Hamilelik Döneminde Yatış Pozisyonları

Hamilelik Döneminde Yatış Pozisyonları

Gebelik tarifi yapılamayacak kadar güzel duyguları barındırıyor olsa da beraberinde birtakım sorunları da getiren bir süreçtir. Uykusuzluk da anne adaylarının bu dönemde sık karşılaştığı sorunların başında gelir. Günün yorgunluğunu atmak ve yeni bir güne daha zinde başlamak için yatağa girdiğinizde uyuyamıyorsanız, dinlenmek bir yana daha fazla yorulup, gerginleşirsiniz.

Böyle bir durumda sinirleriniz bozulur ve psikolojiniz olumsuz etkilenir. Ancak hamilelikte yatış pozisyonu seçeneklerinin neler olduğunu bilip kendiniz için en doğru olan pozisyonu bulduğunuzda hem bedenen hem de ruhen daha iyi olacağınız kesin.

Gebelik Döneminde Uyku Rutini Neden Bozulur?

Hamilelik döneminin rutininde anne adaylarının uykularını kaçıracak çok fazla etken vardır. Bunlar genellikle sürecin doğal olarak getirdiği fiziksel kaynaklı sorunlar olsa da psikolojik kaynaklı faktörler de mevcuttur. Bu dönemin huzursuzluk veren can sıkıcı sorunlar ve sebepleri aşağıdaki gibidir.

  1. Her geçen gün biraz daha da büyüyen bebek idrar kesesine baskı yapmaya başlar. Bu da mesanenin normalden daha kısa sürede doluluk hissi vermesine yani sık sık tuvalete gitme isteğine sebep olur. Bu durum gece uyku sırasında yaşandığından sık sık uyanmanıza sebep olarak sinir bozucu bir hal alabilir.
  2. Büyüyen bebek ve rahim uyku esnasında iskelet sistemine baskı yapar. Bu baskı da anne adayında sırt ve bel ağrılarına yol açabilir.
  3. Bebeğin mideye yaptığı baskı, gebelikten kaynaklı hormonal değerlerdeki farklılaşmalar ve rutin beslenme düzenindeki değişiklikler midede ekşime ve yanma şikayetlerine sebep olur. Bu şikayetler bazen geceleri ortaya çıkıp kabus gibi çökerek anne adaylarının uykusunu kaçırabilir.
  4. Yine sık karşılaşılan ve geceleri huzursuz eden sorunlardan biri de büyüyen rahmin akciğerlere baskı yapmasından kaynaklı ortaya çıkan nefes darlığıdır.
  5. Anne olacak olmanın verdiği sorumluluk, bebeği sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilme, doğum ve benzeri kaygılar uykularınızı kaçıran psikolojik faktörlerdir.gebelik-doneminde-uyku-rutini-neden-bozulur

Hamilelikte Uyku Pozisyonları

Fiziksel sorunları en aza indirmek ve dinlenmiş olmanın verdiği huzur ile daha sağlam bir psikolojiye sahip olmak için hamilelikte doğru yatış pozisyonu önemlidir. Doğru yatış pozisyonu; beli, sırtı ve omurgayı destekleyen pozisyon demektir. Gebelik dönemi için en uygun pozisyon bulunduğunuz aya göre değişiklik gösterecektir.

1.Trimester

Gebeliğin ilk üç ayına denk gelen dönemdir. Bu dönemde bebeğiniz henüz çok küçük olduğundan yatış pozisyonunuzu etkilemeyecektir. Yani alışık olduğunuz şekilde dilediğiniz gibi uyuyabileceğiniz bu dönemin tadını çıkarabilirsiniz.

  1. trimesterde her ne kadar dilediğiniz gibi uyumanın bebeğe herhangi bir zararı olmasa da bazı anne adayları yüz üstü yattığında yavrusuna zarar vereceğini düşünerek bu pozisyondan çekinir. Bu durumda fiziksel olarak rahat olmak kadar psikolojik olarak da rahat olmanın önemli olduğunu unutulmamalıdır. Bu sebeple nasıl huzurlu olacaksanız o şekli tercih etmelisiniz.

2.Trimester

İkinci 3 aylık döneme denk gelen 2. trimesterde hamilelikte nasıl yatmalı sorusunun cevabı kişiden kişiye değişir. Bu dönemin başlarında dilediğiniz gibi uyuyabilirsiniz. Ancak her anne adayında bebeğin büyüme miktarı ve hızı farklı olacağından her kadın için süreç farklı ilerler. Anne adayının karnı fazla büyümüş, düşük riski olan gebelik veya çoğul gebelik gibi bazı riskli durumlar söz konusu ise genellikle yüzüstü yatış pozisyonları tavsiye edilmez.

3.Trimester

  1. aydan 9. aya kadar geçen süre 3. trimester olarak adlandırılır. Bu dönem bebeğin artık uyuma pozisyonunuzu sınırlayacak kadar büyüdüğü dönemdir. Artık yüz üstü yatmak bebeğinize ve size zarar vereceği için bu alışkanlıktan hemen vazgeçmelisiniz. Sırt üstü yatmak ise bütün ağırlığın omurgalarınıza ve iç organlarınıza yüklenmesine sebep olur. Bu nedenle sizin için en uygun tercih bebeğin ağırlığını taşımak zorunda kalmayacağınız yan yatış pozisyonu olacaktır.

