9 ay boyunca anne adayları, hem bebek sebebiyle hem de iyi beslenmeleri sebebiyle kilo alır. Hamilelik süresince alınan kiloların bir kısmı doğumda giderken, normal doğum yapanlar için de diğer fazla kilolar zamanla verilir. Ancak sezaryen doğum yapan anneler, doğumdan sonra fazla kilolarından bir an önce kurtulmak istiyor.
Doğum sonrası yapılan bilinçsiz diyetler ise yeni doğum yapmış olan annede kas kaybına ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir ve sütün kesilmesine sebep olabilir. Doğum sonrasında eski görünümüne kavuşmak isteyen annelerin yapacağı en doğru adım, bir uzman kontörlünde hazırlanan beslenme programı ile ideal kiloya ulaşmasıdır.
Hamilelik sonrası diyette neler yenmelidir?
Hamilelik sonrası diyet yapacak olan annelerin dikkat etmesi hususların başında, anne sütünü azaltmayacak ve bunun yanında kilo aldırmayacak besinler tüketilmesidir. Doğumdan sonra anne ile bebek arasında bir bağ oluşmasını da sağlayan emzirme dönemi çok önemlidir. Anne sütünün azalmaması için annenin kaliteli beslenmesi gerekir. Tahıl, süt, sebze, meyve, et kesinlikle yenmelidir. Öğle ve akşam yemeğinde, anne adayı kesinlikle et tüketmelidir. Sebzeleri ise salata yahut yemek olarak tüketebilir. Sabah kahvaltılarında ise süt ve süt ürünlerine yer verilmelidir.
Diyet yapmaya, doğum yaptıktan 4 ay sonra başlanmalıdır. Bu süre zarfında annenin hem psikolojisi hem de fizyolojik olarak ve hormonal olarak dengeleri tekrardan düzene girer. Yeni bir anne için diyet yapmak, sürekli bebeğiyle ilgilenmek zorunda olduğu için bazı zamanlar güçleşebilir. Bu sebepten dolayı da anne, belirlenen beslenme programına uymakta zorluk çekerse, bol sıvı ve süt tüketimine, tahıl, sebze ve meyve gibi gıdaların tüketilmesine özen göstermelidir.
Yeni anne olmuş bir bünyenin alması gereken kalori miktarı, hala emzirme döneminde olduğu için kilosu bazında değişkenlik gösterir. Genel olarak günde 2000 kaloriyi bulabilir. Sebebi ise emzirme esnasında kaybettiği 300-400 kaloriyi de karşılaması gerekmektedir.
- Pekmez kan yapıcı bir gıdadır. Hamilelik sonrası diyette canınız tatlı çekerse, şekerli gıdalar yerine pekmez yenmesi önerilir.
- Hazır meyve suları, ne hamilelik döneminde ne de doğum sonrasında tercih edilmemelidir. Evinizde kendinizin yaptığı meyve suyu hem katkı maddesiz hem de daha sağlıklı olacaktır.
- Çay, demir eksikliğine ve demir eksikliği de kansızlığa sebep olduğu için, hamilelik süresince ve doğum sonrasında çay içilmemelidir. Canınız çay isterse, çok açık ve limon ile içilmesi daha iyi olacaktır.
- Enerji kaybını dengelemek, demir ve kalsiyum gibi minerallerin gerekliliğini tamamlamak için; kuru meyve ve kuru yemiş tüketilebilir.
- Doğal besinlerde yeterince bulunmayan iyot, yemeklerde iyot tuzunun kullanılması ile karşılanmalıdır.
Hamilelik boyunca her anne adayı mutlaka kilo alır. Bu sürede alınan bu kiloların annenin hamilelikten önceki kilosuna ve vücut yapısına göre doğru orantılı bir şekilde alması önemlidir. Bu sebeple de anne adaylarının hamilelik boyunca dengeli beslenmesi gerekir. Alanında uzman olan doktor tavsiyelerini dikkate almalıdır.
Gebelik süresince düzensiz ve beslenmesine dikkat etmeyen anne adaylarının aldığı fazla kiloları vermek, kolay olmayacaktır. Zaten hamilelik boyunca alınan kiloların tamamen verilmesi ve annenin eski vücuduna kavuşması yaklaşık 9 ay olacaktır. Ancak gebelikte fazla kilo alan anneler, 9 ayın sonunda yine kilo vermeye çalışmaya devam edecektir. Lohusalık döneminde hem bebeğin rahimden çıkması hem de içeride bulunan atıkların vücuttan yavaş yavaş atılmasıyla, yaklaşık 5 kilo verilir.
Doğum sonrasında kilo vermek için bu döneminde başından itibaren dikkat edilmelidir. Gebelik döneminde dengeli beslenmek bu konuda en önemli faktördür. Bu süre boyunca ne kadar düzenli ve sağlıklı beslenirse anne adayı, hamilelik sonrasında da kilo verme konusunda kolaylık yaşayacaktır.
Lohusalık döneminden sonra anne, kendini zorlamadan bir diyet programı uygulamaya başlayabilir. Ancak diyet uygularken, egzersiz yaparsa hem sağlıklı hem de düzenli bir şekilde kilo vermiş olur.
Hamilelik sonrası egzersiz programı;
1- Sırtüstü yere uzanın ve ayaklarınızı kalçalarınıza doğru çekin. Bu şekilde kalçanızın üzerinde sağa ve sola dönün. Arada bir bacaklarınızı uzatarak dinlenin ve kendinizi yormaktan kaçının.
2- Sırtüstü yere uzanın ve kollarınızı yana, dikey bir biçimde açın. Sonrasında kollarınızı çapraz olarak üst üste getirirken, nefesinizi verin. Kollarınızı yavaşça indirirken de nefes alın. Bu egzersizde nefesinizi yavaş ve kontrollü bir şekilde vermelisiniz.
3- Sırtüstü uzandıktan sonra bir bacağınızı göğsünüze doğru çekin. Çektiğiniz bacağınızı, iki elinizle sıkıca kavrayın ve göğsünüze doğru bastırın. Kalça ve karın kaslarınızı gererek, sırtınızın alt kısmını yere bastırın. Doğrulup dinlenin ve aynı hareketleri, diğer bacağınız için de uygulayın.
4- Sırtüstü yere uzandıktan sonra dizleriniz kırarak durun. Ayak tabanlarınız yere değsin ve kollarınız iki yana açık olsun. Bu şekilde omuzlarınızdan destekleyerek, kalkmaya çalışın. Bu şekilde altıya kadar sayın ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
5- Sırtüstü yere uzanın ve bacağınızı dik açı oluşturana kadar kalçanızdan kaldırın. Aynı hareketi diğer bacağınız için de tekrarlayın. Kendinizi iyi hissettiğiniz zaman, kendinizi zorlamadan bu hareketi iki bacağınızı birlikte kaldırarak yapın.
Hamilelikte beslenme ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/hamilelikte-beslenme/