hamilelik doneminde meditasyon

Hamilelik Döneminde Meditasyon Yapmanın Faydaları!

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler, gebelik haberiyle hayatlarının en özel mutluluk anlarından birini yaşarlar. Gebeliğin başından doğuma kadar geçen sürede, genellikle değişen hormon değerlerinin etkisiyle anne adayında büyük değişimler görülebilir.

Bu değişimler iyi yönde olduğu gibi kilo alımından dolayı kendini beğenmeme ya da yine hormonlardan kaynaklı sıkıntı, stres ve panik hâli en sık karşılaşılan olumsuzlukların başındadır. Bu olumsuzluklarla baş etmek ve daha zinde bir yaşam sürmek adına hamilelik döneminde meditasyon anne adayları için iyi bir seçenektir.

Meditasyon Nedir?

Günlük hayatta çok sık duyduğumuz meditasyon modern çağın getirdiği stres ile başa çıkmanın yollarından biridir. Meditasyon Latince kökenli bir kelime olup “derin düşünce” anlamına gelen “meditatio” kelimesinden gelir.

İlk etapta kelime anlamı olarak, herhangi bir durumu derinlemesine, ince ayrıntısına kadar düşünmek gibi anlaşılsa da aslında düşüncelerden tamamen sıyrılmak anlamına gelir. Yani hiçbir şey düşünmeden derin düşünceye dalmak, bir nevi öze dönme durumudur. Bu şekilde insan zihnini boşaltmayı ve bunun beraberinde derin bir huzura ve farkındalığa ulaşmayı amaçlar.

Meditasyon ile zihninizi arındırır ve bu arınma sonucu olarak gerçeğe yani özünüze dönüp içsel huzura ulaşmanız beklenir. Meditasyon yapmak sizi yargılayan ve müdahale eden durumunda olmaktan kurtarıp bir gözlemci pozisyonuna getirir.

Hamilelik Döneminde Meditasyon Yapmanın Faydaları!

Hamilelikte Meditasyon Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Bir bebek sahibi olmak çiftler için büyük bir mutluluk kaynağı iken kadınlar için durum çok daha özeldir. Kadının vücudunda bir canlıyı büyütmesi ve onu dünyaya getirmesi yaşamın bir mucizesi. Meditasyon ise gebelik süresince anne adayının bu mucizeye ortak olmasını sağlayan ve yine anne adayının motivasyonunu arttıran harika bir seçenektir.  Meditasyonun gebeler için faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Stres düzeyini azaltır

Anne adayı rahminde her geçen gün büyüyüp gelişen bebeğini doğrudan göremez. İşin içine bir de gebelikle beraber değişen hormon değerleri girdiğinde doğal olarak bebeğin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili kaygı düzeyi artar. Meditasyon ise anne adayının içe dönmesi ile birlikte bebeğine odaklanmasına, onu daha detaylı hissetmesine, duygusal bağ kurarak adeta bebeğine temas etmesine katkı sağlar. Bu da stresi büyük oranda azaltır.

Anne adayının değişen bedenine uyum sağlamasını kolaylaştırır

Anne adayı gebelikle birlikte kilo almaya başlar. Bebeğin de büyümesi ile birlikte ilerleyen aylarda hareketlerinde kısıtlanmalar olur. İçe dönüş egzersizleri ise bütün bu bedensel değişimlere uyum sağlamaya yardımcı olur. Değişikliklerden kaynaklı kaygı düzeyini azaltır.

Uyku kalitesini arttırır

Meditasyon ile gerek bedensel gerekse fiziksel olarak iç huzura ulaşan anne adayı korku ve stresten uzaklaşır. Olumsuz duygulardan uzaklaşma ise beraberinde kaliteli uykuyu getirir. Uykusunu iyi alan anne adayı hem daha sağlıklı hem de daha mutlu olacaktır.

İç huzur sağlar

Hamilelik döneminde meditasyon ile anne adayı kendini merkeze alarak iç dünyasına dönüş yapabilir. Bu deneyim ise gevşemek, bireyin kendisi ile ilgili meydana gelen bütün değişikliklerle başa çıkmak ve stresi azaltmak adına önemlidir. Çünkü bütün bunlar beraberinde iç huzuru getirecektir.

Doğuma hazırlar

İster sezaryen ister normal olsun başarılı bir doğum için sürece rehberlik edecek iyi bir uzman ekip şart. Fakat iş normal doğuma geldiğinde uzman ekip ile beraber anne adayının da sürecin ilerlemesinde aktif rol alması gerekir. Anne adayının doğum esnasında doktor ve hemşirelerden aldığı tüm direktifleri en iyi şekilde yerine getirmesi beklenir. Hamilelik döneminde meditasyon yapan kadınla ritmik nefes egzersizleri ve gevşeme hareketleri ile doğuma yardımcı olacak önemli pratikleri yapmış ve bu konuda uzmanlaşmış olacaklardır.

