Tetanoz Nedir?
Tetanoz, “Clostridium Tetani” adı verilen bakterinin vücuda girmesiyle meydana gelen bir bakteri çeşididir. Bu bakteri vücuda geçtikten sonra aşısını olmayan bireylerde “Tetebospazmin” denilen bir madde salgılar. Salgılanan bu madde de , vücuttaki kasların kontrolsüz şekilde kasılmasında yol açar. Bu da ileri durumlardaki hastalıkta solunum kasları felcine ve solunum yetersizliğinden dolayı ölümlere yol açar.
Bu hastalık, aşısı olmayan kişilere, steril olmayan ortamlarda yapılan doğum, kürtaj ve ameliyatlardan veya dış ortamda bulunan metal maddelerden ortaya çıkabilmektedir. Fazla gelişmemiş ülkelerde, göbek bağının steril olmayan şartlarda ve ortamlarda kesilmesi sonucu meydana gelen yeni doğan tetanozu yeni doğan ölümlerinin başında gelmektedir.
Dünyaya yeni gelen bir bebek, aşılı olan annesinden aldığı antikorlarla bu hastalığa yakalanmaktan korunur. Bu nedenle, yeni doğan bir bebeğin bu hastalığa yakalanması, tamamen annesinin aşı olup olmadığına yani bu hastalığa karşı bağışıklık sistemiyle bağlantılıdır.
Doğum yapacağınız yer ne kadar güvenilir ve steril bir yer olursa olsun, tedbiri elden bırakmamak adına önlem olarak, gebelikte hatırlatıcı aşınızı yaptırmanızda fayda olacaktır.
Rapel, yani hatırlatıcı aşı, gebeliğin herhangi bir sürecinde uygulanabilmesine rağmen, yapılan ilaç müdahaleleri, anne karnındaki bebeğin organ gelişiminin tamamlanmış olduğu döneminde, yani ilk üç aylık sürecin sonuna ertelenmelidir. Ülkemizde, hamile kadınlara yapılan tetanoz aşısı, hamileliğin 20 haftalık evresini tamamlayan anne adaylarına yapılmaktadır.
– Eğer çocukluğunuzda yaptırdığınız aşılar tam ise ve de hatırlatıcı aşınızın yapıldığı zaman 10 seneden azsa, hamilelik döneminde bu aşıyı yaptırmanıza gerek yoktur.
-Eğer çocukluktaki aşılarınız tam değilse ve gebelik öncesi dönemde de yaptırmanız mümkün değilse, doktorunuza danışmalısınız.
-Hatırlatıcı aşınızı yaptırdığınız zamanı tam olarak hatırlamıyorsanız, hamileliğinizin üç ayını geçirip, dördüncü ayında bu aşıyı mutlaka yaptırmalısınız.
Tetanoz, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yeni doğan ölümlerine neden olabilen ve aşıyla önüne geçilebilen bir hastalıktır.
Aşı yapılan her on kişiden birinde, aşı yapılan bölgede maksimum üç gün, şişlik ağrı ve kızarıklık görülebilmektedir. Bu küçük reaksiyonlar daha sonra alınan dozlarda biraz daha fazla görülebilir. Ek doz alan hastalarda da bu reaksiyonlar yüzde seksen beşe kadar çıkabilir.
Hamilelikte testler ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-testler/