hamilelik-oncesi-dikkat-edilmesi-gerekenler

Hamilelik Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik, anne adayı ve bebeğin sağlığının gözetim altında olduğu hassas bir süreçtir. Vücudunuzun birçok değişimi aynı anda yaşadığı ve mucizevi bir şekilde yeni bir canlıya hayat verdiği bu sürecin öncesi de en az kendisi kadar önemlidir. Çünkü gebelik öncesinde annenin vücudu ne kadar hazırlıklı olursa bebeğin gelişimi, gebelik, doğum ve doğum sonrası lohusalık dönemi de psikolojik ve fizyolojik açıdan bir o kadar rahat ve sıkıntısız geçecektir. Bu nedenle eşler çocuk sahibi olmaya karar verdiklerinde yani planlı gebeliklerde ilk olarak gebelik öncesi neler yapılmalı gözden geçirilmeli ve gerekli hazırlıklar yapılmalıdır.

O halde hamilelik öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar neler, vücudunuz hamilelik için hazır mı, birlikte inceleyelim.

  • Genel sağlık kontrolünüzü yaptırın.

Bir bebek sahibi olmaya karar verdiğinizde ilk olarak genel bir sağlık kontrolünden geçmeniz gerekir. Fiziksel muayenenin yanı sıra tüm kan ve idrar tahlillerini de içeren genel bir sağlık taraması sayesinde hamile kalınmadan önce vücuttaki olası rahatsızlıklar tespit edilebilir. Bu sayede uykuda bekleyen ve hamilelik gibi önemli bir dönemde ortaya çıkmayı fırsat kollayan bazı sorunlara karşı önceden önlem alabilme imkânı doğar, olası sistematik hastalıklara (Tansiyon, şeker, tiroid, demir eksikliği vb.) karşı tedaviye başlamak için zaman kalır. Gerekli tedaviler tamamlandıktan ve vücut kendini toparladıktan sonra hamile kalmak, gebelikte ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmeye yardımcı olur.

  • Jinekolojik muayenenizi olun.

En az genel sağlık taraması kadar önemli bir diğer konu da anne adayının gebelik öncesi mutlaka jinekolojik muayene olmasıdır.

Bebek sahibi olmak bazen hazır olduğunuz ilk zamanda mümkün olmayabilir. Bazen eşler aylarca denemelerine rağmen gebelik oluşmaz. Bu durumun altında yatan nedenler arasında sıklıkla üreme sisteminden kaynaklı problemler yer alır. Özellikle polikistik over sendromu gibi anne adayını ilgilendiren uzun tedavi süreci gerektirebilen hastalıklar hem hamile kalmayı zorlaştırabilir hem de tedaviyi güçleştirerek mevcut bir gebeliği riske sokabilir. Bu sebeple üreme organlarının çalışma sistemlerinin yolunda olduğunu görmek amacıyla jinekolojik muayene atlanmamalıdır.

  • Hormonal korunma yöntemlerini bırakın.

Çocuk sahibi olmak için hazır olduğunuzda gerekli sağlık kontrollerinizde de herhangi bir sorun bulunmuyorsa doğum kontrol yönteminizi bırakmanız uygun olacaktır. Ancak bazı korunma yöntemleri bırakıldıktan hemen sonra etkisini kaybetmeye başlamayabilir. Özellikle hormon içerikli yöntemler, ilaca ara verildikten sonra belli bir süre daha etkisini koruyabilmektedir. Ayrıca vücudun eski doğurganlık yeteneğini geri kazanması biraz zaman alabilir. Hamilelik planlanıyorsa bu durum hesaplanarak hareket edilmelidir.

  • Beslenme tarzınızı gözden geçirin.

Hamilelik boyunca yediğiniz her şey sadece sizi değil anne karnındaki bebeği de beslemektedir. Bebeğiniz ihtiyacı olan tüm besini sizden karşılar. Bu yüzden yanlış beslenme alışkanlıkları gebelik öncesinde mutlaka düzeltilmelidir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutini oluşturulmalıdır.

Aşırı yağlı, şekerli, katkı maddesi içeren, paketli ve konserve ürünlerin tüketiminden sakınılmalı, mevsiminde taze sebze, meyve, tam tahıllar, et ve süt ürünlerini günlük olarak tüketmeye özen gösterilmelidir.

  • Sigara ve alkol gibi alışkanlıklarınızı bırakın.

