Yeşil çay tüketimi, rahim ağzı salgısını artırıcı bir özelliğe sahip olduğu için gebelik şansını yükseltmektedir. Bunun dışında, kafein içeriğinden de yoksun olduğu için, kahve tiryakileri bu dönemde yeşil çay tüketebilirler.
Bazı çalışmalara göre, yeşil çay tüketiminin, hamileliğin ilk üç ayında aşırı tüketilmesi durumunda anne karnındaki bebeğin gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini öne sürüyor. Yeşil çay tüketiminin genel sağlık açısından yararlarını ortaya koya fazlaca çalışmalar olsa da, çalışmaların ortaya koyduğu başka gerçeği çoğunlukla gözden kaçırıyor. Hamileliğin erken dönemlerinde aşırya kaçılacak kadar içilen yeşil çay, vücuttaki folik asit emilimini azaltabilmektedir. Bu yaşanan eksiklik ise, bebekte noral tüp defekti riskinin ortaya çıkmasına yol açar.
Hamilelik öncesinde ve gebeliğin ilk aylarında alınmasının faydalı olduğu kanıtlanan tek vitamin folis asittir. Alınan diğer vitaminlerin herhangi bir yararı kanıtlanmamıştır.Bunu dışında vücudun ihtiyacından fazla alınan vitaminlerinde zararlı olduğunu idda eden çalışmalar bulunmaktadır.
Hamile kalmaya çalışırken ve de gebeliğin ilk üç ayında aşırı derecede yeşil çay tüketmemenizde fayda olacaktır.
Japonya’da bir araştırma yapılmaya karar verilmiş ve gebe kadınların folik asit düzeyleri ölçülüp, yeşil çay tüketim alışkanlıkları incelenmiş, bunun sonucu olarak da fazla yeşil çay tüketen kadınlarda, bu vitaminin az olduğu sonucuna varılmıştır.
2008 yılında yapılan başka bir araştırma da yine, fazla tüketilen yeşil çayın, folik asit emilimini azalttığı yönündedir. Bu çalışmada farklı gruplara ayrılan sağlıklı bireylere folik asit tabletlerinin yanında yeşil çay, siyah çay ve de su verilmiş, belli bir sürenin ardından da kan örnekleri alınark folik asit seviyeleri incelenmiştir. Sonuç olarak, siyah ve yeşil çay içenlerde, sırf su tüketenlere göre folik asit düzeyleri düşük bulunmuştur.
Aslında bu çalışmayla elde edilen bulgulara göre, sadece yeşil çay değil, ülkemizde çok fazla tüketilen siyah çay da bu vitaminin emilimini azaltmaktadır.
Folik asit yetersizliği nedeniyle, dünyada 1000 gebelikten 2’sinde noral tüp defekti yaşanmaktadır. Bunun bilinen tek bir nedeni bile yoktur. Bilinen tek şey folik asidin bu durumu fazlasıyla engellediğidir. Bu yüzden dünyadaki tüm kuruluşlar hamile kalmadan önce folik asit kullanılmasını önermektedir.
Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/