Hamilelik Öncesi Rubella Testi

Rubella, halk arasındaki tabiriyle kızamıkçık, ateş ve vücut döküntüleriyle görülen bir tüt virüs enfeksiyonudur. Bu virüs bir çeşit RNA virüsüdür. Surattan başlar ve tüm vücuda yayılan, döküntü, yüksek ateş, iştahsızlık, baş ve eklem ağrısı gibi şikayetleri de beraberinde getirir. Bu şikayetlerin hepsi her zaman görülemeyebilir. Bu virüs, taşıyan kişinin öksürmesi ve hapşırması ile etrafa yayılarak bulaşır.

Virüsü taşıyan kişi, döküntüler meydana gelmeden bir hafta öncesi ile bu döküntüyü takip eden 4 günlük süreç içerisinde bu virüsü yaymaktadır. Virüsün kuluçka süresi 14-21 gün arasında değişir. Enfeksiyonu taşıyan kişiler veya aşı olanlar ömürleri boyunca bu virüse bağışıklık kazanırlar ve bir daha bu hastalığa yakalanmazlar. Kanda yapılan test, pozitif olarak sonuç vermişse, kişi bağışıklık kazanmamıştır demektir.

Anne olmayı düşünen her kadın, gebe kalmadan önceki kontrollerinde mutlaka Rubella testini yaptırmalıdır. Bağışıklık kazanmış kadınlarda aşı yapılmasına ihtiyaç yoktur. Aşının üzerinden yaklaşık bir ay gibi bir süreç içerisinde gebe kalınmaması öneriliyor. Fakat bu süre zarfında gebe kalınırsa, bebeğe ve gebeliğe bir zararı olduğu görülmemiştir. Bu nedenle erken gebelik sürecinde, hamile olduğunu bilmeyen kadınların, aşı yaptırdıklarında, gebeliği sonlandırmaları önerilmiyor.

Bu virüsün fetusa ulaşması, hamileliğin ilk on iki haftasında geçirilen enfeksiyonda yüzde doksan oranındayken; on üç ve on altıncı haftalar arasında bu aran yüzde ellidir. On altıncı haftadan sonra ise, virüsün fetusa geçişi azalır. Yaklaşık olarak yüzde otuz beş oranlarına iner.

Gebeliğe Etkileri

Enfeksiyon hamilelikte geçirilmişse, bebekte, sakatlıklara, düşüğe hatta ölüme bile sebep olabilir. Hamileliğin 12. Haftasında kapılan enfeksiyon minimum yüzde elli gibi bir oranda anne karnındaki bebeği etkilemektedir. Bu nedenle özellikle de ilk on iki haftada geçirilen enfeksiyonda gebeliğin sonlandırılması gerekiyor.

Gebelikte, en çok rastlanan anomaliler, duyma kaybı, göz problemleri, zeka problemi, menenjit, dalak büyümesi, öğrenmede zorluk çekme, anemi ve düşük doğum ağırlığıdır. “konjenital rubella sendromu“, bebekte oluşan bu problemlere denmektedir. Bu sendromda en sık görülenler, sağırlık, kalp anomalleri ve de katarakttır.

Gebeliğin on altıncı haftasından sonra fetusun etkilenme olasılığı düşüktür olsa da, aile riski göze almak istemezse gebelik sonlandırılabilir.

 

Hamilelikte sağlık ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-saglik/

Post navigation

Bir yanıt yazın