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddelerin hamilelik döneminde kullanımı bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Sigara ve alkol başta olmak üzere bu tür zararlı maddeleri gebelik süresince az miktarda da olsa tüketmeye devam eden hamilelerde ve bebeklerinde birtakım sağlık sorunlarına rastlanabilir. Düşük doğum ağırlığı, bebekte gelişim geriliği, sakat doğum, erken doğum ve düşük riski hatta anne karnındaki bebeğin ölümü ile sonuçlanabilen durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple hamilelik öncesinde bu tür alışkanlıklar kesinlikte tamamen bırakılmalıdır.

  • Folik asit takviyesine başlayın.

Hamilelikte anne adaylarının bazı vitamin takviyeleri almaları gerekir. Folik asit bu takviyelerden en önemlisidir. Özellikle bebeğin organ gelişiminde temel taşların atıldığı ilk üç ay bu açıdan oldukça değerli bir zaman dilimidir. Ancak folik asit kullanımına hamile kalmadan en az 3 ay önce başlanmalıdır. Nöral tüp defektleri olarak adlandırılan sinir sistemini doğrudan etkileyen hastalıkların ana sebebi, folik asit eksikliğidir. Bu durumu önlemek için anne adaylarının gebelik öncesinden başlayarak her gün 400 mcg folik asit takviyesi alması gerekir.

  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.

“Gebe kalmadan önce nelere dikkat etmeli?” sorusunun cevaplarından biri de kilo kontrolüdür.

Hamileliğe kilo fazlalığı ile başlamak, diyabet başta olmak üzere sistematik hastalıkları tetikleyebilir, doğumun şeklini değiştirebilir ve anne adayının doğum sonrası geç toparlanmasına yol açabilir. Eğer gebelik düşünüyorsanız yaşam şeklinizi bu yönde şekillendirirken fazla kilolardan kurtulmak ve kilo vermeye başlamak için en ideal zaman gebelik öncesidir. Aksi halde hamileyken kilo vermeye çalışmak hem anne hem de bebek için riskli olabilir.

  • Stresten uzak durun.

Stres, birçok hastalığın oluşup gelişmesinde etkili olduğu kadar gebe kalmaya çalışırken de büyük bir rol oynar. Stres faktörü hamile kalmayı zorlaştıran bir etkendir. Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız hayatınızdan stresi uzaklaştırmanız faydalı olacaktır.

  • Gerekiyorsa vitamin desteği alın.

Hamilelik öncesinde kan değerleriniz normal sınırlarda bulunsa dahi gebelikte vitamin mineral ihtiyacı hızla artacağından tek başına dengeli ve yeterli beslenme yeterli gelmeyebilir. Bebeğin ve annenin tüm gereksinimlerini karşılaması amacıyla hamilelik öncesinden başlanarak genel bir multivitamin takviyesine başlanması yararlı olacaktır. Bu sayede gebe kalmadan önce anne adayının vücut direnci artacak, bağışıklığı güçlenecektir.

  • Aşı takviminizi takip edin.

Hamilelikte yakalanan bazı enfeksiyonlar ve bulaşıcı hastalıklar bebek için hayati risk oluşturur. Bu hastalık ve enfeksiyonlardan korunmanın en temel yolu ise aşılanmadır. Ancak hamilelik döneminde tetanos aşısı dışında özellikle kızamık, suçiçeği gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlayan ve inaktif virüs içeren aşıların uygulanması, bebek için güvenli değildir. Bu sebeple gebelik planlamasına başlanırken olası enfeksiyonlara karşı gerekli aşılar gebe kalmadan önce tamamlanmalıdır. 

  • Radyasyon ve ilaç kullanımı konusunda dikkatli olun.

Bebek sahibi olmaya çalışırken gündelik hayatta kimyasal içeriklere karşı çok daha temkinli davranılmalıdır. Bebek gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olması nedeniyle hamilelerin radyasyona maruz kalmaması ve reçetesiz ilaç kullanmaması gerekir. Ne zaman gebe kalındığını anı anına öğrenebilmek mümkün olmadığından her ihtimale karşı temkinli olunmalı, radyasyondan uzak durulmalı ve doktora danışılmadan hamilelikte kullanımı güvenli olmayan ilaçlar kullanılmamalıdır.

Hamilelik öncesinde genel olarak dikkat edilmesi gerekenler kişiye göre farklılık gösterse de bu şekilde sıralanabilir. Bunlara ek olarak anne adayı düzenli ve kaliteli bir gece uykusu uyumaya özen göstermeli, mümkünse hafif egzersiz yaparak kaslarını hamileliğe karşı daha dayanıklı hale getirmelidir. 

“Nasıl hamile kalınır?” Konusu ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamile-nasil-kalinir/

Post navigation

Bir yanıt yazın

Rahim Filmi ile İlgili Tüm Detaylar

Boş Kese Gebelik Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Sistit Nedir? Kadınlarda Sistit Neden Olur?