Göbek fıtığı, göbek çukurunun içinden ya da yakınlarından ortaya çıkar ve değişik boyutlarda oluşabilir. Bu fıtık kadınlarda daha fazla, özellikle de gebelik sırasında kadın tarafından anlaşılır.
İçeri doğru olması gereken göbek çukuru, dışarı doğru bombeleştiğinde göbek fıtığı olduğunuzu anlayabilirsiniz. Gebelik sonunda bazı kadınlarda fıtık ortadan kalkarken bazı kadınlarda da devam eden fıtık için mutlaka tedavi gerekmektedir.
Hamilelikte, fıtığın çıktığı bölge, doğumsal bir zayıf noktadır. Fıtığın oluştuğu yer, bebek anne karnındayken, anne ile arasında kan akımını sağlayan kordonun bebek karın duvarına girdiği yerdir. Bu durum, kordon güdüğü düşmesi biçiminde de adlandırılabilir. Daha sonra bu bölge tamamen kapanır ve bu kapanma sonucu çocuklarda göbek fıtıkları, kapanıp tekrar erişkinlik döneminde açılması sonucunda erişkin kişinin göbek fıtığı oluşur.
Bu fıtıklar, kasık fıtıkları gibi karın duvarı fıtıklarındandır. Yani tek yol, ameliyattır. Karın fıtıklarını içeren tüm fıtıkların yama ile kapatılması gerekiyor.
Fakat göbek fıtıklarında açıklık küçük olduğundan dolayı, her zaman yama kullanılmasına gerek kalmıyor. Bu fıtıklar sadece dikiş ile onarıldığı için daha iyi görünüm sağlıyor.
Göbek fıtıkları en çok karın iç basıncının fazla arttığı dönemlerde yani gebelik veya aşırı kilo olma gibi durumlarda, belirgin bir hal alır. Eğer hamilelik sürecinde göbek fıtığı ortaya çıkarsa, sezaryen sırasında fıtık dikiş ile onarılmaktadır. Fakat bu dikişlerle gerçekleşen onarımlar her zaman daha da büyük fıtık yaratma riski taşımaktadır. Bu yüzden hamile kadınlarda sezaryen esnasında bu tür dikişler önerilmiyor.
Göbek fıtıkları açık ve kapalı yöntemle ameliyat ile tedavi edilebilir. Kapalı yöntem ile yapılan ameliyatlarda kullanılan kompozit yamalar nedeniyle, bu ameliyatlar diğerine göre biraz daha pahalıdır. Göbek fıtığının çapı ne kadar büyürse, kapalı yöntemin avantajı daha net ortaya çıkar. Büyük fıtıklarda yapılan kapalı yöntem hasta için her zaman daha konforludur.
Her iki ameliyattan sonra hasta aynı gün ya da ertesi gün evine gidebilir. Fıtığın yama ile onarılması durumunda, nüks etme şansı neredeyse yoktur. Göbek fıtığının tedavi edilmemesi halinde de, fıtık boğulması riski ortaya çıkacaktır.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Doğum sonrası ile ilgili içerikler için tıklayın! https://www.bebek.com/dogum-sonrasi/ 🤰[/box]