı ile seyreden yoğun kanamalarda düşük olasılığı artar.

Bu dönemde ultrasonografik olarak gelişmekte olan embriyonun kalp atışlarının görülmesi, gebeliğin sağlıklı olarak devam edeceği ihtimalini arttırır.. Anne yaşının ileri olması, embriyonun kalp hızının dakikada 90’dan az olması düşük olasılığını arttırır.

Bu dönemde sağlıklı embriyonun kalp hızı dakikada 150 – 160 civarındadır. Kesin tedavisi olmamakla birlikte bu durumda yatak istirahati önerilir. Düşüğü önleyici amaçla progesteron içeren ilaçlar kullanılabilir.
Hamilelikte cinsel ilişki kaçıncı aya kadar devam etmeli? Hamilelikte cinsel ilişki hakkında her şey! Konulu makalelerimizi aşağıdaki bağlantıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Düşük Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Gebelik Yaşı

Özellikle 35 yaşından sonra gebeliklerde kromozomalanomali ile doğan bebek riski ve düşük yapma riski artar. Örneğin 40 yaşlarında bu durumlarla karşılaşma riski 20 li yaşlara göre 2 kat daha fazladır.

Gebelikte düşük yapma riski ayrıca anne adayının çoğul gebeliğiyle daha da artar.

Daha Önce Düşük Yapma

Daha önce gebelikte düşük vakasının yaşanması sonraki gebeliklerde bu riski artırmaktadır.
Kronik bir hastalık veya bozukluk: Kontrol edilemeyen diyabet, kalıtsal kan pıhtılaşma sorunu, otoimmün bozukluk, hormonal bozukluklar gebelikte düşük yapma riskini artırır.

Rahim ve Servikal Sorunlar

Doğuştan gelen rahim anormallikleri, şiddetli rahim yapışması, serviksin kısa olması gebelikte düşük riskini artırabilmektedir.

Genetik Problemler

Eğer anne adayında veya aile geçmişinde genetik bir problem varsa ve bundan dolayı bir önceki gebelikte doğum kusuru yaşanmışsa bu gebeliklerde düşük yapma riski daha yüksektir.

Enfeksiyonlar

Eğer anne adayında listeria, kabakulak, kızamıkçık, kızamık, parvovirüs, bel soğukluğu, HIV gibi enfeksiyonlar varsa bunlar düşüklere yol açabilir.

Sigara, Alkol ve Uyuşturucu Madde 

Bu maddelerin gebelik döneminde kullanımı düşük nedenleri arasında sayılır. Ayrıca yüksek düzeyde kafein tüketimi de düşük riskini artırabilmektedir.

İlaçlar

Gebelikte kullanılan kimi ilaçlar düşüğe sebebiyet verebilir. Gebelikte ilaç kullanımı tamamen güven içinde olmalıdır. Hekimin tavsiye ettiği ilaçlar dışında asla ilaç kullanılmamalıdır.

Çevresel Toksinler

Çevresel faktörler gebelikte düşük riskini artırabilir. Bu çevresel faktörler arasında arsenik, formaldehit, benzen, etilen oksit ve yüksek düzeyde radyasyon gibi maddeler sayılabilir.

Babadan Kaynaklanan Nedenler

Yapılan kimi araştırmalarda düşüklerde baba adayının yaşının da etkili olabileceğine dair bulgular elde edilmiştir. Babanın yaşı ilerledikçe spermlerinde çevresel etkenlerden kaynaklanan bozulmalar meydana gelmekte ve bu da düşük riskini artırabilmektedir.

Obezite

Yapılan araştırmalarda obeziteyle düşük yapma arasında bağlantı tespit edilmiştir.

https://www.bebek.com/gebelik-doneminde-beslenme/

Hamilelik Döneminde Kanama ve Düşük Belirtileri

Düşükten Sonra Kürtaj Yapılması Şart Mıdır?

Düşük sonrası kürtaj eğer gebelik haftası 3 ila 5 hafta civarında ise kanama ve ağrı yoksa gereksizdir. Ancak daha büyük haftalarda hem rahmin iyileşmesini hızlandırmak hem kanamayı durdurmak hem de enfeksiyonu engellemek için hafif bir kürtajla ölü rahim içi desidua hücreleri temizlenir.

Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj  kesin gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.

Düşük Sonrası Ne Zaman Yeniden Hamile Kalınabilir?

Düşük (abortus) sonrası 2-3 ay çiftlerin korunması ve hamile kalınmaması önerilir ancak daha erken hamile kalınmasının ekstra bir risk getirdiği araştırmalarda görülmemiştir.

Düşük bazen aşırı kanamalara neden olabileceğinden düşük sonrası mutlaka kan sayımı, kan tablosu, folik asit depolarının ne durumda olduğunu değerlendirmek gerekir.

Annenin eksiklerin tamamlanıp kadının yeni bir gebeliğe hazır hale gelmesi yaklaşık 6 ay sürer. O nedenle de düşükten sonra yeni bir hamilelik için 6 ay beklenmesinde yarar var.

Bununla birlikte düşük sonrası adet görmeden hemen hamile kalanların da endişelenmesine gerek yoktur. Sağlıklı bir bebeğin doğumuyla sonuçlanan pek çok hamilelik bu şekilde başlar. Kadın, ruhsal olarak hazır hissettiği anda eşiyle birlikte olabilir. Enfeksiyon riski nedeniyle kanamanın devam ettiği süre içinde cinsel ilişki önerilmez.

Hemen yeni bir hamileliği düşünmeyenler jinekologla uygun korunma yöntemleri hakkında konuşmalıdır.

Post navigation

  • Merabalar ben 6 haftalık hamileyken kanamam başladı . Çok yoğun olmamakla birlikte açık kırmızı renkli kanamalarım oluyor . Doktora gittiğimizde kesenin göründüğünü ama düşük olabileceğini söyledi. Progestan folik asit ve iğne verdi. Bir hafta kullandım kanamalarım devam ediyordu ama hiçbirşekilde agrım kramp bel agrisi vs olmadı . Bir hafta sonra tekrar doktora gittik 7 haftalık hamileysen bebeğinin kalbinin atması gerekiyordu dedi. Sağlıklı bir gebelik geçirmiyorsun yüzde 99 düşecek dedi. Bir hafta daha kullan progestani tekrar gel dedi. 11 gündür halen kanamam var kırmızı renkli gün içinde pedimi ortası dolacak şekilde oluyor . Yarın tekrar hastaneye gidicem çok korkuyorum düşük yapmış miyim yapacak miyim . Yardımcı olur musunuz .

Bir yanıt yazın

Kendin Yap Bebek Odası Dekorasyon Önerileri

Doğum Sonrası Ödem Nasıl Atılır?

Doğum Sonrası Adet Olamama