Hamilelikte meydana gelen ishal durumu anne adaylarını oldukça utandıran sıkıntılardan biridir.
Hamilelikte yaşanan ishal durumu, genellikle kötü beslenme ve de aşırı süt tüketimi gibi nedenlerden ortaya çıkar. Bunun dışında, gıda zehirlenmesi durumunda da meydana gelebilir.
Hamilelikte oluşan ishal, genellikle basit bağırsak kramplarına ve dışkının yumuşak olmasına neden olan bağırsak enfeksiyonu ile alakalı olabilir.
İshal, normal dışkı ya da sulu dışkı daha gevşek bir kıvama sahip dışkı olarak tanımlanır. Bunlar aynı zamanda, sıkışma ve de normalden daha fazla olan bir frekans ile alakalı olabilir. Bu yüzden erken hamilelik esnasında, iş yerinde hormonal güçlerine, gebeliğin ilk üç ayında ishal görülümü oldukça yaygındır. Karın içinde ateş, mukus ya da kanlı dışkı genellikle ciddi bir durum değildir.
Bunların dışında uzun süre devam eden ishallerde anne adayı, bakteri ile beraber gelişen kolera gibi enfeksiyon hastalıklarına yakalanmış olabilir. Bazı durumlarda üst solunum yoluyla bağlantılı gelişen bir hastalığında habercisi olabilmektedir.
Gebelikte yaşanan ishal, çoğunlukla bebeği olumsuz yönde etkilemez. Bu durum genellikle anne adayının sindirim sistemi tarafından halledilebilir. Fakat anne adayında, ciddi sıvı kaybıyla birlikte dehidrastasyon görülüyorsa, bebek bu durumdan etkilenebilir. Böyle bir durumda annenin kaybettiği sıvı ve eletrolitlerin ağız yolu ya da serumla verilmesi genelde yeterli olur.
Gebelikte ishal tedavisi, durumun ciddiyetine göre değişir. Hamilelik döneminde görülen ishallerin çoğu, hamile olmayan kadınlarda olduğu gibi bozuk gıdaların tüketimi sonrası olan ve kısa sürüp kendiliğinden düzelen ishallerdir. Bunun gibi ishaller, çoğunlukla 24 saat sonra düzelir. Bu dönemde de anne adayının kaybettiği suyun yerine konması önem taşır. Su kaybını önlemek adına annenin bol sıvı alması önerilir.
Hamilelik döneminde, eğer ishal, gıda zehirlenmesi sonucu ortaya çıkmışsa, bu tip ishallerde tedavi, ishale yol açan bakterinin dışkıyla dışarı atılmasını sağlamaktır.
Sebze ve meyve tüketmeden önce, kesinlikle bol su ile yıkanmalıdır. Özellikle marul, göbek, ıspanak ve domates gibi besinleri sirkeli suda bekletmekte fayda vardır.
Hamilelik sürecinde oluşan ishalde ilaç tedavisi sakıncalı olabileceği için genellikle serum tedavisi uygulanır. Böylece, anne adayı, karnındaki bebeği korumuş olacaktır.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/