Hem sağ hem de sol tarafa yatarak uyuyabilirsiniz ancak genellikle hamilelikte sol tarafa yatmak tavsiye edilir. Çünkü sağ tarafa uzandığınızda kalbe giden damarlar üzerinde ağırlık oluşur ve kan akışı yavaşlar. Bu da anne adayında tansiyonun bir miktar düşmesine sebep olur.

Ancak yine de sağa yatmanın bebek ile anne için ciddi olumsuz etkileri yoktur.  Yani sabah kalktığınızda kendinizi sağ tarafta yatıyor bulmanız panik yapılacak bir durum değildir.

Geceleri rahat bir uyku için yan yatışı iki şekilde destekleyebilirsiniz:

Evdeki yastıklarla: Sırt, boyun ve bel bölgesine evdeki yastıklarınızı koyarak bedeninizi destekleyebilirsiniz.

Özel olarak üretilmiş belli şekillerdeki yastıklarla: Evdeki yastıkları kullanmak yerine gebeler için özel olarak üretilmiş farklı şekillerdeki hamilelik yastıklarını kullanabilirsiniz.

Bu yastıklarda boyun desteği, karnın altına yerleştirilecek karın desteği, sırtı yaslayacak sırt desteği, bacak ve dizler arasına alabileceğimiz kalça desteği sağlayacak oyuntular ve çıkıntılar bulunur. Önce yastığı yatağa yerleştirip daha sonra vücudunuzu bu oyuntu ve çıkıntılara uyacak şekilde dilediğiniz gibi yerleştirerek rahat bir gece geçirebilirsiniz.

İskelet sistemini korumak için yatağa oturup kalkarken ayaklarınız sağlam ve güçlü bir şekilde yere basarak, yavaşça hareket etmelisiniz.

Konforlu Bir Uyku İçin Önemli İpuçları

konforlu-bir-uyku-icin-onemli-ipuclari

Konforlu bir uyku için doğru şekilde yatmanın yanında küçük önlemler alıp, basit ön hazırlıklar yapabilirsiniz. Aşağıdaki basit ipuçlarını kullanarak kaliteli bir gece geçirmek mümkün.

  • Büyüyen bebeğin bel ve omurgaya baskı yapmasından kaynaklanan ağrılarla baş edebilmek için hamilelik egzersizleri, yüzme ve düşük tempolu yürüyüş yapabilirsiniz. Elbette bu egzersizleri yapmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmamak gerek.
  • Hamilelikte yoga ve meditasyon yapmak iskelet sistemi ağrılarını azaltır ve içe dönmeyi sağlayarak psikolojik olarak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Fiziksel ve ruhsal dinginlik de doğrudan uyku kalitenizi artırır.
  • Birden fazla yastık kullanarak bel ve bacaklarınızı destekleyebilir, böylece sizin için en rahat pozisyonu bulabilirsiniz. Özellikle gebelik döneminde kullanmak için özel olarak tasarlanmış, eğik düzlem, U ya da C şeklinde hamile uyku destek yastığı seçeneklerini kullanabilirsiniz.
  • Yastıklar yeterli gelmediği zaman yarı oturur şekilde yatabileceğiniz bir koltuk ya da yatakta yatmayı deneyebilirsiniz. Özellikle reflü gibi sindirim sistemi problemleri için etkili bir yöntem olacaktır.
  • Tuvalete gitmek için çok sık uyanmak istemiyorsanız yatacağınız sırada fazla su içmeyin.
  • Ilık bir duş almak sizi rahatlatacaktır.
  • Süt içmenizde herhangi bir sakınca yok ise yatmadan hemen önce bir bardak ılık süt içmek uykunuzu getirecektir.

Sağlıklı bir gebeliğin ilk koşulu anne adayının bedenen ve ruhen sağlıklı olmasıdır. Bedenen ve ruhen sağlıklı olmak için ise dengeli ve yeterli beslenmek kadar, iyi dinlenmek ve yeteri kadar uyumak da önemlidir.

Bu nedenle anne adaylarının uykusunu alabilmesi için hamilelikte yatış pozisyonu seçenekleri hakkında bilgi sahibi olması beklenir. Doğru pozisyona karar verirken yaptığınız şeyin sağlıklı olduğundan emin olmak istiyorsanız bu konuda doktorunuzun da fikrini almayı unutmamalısınız.

 

Dilerseniz “Hamilelikte Doğru Yatış Pozisyonları” Konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Doğru Yatış Pozisyonları: https://www.bebek.com/hamilelikte-dogru-yatis-pozisyonlari/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Premenstrüel sendrom (pms) nedir?

Gebelikte Bebek Gelişimi

Hamilelik Çatlakları ve Lekelerle Başa Çıkma Önerileri