YouTube video

Gebelik Döneminde Uygulayabileceğiniz Örnek Bir Meditasyon Çalışması

Gündelik hayatın ve gebeliğin koşturması içerisinde kendinize biraz zaman ayırarak aşağıdaki temel meditasyon yöntemi ile bebeğinize dokunabilir, kendinize dönebilirsiniz.

  1. Kalçanızı dizlerinizin yukarısında tutacak şekilde yastıklarla destekleyerek zemine, rahat olduğunuz bir pozisyonda yerleşmelisiniz.
  2. Meditasyon oturuşuna geçerken dizlerinizin rahat olması önemlidir. Bu yüzden dizlerinizin altına yastık koyarak oturuş pozisyonunuzu konforlu bir hâle getirmelisiniz. Kullandığınız yastıkların dizlerinizi çok dik pozisyona getirerek bacak kaslarının kasılmasına sebebiyet verecek kadar yüksek, kabarık ya da sert olmamasına dikkat edin.
  3. Rahat bir pozisyon bulduğunuza emin olduktan sonra her iki elinizi, parmak uçlarınız birbirine temas edecek şekilde göğsünüzün üzerinde birleştirin ve gözlerinizi yavaşça kapatın.
  4. Ardından aklınızdan olumsuz bütün düşünceleri atmaya çalışarak normal ritimde soluk alıp vermeye başlayın.
  5. Soluk alıp verme esnasında nefesinizi dinleyin. Soluk aldığınızda göğüs kafesinin yükseldiğini verdiğinizde ise yavaşça aşağı indiğini hissedin.
  6. Soluk alıp vermeye devam ederken sağ elinizi yavaşça karnınıza götürün. Bu esnada kasların gevşemesine ve nefesin ritmini bozmadan akışına devam etmesine izin vermelisiniz. Sağ elinizle bebeğinizi hissederken sol elinizle kalbinizin atışlarını duyabilirsiniz.
  7. Gözleriniz hâlâ kapalı durumda iken sağ elinizle aldığınız nefesi sol elinize, sol elinizden verdiğiniz nefesi sağ elinize doğru yönlendirmeye başlayın.  Ellerinizin arasında akıp giden soluk alışveriş mekanizmasını takip edin. Takip ettiğiniz her solukta sağ elinizden aldığınız soluk bebeğinizden kalbinize; sol elinizden verdiğiniz nefesi kalbinizden bebeğinize doğru gönderin.
  8. Sağ elinizden aldığınız ve bebeğinizden gelen nefesin minik yavrunuzun kokusunu taşıdığını düşünün. Ciğerlerinizi yavrunuzun kokusu ile doldurun. Sol elinizle verdiğiniz nefesin de onun etrafını anne kokusu ile donattığını hayal edin.
  9. Yumuşak ve sakin bedeninizde yavrunuzun sıcaklığını hissedin. Onunla temas edin ve anın tadını çıkarın.
  10. Sağ elinizle aldığınız nefesin sol elinize, verdiğiniz nefesin ise bebeğinizin etrafına gittiğini, onu okşadığını hayal edin.
  11. Bunu yavrunuz ile temas edene kadar ritmik bir şekilde yapmayı devam sürdürün.
  12. Hazır olduğunuzda ellerinizi yavaşça avuç içleri yukarı bakacak şekilde indirin ve bacaklarınızın üzerine yerleştirin.
  13. Gözlerinizi yavaşça açın.

Meditasyon sonrası uyandığınızda yaşanan odaklanma, duygu yoğunlaşmasına hatta belki ağlamanıza bile sebep olabilir. Ancak bu ağlama ya da duygusallık hüzün ve mutsuzluktan değil; korkularınızdan uzaklaşma ve yavrunuz ile yakınlaşmanın verdiği rahatlamadan, iç huzurdan kaynaklı olacaktır.

Gebelik dönemi hem anne hem de baba adayları için mutluluk, coşku, heyecan gibi güzel duyguların yanında; korku, panik, endişe gibi duyguların da en yoğun hâliyle yaşandığı özel bir dönemdir. Bu duygu yoğunluğu ve yaşanan keskin duygu geçişlerinin kolay atlatılması hem anne hem de bebeğin sağlığı için önemlidir.

Bu nedenle doğacak minik yavruya hazırlanmak için kendinizi yalnızca bedenen değil aynı zamanda ruhen de hazırlamanız gerekir. Bu süreçte size yardımcı olacak en iyi şeylerden biri de hamilelik döneminde meditasyon çalışmaları olacaktır. Bu içe dönüş anlarını günlük yaşam içerisine yerleştirmek ve düzenli olarak yapmak sizi bebeğinizin gelişine hazırlayacak, yavrunuz ile daha güçlü iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

AROMA TERAPİ NEDİR VE DOĞUMDA NASIL KULLANILIR? Konulu makalemiz için aşağıdaki bağlantıya tıklayın!

AROMA TERAPİ NEDİR VE DOĞUMDA NASIL KULLANILIR? https://www.bebek.com/aroma-terapi/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Bebeklerde Görülen Cilt Sorunları Nelerdir?

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi!

Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin 10 Yolu