Miyom, rahimin kendi yapısında yer alan ve bu organın kasılmasına yarayan, düz kas dokusundan kaynağını alan iyi huylu kitleye verilen addır. Miyon, halk arasında “miyom” için yanlış kullanılan kelimedir.
Miyomlar tamamen Rahim kasından kaynaklıdır. Kansere dönüşme ihtimali oldukça düşüktür ve bu nedenle de iyi huylu olarak görülen kitlelerdir. Kadınlarda çok yaygın olduğu için, gebelik sürecinde de sık rastlanır.
Gebeliği ilk defa yaşayan annelerde miyom daha sık görülmektedir ve anne adayının yaşı ilerledikçe de, miyom riski biraz daha artmaktadır.
Miyomlar çeşitli yerlerde oluşmak isteyebilir. Rahmin iç tabakasıyla yakın mesafe olmak isterken bazen tamamen rahim kası içine de yerleşebilir. Diğer bir durumda, rahmin dış kısmına yerleşmiş olmasıdır.
Miyomları çok fazla hafife almamak lazım. Çünkü çok nadir durumlarda hamile kalmaya engel olabilmektedirler.Gebelik sırasında da ortaya çıktıklarında muhtemel sorunlar yaratabilir. Bu durumda anne adayına daha yakın takip gerekir.
Hamilelikte miyomların meydana gelmesiyle ortaya çıkan riskler, ön planada rahmin içinde bulunduğu bölgeye, ikinci planda miyomun büyüklüğüne ve de sayısına bağlıdır.
Çoğunlukla tekrarlayan düşüklere, erken doğum riskine ve doğum sonrası kanamalara yol açabilirler. Miyomu olan anne adaylarında, sezaryen ile doğum olasılığı artmaktadır.
Hamilelik döneminde en çok sorun yaratan miyomlar “submüköz” nitelikli olanlar oldukları için, bu tarz bir miyom saptandığında, çoğunlukla kadın hamile kalmadan cerrahi bir yöntem ile çıkarılması önerilir. Bu yöntem için de vajinadan ulaşım veya karın yolundan ulaşım uygulanır.
Miyom çıkarma için uygulanan operasyonlar ameliyatın ardından yapışıklık ve bununla beraber, tüplerde tıkanıklığa yol açabilecekleri için, hamilelik öncesi süreçte, miyom aldırma operasyonu için dikkatli olunmalıdır.
Daha önce yaşanan gebelikte, miyoma bağlı olduğu düşünülen bir sıkıntı yaşanmışsa, yeni bir gebelik için miyomun alınması uygundur.
Operasyon sırasında, rahmin içindeki tabaka hasar görmüşse, normal doğumda meydana gelen rahim kasılmalarında yırtılma riski oluşabileceği için, daha çok sezaryen doğum tercih edilmektedir. Diğer durumlarda anne adayı normal doğum tercih edebilir fakat rahimde yırtılma düşündüren en ufak bir şüphede bile, sezaryen ile doğuma dönebilmektedir.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/