Hamilelik döneminden sonra kadınların bedeni, normal bir şekilde her ay hamile olabilecek düzenine geri döner. Hayat boyunca, 35-40 yıl belirli periyotlarda adet görülür. Bahsedilen dönemler, kadınların hayatında sadece iki farklı dönemde değişir. Bu dönemlerden biri hamilelik, diğeri ise emzirme dönemidir. Bu zamanlarda regl görülmemesinin sebebi ise hipofiz bezidir. Hipofiz bezi, yumurtalıklar ve beyinin baskın olmasını sağlaması sebebiyle adet döngüsünü bastırır.
Sebepleri nelerdir?
Doğum yapan annelerin, regl kanamasının başlama süresi, bebeği emzirme süresi ile orantılı bir durumdur. Doğum sonrasında ve emziren kadınlarda adet kanamasının görülmesi daha geç başlar. Ancak emzirmeyen annelerde ise regl dönemine girilmesi daha erken olur. Bu sırada kadınların gördüğü kanama, adet kanaması değildir. Bu kanamaya, loşia adı verilir. Normal adet kanamasından daha uzun süre devam eder ve lohusa döneminin başında görülen kanama, önce kırmızı, sonrasında pembe, kahverengi ve son olarakta sarı renkte olur. Loşia kanaması sona erdikten sonra, emzirme durumu hala devam ediyorsa, regl dönemine daha geç girilir. Sebebi ise emzirme döneminde, vücudun salgıladığı hormonlardır. Adet kanaması genellikle doğum yapıldıktan sonra 8. ve 16. Haftalarda görülebilir. Ancak emzirme devam ettiği sürece, bu durum her kadın bünyesine göre değişkenlik gösterir. 18. aya kadar uzayabilir.
Bebeğini emzirmeyen yeni annelerde ise, doğum yapıldıktan sonra 4-8 haftalar arasında adet kanaması görülebilir. Bu dönemde yalanan düzensizlikler ise emzirme sıklığı, bebeğin ek gıda ile beslenmesi ve emzirme süresi ile de orantılıdır.
Lohusalık döneminden sonra adet düzensizliğinin süresinin uzaması, alanında uzman bir doktora gidilmesi anlamına gelir.
Gebelik süresinden sonra bebeklerini emziren annelerin adet kanamasının gecikmesi normal bir durumdur. Sebebi ise bebeğin, anneyi emmesi ve o sırada göğüs uçlarını uyarmasıyla, süt yapan hormon olan prolaktin hormonunun seviyesinin artmasıdır. Prolaktin hormonunun seviyesinin artması ise folikül gelişimini sağlayan hormonların salgılanmasını önler. Bebeklerin gelişimi sürecinde düzenli olarak süt emmesi sebebiyle de foliküller dinlenme durumuna geçer. Bebeğin günde genellikle 5 kez ve 10 dakika boyunca emmesi, yumurtlamayı bastırıp, adet kanamasını engellemeye yeterlidir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 🤰[/box]