Kan pıhtılaşması, çok nadir görülse de ciddi bir sağlık problemidir. Kanın damarda pıhtılaşına tramboz denir. Bu durum görüldüğü andan itibaren doğuma kadar olan süreçte tedavi şarttır. Bu tedavi doğumdan sonraki birkaç hafta da devam edebilir.
Kan pıhtılaşması, gebelik döneminde iğne ile tedavi edilir. Bu iğne, günde bir kere ve de düzenli olarak uygulanır. Bu rahatsızlık, kan dolaşımı aracılığıyla kalbe ve akciğere ulaşmayı başarırsa ölüm gibi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu unutmayın.
Tromboz riskini neler arttırır?
- İlk kalınan gebelikte bu hastalığın yaşanması
- Fazla şişmanlık
- Kilo artışıyla birlikte tromboz riski artar
- Hareketsiz hayat
- Irklara göre farklılık gösterebilir. Örneğin Kafkas kadınlarında görülme olasılığı yüksekken Afrika ve Asya kadınlarında görülme ihtimali daha düşüktür
- Annenin yaşı
- Yaş artışıyla beraber tromboz riski artar
- Susuzluk
- Kusma, fazla egzersiz yapma veya ishal durumları
- Kişinin geçmişi
Anne adayı bu durumda baldır ve kalçalarının iç kısımlarında hassasiyet ve ağrı hisseder. Bu ağrılar artabilir ve çarpıntılı bir hale dönüşebilir.
Bunun dışında, avuz bölgelerinde ufak tefek kızarıklıklar görülebilir. Eğer buna benzer şikayetler yaşıyorsanız, mutlaka kısa zaman içinde doktorunuza görünün.
Hamilelik haftanıza göre hafta hafta neler yaşayacağınızı öğrenmek ve önerilere gözatmak için: https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/
Gebelikte Tromboz Tedavisi
Kan pıhtılaşması teşhis edildiği andan itibaren hemen tedaviye başlanır. Bu şekilde meydana gelebilecek olan ambolilerin önüne geçilmiş olur. Bununla birlikte, meydana gelen pıhtının gidişatına dur demek ve yok etmek adına acil tedavi uygulanır. Anne adayına, iğneler yapıldığı an tedavi süreci başlamış olur.
Hasta, iğneyi kendi kendine nasıl yapacağı hakkında detaylı bilgiyi aldıktan sonra, iğnelerini yapmaya kendi devam edebiliyor. Bunun dışında sadece rutin kontrolleri için hastaneye gitmesi gerekiyor.
Anne adayının geçmişinde, akciğer ambolisi ya da tramboz varsa, yeni gebelik döneminde heparin gibi iğneler uygulanarak ortaya çıkabilecek pıhtılaşma önlenebilir.
Doğum günü gelip çatana kadar anne adayı heparin iğnesine devam edebilir. Kan pıhtılaşması riski altında olmayan kadınlarda ne olur ne olmaz diye, doğumdan önce ve sonra kısa bir süre içinde heparin iğnesi tavsiye edilir.
Doğum sezaryen ise, riski ne olursa olsun bu iğne mutlaka anne adayına uygulanır.
Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelik/hafta-hafta-hamilelik/