Hamilelik Döneminde Yaşanan Enfeksiyonlar

Hamilelik döneminde enfeksiyona bağlı hastalıklar oldukça fazladır. Enfeksiyona bağlı hastalıklardan beklide 100 tane hastalık vardır.

Enfeksiyonların bebeğinize etkisi nedir?

Vücuttaki enfeksiyonlara, bir takım bakteriler, virüsler ya da parazitler sebep olmaktadır. Hamilelik döneminde geçirdiğiniz enfeksiyonlar bebeğinizin sağlığına direkt etki eder ya da etmez. Örnek vermek gerekirse; hamilelik döneminde en sık rastlanılan enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, bağırsak yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar uzun süre devam etmedikçe, şiddetini yükseltmedikçe, doktorun verdiği antibiyotikle geçen ve bebeğe herhangi bir yan etkisi saptanmamış enfeksiyonlardır. Fakat kimi enfeksiyonlar normal bireyler için pek tehlike arz etmeyen ama gebelik döneminde geçirilip bebeğe etki edebilecek tarzdadır. Bu enfeksiyonlar; toxoplazma, cmv ve kızamıkçıktır. Bu enfeksiyonları geçirmemiş bireyler hamilelik döneminde bunları yaşarsa, bebek için ciddi risk oluşturabilir hatta bebekte bir takım anomaliler oluşabilir. Hem anne adayı hem bebek için risk oluşturan enfeksiyon ise Hepatit-B enfeksiyonudur. Belirtilen enfeksiyonlar her dönemde önemsenmelidir.

Enfeksiyonların belirtileri nelerdir?

Genel olarak enfeksiyon hastalıklarının belirtileri, yorgunluk, süre gelen halsizlik, yüksek ateş gibi problemlerle kendini gösterir. Bazı durumlarda enfeksiyonlar vücutta herhangi bir belirti göstermeyebilir. Belirti göstermeyen enfeksiyonlar, kimi zaman hamilelik döneminde ya da daha öncesinde yapılan testlerle ortaya çıkabilir.

Hamilelik döneminde enfeksiyona yakalanmamak için ne gibi önlemler alabilirsiniz?

Öncelikle ellerinizi sıkça yıkamak ve her anlamda hijyen sağlamak çok önemlidir. Enfeksiyonun fazla olduğu, kimi hastalıkların yaygınca olduğu ülkelere, yerlere seyahat etmemeniz bir tür önlem olabilmektedir. Cinsel ilişkileriniz sırasında korunmanız da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyebilir. İyice pişirilmemiş olan etleri, sebzeleri tüketmemelisiniz. Akraba ya da ailede bulunan enfeksiyona yakalanmış çocuklara, bireylere yanaşmamaya özen göstermelisiniz.

Enfeksiyon tedavisi nasıl mümkün olur?

En başta belirttiğimiz gibi hayatın her döneminde olduğu gibi, hamilelik döneminde de enfeksiyon hastalıklarına çok sık rastlarız. Enfeksiyon hastalıklarının tedavisi, çeşitlerine göre, zamanına göre, oluş şiddetine göre değişmektedir. Genel olarak enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde, ağrı kesici, ateş düşürücüler, antibiyotikler kullanılmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları geçirdiğiniz zaman kendi kararınıza göre ilaç kullanmamanız gerekir. Enfeksiyon belirtilerini, şikayetlerini yaşadığınız zaman, vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmeniz mutlaktır. Doktor, enfeksiyon çeşidine göre zarar ya da fayda durumuna bakarak tedaviniz için gerekli olacak ilaca karar verecektir.

Bu tarz durumlarda, hastalık zararlı olsa da olmasa da doktorunuza danışmanız en iyi yol olacaktır. Ne de olsa kendi sağlığınızın yanında bebeğinizin sağlığını da önemsemeniz gerekmektedir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Kürtaj Nedir? Kürtaj Nasıl Yapılır?

Anne Karnında Bebek Hareketleri