Doğum sonrasında, yeni anne olan kişi, durumdan ve bebeğini kucağına almaktan ne kadar mutlu olsa da, depresyon ve sıkıntıya sebep olan psikolojik rahatsızlıklar yaşayabilir. Bu sorunlar annenin gebelik döneminde kendisiyle ilgilenmesine ve doğum sonrasında da bebeğe yeterli annelik yapmasına engel olabilir.
1-Doğum sonrası hüzün
Doğum yapıldıktan sonra anne için yaşanan en hafif psikolojik rahatsızlıktır. Doğumun ertesinde gelen hafta içinde 3-5 gün arasında görülür. Birkaç saat ya da birkaç gün sürebilir. Ancak doğumdan 10 gün sonra bütün sıkıntılar gitmiş olur. Doğum sonrası yaşanan hüzün, duygusal açıdan dengesiz olmak ve ağlama atakları, en sık görülen belirtilerindendir. Aynı zamanda huzursuzluk, sıkıntı, baş ağrısı, uyku ve konsantrasyon bozuklukları da görülebilir. Sebebi net bir şekilde belirlenemese de hızla düşüş gören hormonlar ve biyolojik değişiklikler, sebep olarak belirtiliyor.
Bu durumda geçirilen en hafif psikolojik rahatsızlık olduğu için herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Ancak annenin eşi ve diğer aile üyelerinin, anneye destek olması ve yalnız bırakmaması ile aşılır.
2-Doğum sonrası depresyon
Doğum sonrasında yaşanan depresyon, genellikle 3-4 ay kadar sürebilir. Çok nadir olmasıyla birlikte 1 yıldan uzun bir süre de devam edebilir. Doğum sonrası depresyonun ilk belirtileri arasında; bitkin bir ruh hali, çevreye karşı ilginin azalması, aşırı iştah artması yahut azalması, uykusuzluk yahut çok uyuma, kendini yetersiz hissetme, kendini değersiz hissetme, düşünme ve konsantrasyon yeteneğinin azalması, intihar ve ölüm düşüncelerinin artması vardır.
Doğum sonrası girilen depresyonu, önceki hamilelikte yaşanan depresyon, ailede depresyon olan biri, erken yaşta anne olma, ekonomik açıdan yetersizlik, eş ve aile ilişkilerinde sorun olması, son 6-12 ay içerisinde stresli bir durum yaşanması yahut şiddet görmüş olması da tetikler.
Bu dönemde, dünyaya gözlerini yeni açmış olan bebeğin gelişiminde sorun yaşanabilir. Sebebi ise anne adayının kendini yeterli hissetmemesi, bağımlılık yapıcı maddeler kullanma ihtimali, yeterli beslenmemesidir. Bununla birlikte anne adayının, bebeğine zarar verme olasılığı da vardır.
3-Doğum sonrası psikoz
Doğum sonrasında yaşanan çeşitli sıkıntılı olaylar ve hormon dengesinin hızlı bir düşüş göstermesiyle ortaya çıkan ağır bir psikolojik bozukluktur. Normal hayatında manik-depresif hastalığı olan kişilerde daha sık görülür.
Belirtileri ise doğumu takip eden ilk iki haftada görülür. Ağır depresif bir psikoloji, suçluluk ve değersizlik duygusu, düşüncede karışıklıklar, kendine aşırı güvenme ve kendini büyük görme, işitsel ve görsel halüsinasyonlar, uykusuzluk ve dikkat dağınıklığı gibi belirtileri vardır. Psikozu ağır yaşayan annelerde kendini öldürmeye eğilimler de olabilir. Bu durumda yapılması gereken en mantıklı davranış, annenin alanında uzman bir doktordan yardım almasıdır.
Hamilelik psikolojisi ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/gebelik-surecinde-annenin-psikolojisi/